massie1
DET VIKTIGE VALGET: – To mennesker kan ha opplevd nøyaktig det samme i livet. Likevel vil den som er negativ si at livet har vært rævva, mens den som tenker positivt vil si det motsatte. For min del er det en veldig lett avgjørelse å ville være han som sier at mitt liv har vært fantastisk, sier Samuel Massie. (Foto: Britt Embry)

– Vi kan velge å elske livet

Del artikkelen i Sosial medier

Det var under brutale omstendigheter at tenåringen Samuel Massie ble kastet inn i medias søkelys. Men heller enn å trekke seg unna media for godt, har han i årene etter valgt å tørre å bruke den samme plattformen til å formidle sin glede over livet.

Den 10. oktober feiret Verdensdagen for psykisk helse 25 år.
– Det er svært bra at vi har fått en større åpenhet for å snakke om psykisk helse, sier Massie, som siden 2015 både har deltatt i og vært programleder for TV 2s Skal vi danse, samt vært programleder for TV 2-serien Rett fra hjertet.

– Når man trener seg selv til å tenke positivt i de dagligdagse tingene, så er det nettopp dit tankene automatisk går når det begynner å storme på.

Begge programmene handler om ting som er viktig for Samuel, som å bevege seg utenfor sin egen komfortsone, overvinne egen frykt og spre glede. Bergensmagasinet ble med ham da han for andre år på rad skulle holde foredrag på Voss Folkehøgskule.

– I forhold til psykisk helse, så snakker jeg med mennesker i alle aldre. Jeg har vært på alt fra barneskoler og sykehjem til store bedrifter. Det finnes ingen grense, for alle har en psykisk helse. Det er alltid mye fokus på hva de unge skal gjøre, men det er ikke slik at når man fyller 20, så er livets utfordringer over, sier Massie.

Med ønske om å inspirere andre til å leve livet hundre prosent, har han siden 2014 reist landet rundt på besøk til ulike skoler, institusjoner og bedrifter, og holdt over tusen foredrag om ulike temaer. Blant dem han har holdt foredrag for, er Nav, Forsvaret, Bergen kretsfengsel, DnB og Haugesund handelstand, og sist onsdag holdt han, sammen med Kronprins Haakon, et foredrag under Global Dignity Day.

VELGER Å VÆRE ÅPEN

– Jeg har valgt å være veldig åpen med mine historier og tanker. Man får veldig mye igjen for det. Det kan bli mange seminarer på en måned, og man blir lei sin egen stemme, men når du får alle tilbakemeldingene fra publikum etterpå, og ser at litt trøtt ungdom den første halvtimen sitter som tente lys den siste halvtimen, så er det veldig motiverende. Et godt foredrag skal kunne forandre et liv, smiler Massie.

På Voss Folkehøgskule har både ungdommer, foreldre og besteforeldre møtt opp for å høre Massie sin historie. Etter et timeslangt foredrag fylt med innlevelse om frustrasjoner, sorger og gleder, oppstår det en lang kø av publikummere som ønsker en liten prat med Samuel, og gjerne et eksemplar av boken.

massie2
ETTER FOREDRAGET: En eldre dame ber Samuel Massie signere en bok for henne. Samuel spør hvem den skal signeres til. «Til meg!» smiler hun. (Foto: Britt Embry)

«Dette gjorde meg godt» sier en godt voksen mann til Samuel etter foredraget. En gutt kommer bort til Samuel, og vil kjøpe en bok. «Dette er den første boken jeg noen gang kjøper og som jeg noen gang leser frivillig», sier han til Samuel.

– Det er etter foredraget at man virkelig får tid til å knytte bånd, og jeg bruker min tid på å konsentrere meg om hver enkelt, og prøver å så massevis av frø som kan starte en prosess for å tenke litt, lenge etter at denne dagen er over, sier Samuel.

Samtidig synes han det er viktig at man ikke gjør det å snakke om tanker og følelser til en altfor stor krykke å støtte seg på.

– Det må være en balansegang hvor det er helt normalt at man har en dårlig dag en gang i blant, uten at man trenger å få en diagnose, og ender med å bruke dette som en unnskyldning til å ikke prøve, slik jeg gjorde med dysleksien, sier Massie.

Å LEVE OPP TIL SEG SELV

Samuel har selv opplevd å ha en negativ tankegang, men ved å trene seg selv til å tenke positivt, har han også i stor grad lært seg kunsten å ikke skape for mange unødvendige problemer i hverdagen.

– Det blir slik som Einstein sa, at hvis man dømmer en fisk etter dens evne til å klatre i et tre, så vil den fisken leve hele sitt liv i den tro at den er dum. 

– For meg handler dette om kognitiv psykologi, om riktig energibruk i forhold til hva man bruker hodet til, og at man trener seg selv til å tenke positivt. Det var det jeg gjorde da jeg seilte, for når man trener seg selv til å tenke positivt i de dagligdagse tingene, så er det nettopp dit tankene automatisk går når det begynner å storme på.

Massie er overbevist om at vi alle har muligheten til å skape oss selv på nytt, og bli den personen vi ønsker å være. Han advarer derimot mot å skape et bilde av seg selv som man selv ikke kan leve opp til.

– Vi lever i en verden der folk legger ut bilder og en digital versjon av seg selv som er så mye bedre enn virkeligheten, og at man da ikke en gang klarer å leve opp til seg selv. Når folk så mislykkes med å være seg selv, som jo er noe alle burde greie, så er det ikke rart at man får angst og depresjoner.

Samuel tror mye av problemet ligger i at man stadig blir sammenlignet med og sammenligner seg selv med det andre er og kan.

– Det blir slik som Einstein sa, at hvis man dømmer en fisk etter dens evne til å klatre i et tre, så vil den fisken leve hele sitt liv i den tro at den er dum. Jeg slet mye med at jeg aldri passet inn i det samfunnet kanskje mente var viktig.

UTDANNER ERFARINGSKONSULENTER

Til ungdommen på Voss Folkehøgskule, forteller Samuel om hvordan hans egen tid på folkehøyskole var en perfekt mulighet til å bli den han ville være.

– På grunnskolen bare løp jeg fremover og hadde fokuset alle veier, mens på folkehøyskolen fant jeg roen. Om dere lar det skje, så vil folkehøyskolen forandre livene deres også. Her får man en sjanse til å skape seg selv på nytt igjen og bli den man vil bli, men det er opp til dere å gjøre det, og å ha tro på dere selv og på hverandre, sier han til dem.

Psykisk helse påvirker i stor grad hvordan man har det på skole eller i arbeid, og om man er mye borte eller slutter. Med formål om å hjelpe flere mennesker tilbake til arbeid, har Massie startet en bedrift som utdanner erfaringskonsulenter for Oslo kommune. Dette er personer som bruker sine egne vanskelige erfaringer og snur dem om til noe positivt.

– Her hjelper vi mennesker som har hatt en litt røff bakgrunn eller som har opplevd litt, om det er psykisk helse, dop eller noe annet som har vært negativt, med å snu, forteller Samuel.

– Vi er på en måte alle deltakere i naturens vrede, og må finne ut hvordan man best kan seile med stormen. De situasjonene jeg har satset mest på, er de jeg har vunnet mest på, så det er viktig at man tør å hoppe i ting. Lykke og sorg kommer fra samme brønn.

massie4
POPULÆR FOREDRAGSHOLDER: Forrige onsdag ledet Samuel Massie, sammen med Kronprins Haakon, markeringen av Global Dignity Day i Oslo. (Foto: Privat)

Fakta

DAGEN DET BESTE SNUDDE TIL DET VERSTE

  • 16-åringen Samuel Massie var i ferd med å sabotere sin egen fremtid med rus og likegyldighet. Dysleksien hans gjorde skolen vanskelig å forholde seg til, og med en overveldende følelse av å aldri ville duge til noe, mistet han all motivasjon til å forsøke.
  • Hans mor overbeviste ham derfor om å forsøke et år på Folkehøgskolen 69 Grader Nord. Sammen med lærer Jarle Andhøy fikk han her en interesse for seiling. Imponert over elevens sterke og positive innsats, inviterer Andhøy ham med med på en reise til Antarktis.
  • Tirsdag 22. februar 2011 er de to bare noen dager unna drømmen om å nå Sydpolen. Den voldsomste stormen i Antarktis på et kvart århundre feier over den 18 år gamle ekspedisjonsdeltakeren Samuel Massie og ekspedisjonsleder Jarle Andhøy, som sammen har søkt trygghet i en snøhule.
  • Når stormen løyer, ringer de sine tre venner, Robert Skaanes, Tom Gisle Bellika og sørafrikaner Leonard J. Banks, som etter avtale skal vente på dem i Horseshoe Bay om bord på skuten Berserk. Ingen om bord svarer.
  • Andhøy og Massie vet det ikke enda, men Berserk sendte melding om havsnød klokken 05:22. Dagen i forveien mottok Andhøy en tekstmelding fra de om bord. I meldingen stod det «Her er det god stemning, alt er vel. Vi forlater Horse Shoe Bay (…). Kontakt oss når du kan».
  • Ordene var de siste Andhøy og Massie hørte fra sine venner. I ettertid blir de fortalt at besetningen før stormen hadde kontaktet det newzealandske marinefartøyet Wellington for å spørre om sigaretter, og var blitt advart om det kommende uværet.
  • Hvorfor de deretter skulle forlate bukten, som i verdens tøffeste farvann ble ansett som en trygg havn, er for Andhøy og Massie fortsatt et spørsmål de forsøker å finne svar på.
  • Hjemme igjen i Norge opplever de to overlevende nok en storm. En mediestorm rundt hvorvidt den nå dødelige ekspedisjonen til Antarktis i det hele tatt var forsvarlig legger en ekstra bør på et ungt sinn.
  • For Samuel blir en ny reise til Antarktis, en reise for å søke svar om hva som skjedde med vennene, avgjørende for at han ikke helt skal miste seg selv. Senere blir arbeidet med Hold fast!, en selvbiografisk bok om opplevelser før, under og etter den fatale Berserk-ekspedisjonen, hans viktigste bearbeidelsesprosess.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this