ukraine
UKRAINAS FLAGG: Det blå feltet symboliserer fred, mens det gule står for velstand.

Ukraina i oss

Del artikkelen i Sosial medier

Vi holder med de uskyldige, de svake. Det bor et Ukraina i oss. Selv om det ser svært dystert ut i skrivende stund, kan man aldri gi opp.

Tekst: Thorstein Selvik

Selvik2
Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)

Vi har et Ukraina i oss alle sammen. Vi sympatiserer med «underdogen», vi liker ikke bøller og vi leter og ser etter tegn på at David skal holde stand, ydmyke og selvfølgelig helst drive ut eller beseire Goliat. Vi vil hjelpe David med mat og medisiner, med hjelmer og sikkerhetsvester. Og noen vil også gi våpen.

Vi føler oss ukomfortable og litt redde vi også. Dette er Europa, selv om det er Øst-Europa og ikke Vest-Europa – og i hvert fall ikke Skandinavia. Og hyggelige flyktninger fra Ukraina tar vi selvfølgelig i mot. Det skulle bare mangle.

Vi er fryktelig glade for at vi har Nato, og Jens gjør en god jobb, synes vi, selv om han etter 24. februar virker litt mindre og litt tynnere. Hva kan han liksom gjøre, han kan ikke trylle han heller. Og Nato kan ikke engasjere seg direkte militært i Ukraina, altså mot Russland. Da er tredje verdenskrig i gang.

Ukraina i oss som tittel på denne epistel betyr at vi håper, håper, håper det går «bra», mens logikk tilsier et seier til Russland. Det ville vært militærteknisk åpenbart at Russland skulle kunne overta Ukraina. Selv om landet har over 40 millioner innbyggere og er svært. Motstandskraften i Ukraina er ytterst imponerende, siste ord er slett ikke sagt, men skyggene på veggen sier det blir Russland.

Dette er Europa, selv om det er Øst-Europa og ikke Vest-Europa – og i hvert fall ikke Skandinavia. Og hyggelige flyktninger fra Ukraina tar vi selvfølgelig i mot. Det skulle bare mangle.

Håpet om noe annet ligger derfor ikke i det militære oppgjøret, håpet ligger i sanksjonene hvor Vesten har imponert med både hurtighet og omfang. Skal sanksjoner virke, må de igangsettes hurtig, koordinert og med maksimal kraft.

Det at Vesten stopper import av russisk olje og gass er imponerende, men også helt nødvendig for å tvinge Russland og Putin i kne.

Det russiske folk lider, og det er slett ikke bra. Men det er Putin både feil og ansvar. Krig er forferdelig også for de underinformerte russerne som opplever sensur, militærlov og dyrtid.

Men at oligarkene blir fratatt midler er noe ganske annet. Vi har i aldri likt dem noe særlig. Vi liker folk som oppnår ressurser og rikdom på ærlig vis.

Vi holder med de uskyldige, de svake. Det bor et Ukraina i oss. Selv om det ser svært dystert ut i skrivende stund, kan man aldri gi opp.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this