Trude Drevland1
GÅR OG GÅR OG GÅR: – Før jobbet jeg døgnet rundt, og bare datt ned i sengen da jeg kom hjem. Nå går og går og går jeg i stedet. Slik lufter jeg vettet, og får på en måte vekk tunge tanker, sier Trude.

– JEG HAR VÆRT OG ER SÅ MYE MER ENN KORRUPSJONSSIKTET

Del artikkelen i Sosial medier

Trude Drevland sjekker nettaviser hver morgen i frykt for hva som kan stå der. Livet handler om å vente på siste nytt om korrupsjonssiktelsen. I Bergensmagasinet forteller den tidligere ordføreren om hva som har formet henne som menneske og hvordan hun takler den nye hverdagen.

– Jeg er blitt beskrevet og revet fra hverandre i den ene meningsytringen etter den andre, og da dreier det seg om én siktelse som har vart siden 18. september 2015. Før det så levde jeg jo i 68 år, så jeg har vært så mye mer, sier Trude Drevland.

Vi møter henne en kald og frisk novemberdag i Sandviken. Korrupsjonssiktelsen henger over henne, og det skal vi snakke mer om. Men vi starter med Drevlands første møte med Bergen. Vi skal til Fyllingsdalen.

ET VARMT MØTE MED BYEN

– Jeg sover ikke om nettene, fordi jeg er så redd for statsadvokatens avgjørelse. Hele tiden må jeg sjekke media; så snart de begynner å legge ut dagens saker på nett.

På en varm sommerdag i 1981 flytter sykepleier og eneforsørger Trude Drevland og hennes ti år gamle sønn til Bergen. Med erfaring fra eldreomsorgen på ulike steder i landet, søker hun på og mottar en stilling som sykepleier ved Fyllingsdalen sykehjem.

Like ved, i en toroms høyblokks-leilighet, skaper hun et hjem til seg og gutten sin. Trude har allerede familie og venner i Bergen som skryter av byen, og snart skal Trude også utvide sin egen lille familie. I 1982 treffer hun sin nåværende ektemann, og de gifter seg i 1983. Sommeren 1984 blir en liten jente født.

På 60- og 70-tallet jobbet Trude lenge som sykepleier på Østlandet, før hun i 1978 flyttet nordpå igjen. Frem til sent på 70-tallet ble nordlendinger som ønsket å bo og jobbe sørpå, og spesielt på Østlandet, ofte behandlet som annenrangs borgere. Også bergensere kan være skeptiske til folk utenfra. Til tross for dette, så blir Trude møtt med hjertevarme; den første gnisten til hennes kjærlighetsforhold til Bergen tennes.

– Bergen har en lang historie med fiskehandel og båttrafikk nordfra. En historiker har fortalt meg at byen derfor har følt felleskap med og vært mer åpen for nordlendinger. Jeg har jo beholdt den nordnorske dialekten min. Bergensere er også høylytte og direkte, de sier ting som det er, og deler den samme galgenhumoren. Å vite hvor jeg har folk og å dele humoren, og særlig galgenhumoren, er noe jeg virkelig har satt pris på. Jeg hadde vel ikke levd i dag uten den, sier Trude.

FREMTID I BERGEN

Trude bestemmer seg for å skape sin fremtid i Bergen. Etterhvert blir hun styrer ved Fyllingsdalen sykehjem, hvor hun benytter mye av sin arbeidstid og fritid både internt og eksternt for å bedre tilbudene og forholdene for de eldre.

Hennes brennende interesse for helse og eldreomsorg bringer henne relativt raskt inn i fylkets og byens politikk, hvor Trude ser en reell mulighet til å påvirke hverdagen for sykehjemsbeboere både i Fyllingsdalen og i hele Bergen.

Kjærligheten hun føler for byen og bergenserne utvikler seg til et brennende hjerte. Kvinnen som har gjort karriere på å vise omsorg for andre, tar nå sats mot den ultimate omsorgsoppgaven for vår by – ordførerrollen.

Dagen da Trude Drevland for første gang tar ordførerkjedet rundt sin hals, tar hun samtidig på seg det øverste ansvaret for byens ve og vel. På godt og vondt.

trude-drevland2
FOLK SMILER: – Det har blitt mye av meg i det siste, og folk kan bli drittlei. Men hver gang jeg går utenfor døren, så opplever jeg noen som smiler og sier hei, sier Trude Drevland.

LUFT UNDER VINGENE

Trude Drevland ble født i Melbu, et lite sted med rundt 2000 innbyggere i Hadsel kommune i Vesterålen. Hun er attpåklatten i en søskenflokk på fire. Skuespiller Lars Andreas Larssen, som døde i 2014, var hennes bror, og tidligere ordfører i Nittedal, Vigdis Gjelsvik, hennes søster. Eldstemann, Erik J. Larssen, kjent som «Tomte-Larssen», var lenge direktør for Bergen Tomteselskap.

Trudes hjerte for de eldre brakte henne tidlig inn på politikkens bane. Bergen er nemlig ikke den første kommunen der hun har stilt til valg som ordførerkandidat.

– Jeg fikk en frihetsfølelse som kanskje har preget meg resten av livet.

– Jeg var det første faste kvinnelige medlemmet i formannskapet i Hadsel kommune, en hjemkommune som jeg er stolt av. Melbu er kjent for sin fiskeindustri, og har jo vært krumtappen, og er det fortsatt, etter at Lerøy overtok fra Aker. Det er ikke så mange som er klar over dette, men jeg stilte som ordførerkandidat for Høyre i Hadsel i 1979. Den gang som nå sist, så tapte jeg for Arbeiderpartiet, humrer Trude.

At Trude og hennes tre søsken skulle våge å ta sikte mot høydene, mener hun at for en stor grad er takket være deres foreldre. Trudes tidligste barndomsminne reflekterer dette.

– Det var på vinteren i Nord-Norge, når det er mørkere enn den mørkeste natt, også om dagen, erindrer Trude.
– Jeg var syv år gammel, og pappa syntes jeg var stor nok til å ake på en diger kjelke alene, en kjelke som vi ellers var åtte unger på. Den var umulig å styre, og gikk i en susende fart. Jeg fikk ake helt fra toppen av Lillebrekka litt oppe i fjellet, og nedover mot hovedgården, som i dag er museum. Da følte jeg at jeg var kommet over en kneik fra å være barn til bitte litt større. Jeg fikk en frihetsfølelse som kanskje har preget meg resten av livet.

Trude tenker litt.
– Jeg fikk liksom luft under vingene, og det var ganske viktig for foreldrene mine. Noen vil vel i dag mene at jeg har hatt litt for mye luft, smiler hun.

ET TYNT SKALL

Øynene blir blanke, og stemmen begynner å skjelve. Vi er kommet til det vonde temaet, til smerten som Trude aldri i sitt liv så for seg at hun ville føle. Den fargerike fuglen som med luft under vingene ønsket å løfte Bergen til nye høyder, falt skadet ned til jorden. Kanskje hun fløy litt for nær solen.

– Angrer du på noe?
– Jeg har levd i snart 70 år, og selvfølgelig har jeg angret på ting i livet. Men når det gjelder saken min, så er den for politi og statsadvokat, og ikke for noen andre, sier Trude Drevland.

– Det eneste som står i hodet på meg, er at det hver eneste dag, når som helst, kan komme et svar fra statsadvokaten, og hva det svaret vil være.

– Jeg har måttet avfinne meg med situasjonen, med min mann som ikke er her, og siktelsen, for sånn er livet blitt. Jeg har ungene mine og barne- barna mine, og forsøker å fylle dagene med avtaler. I dag holder jeg meg travel med avtalen som jeg skal til etter dette intervjuet, og at jeg skal bake tropisk aroma til barnebarna i kveld. Det holder meg gående.

– Jeg får mye kjeft av min datter for at jeg ikke vil tenke lenger frem i tid, men det eneste som står i hodet på meg, er at det hver eneste dag, når som helst, kan komme et svar fra statsadvokaten, og hva det svaret vil være. Jeg har tenkt over alle mulige scenarioer. Jeg har hatt et såpass trangt fokus i over et år. Et såpass trangt og egoistisk fokus.

SOVER IKKE OM NETTENE

Sjokkbeskjeden om at politiet i Bergen hadde siktet henne for grov korrupsjon, fikk hun via media. Når statsadvokatens avgjørelse tas, håper Trude at beskjeden denne gangen når henne først, via hennes advokat.

– Jeg sover ikke om nettene, fordi jeg er så redd for statsadvokatens avgjørelse. Hele tiden må jeg sjekke media; så snart de begynner å legge ut dagens saker på nett. Det er som om jeg har et tynt skall. Fasaden kan se sterk ut, men på innsiden har jeg det helt forferdelig, sier Trude, tydelig beveget.

En del av styrken i Trudes fasade kommer fra at hun alltid ønsker å se godt ut. Å føle seg bra på utsiden var til uvurderlig hjelp da hun etter siktelsen skulle opparbeide seg mot nok til å møte verden utenfor igjen.

– Jeg har fått mange bemerkninger, særlig fra mannlige journalister, om hvordan jeg kler og pynter meg. Men det er ingen som har spurt meg om hvorfor jeg liker å se bra ut, sier Trude.

– Hvorfor liker du å se bra ut?
– For det første, så gjør det at jeg føler meg vel. Jeg har alltid tjent mine egne penger, og har vært god til å sette sammen «stæsjet» jeg allerede har, slik at det alltid ser ut som om jeg går i noe nytt. For det andre, så følte jeg at når jeg pyntet meg, så viste jeg respekt overfor dem jeg skulle møte i min rolle som ordfører og representant for Bergen, og at jeg viste at jeg gledet meg til å møte dem.

Hun har forståelse for at noen kan mene at det har blitt litt mye Drevland, og at folk har meninger om henne.
– Herregud, folk må jo mene det de vil. Det er klart at det har blitt mye av meg i det siste, og folk kan bli drittlei. Men hver gang jeg går utenfor døren, så opplever jeg noen som smiler og sier hei, og som kommer bort og gir meg en klem. Jeg har alltid vært opptatt av å ha kontakt med grasrota. Min kjærlighet til byen begynte med en forelskelse, og er vel gått over til et evig forhold, et forhold som jeg tror og håper er gjensidig, sier Trude.

– VI MÅ LØFTE HVERANDRE OPP

Det er en sprek dame som møter Bergensmagasinet. I den siste tiden har hun søkt mye ut i naturen.
– Jeg tar buss rundt omkring, og går i deler av naturen i bergensområdet som jeg aldri hadde tid til å gå i da jeg var heltidspolitiker. Før jobbet jeg døgnet rundt, og bare datt ned i sengen da jeg kom hjem. Nå går og går og går jeg i stedet. Slik lufter jeg vettet, og får på en måte vekk alt som eksisterer av tunge tanker, sier Trude.

– Det virker som om karakterdrap er det beste de vet; det at personer som ikke kjenner deg eller har møtt deg skal få synse og mene og rive deg i filler.

At en person sin karriere og ettermæle skal defineres av kun én hendelse, synes hun er trist.
– Jeg håper at ingen noen gang er i tvil om at jeg aldri har tenkt på annet enn å jobbe for Bergens beste. Da kan jeg legge til at Trude er fullstendig underordnet.

Hun stikker ikke under en stol at hun er skuffet over mye av medias håndtering av saken.
– Media skriver sjelden om de positive tingene. For mange virker det som om karakterdrap er det beste de vet; det at personer som ikke kjenner deg eller har møtt deg skal få synse og mene og rive deg i filler. Dette gjelder ikke bare meg. Jeg synes det kunne skrives mye mer om alt det positive som skjer i byen, for det er mye, og at vi skal bli bedre til å løfte hverandre opp, sier Trude.

Men for nordlendingen er den humoristiske sansen heldigvis aldri langt unna. Hun husker en hendelse hvor hun bokstavelig talt måtte løftes opp. Det er like før jul i 2015, og Trude går langs Bryggen. Det er glatt, og rett utenfor Bryggeloftet sklir hun plutselig, og slår hodet hardt i bakken. Hun er borte i noen sekunder. Når hun kommer til seg selv, ser hun rett på to par herrelakksko.

«Lever du, Dreveland!?», sier den ene unge herremannen, på kav bergensk og med typisk feil uttale av hennes navn.
«Ja,» svarer Trude, «det skal mer til enn ett slag for å slå meg ut».

trude-drevland3
SÅNN ER LIVET BLITT: – Jeg har måttet avfinne meg med situasjonen, med min mann som ikke er her, og siktelsen, for sånn er livet blitt. Jeg har ungene mine og barnebarna mine, og forsøker å fylle dagene med avtaler.

Fakta

TRUDE DREVLAND

  • Høyre­politikeren Trude Harriet Larssen Drevland (født 27. mai 1947) satt som byråd for helse og sosial i Bergen kommune for perioden 2003­ 2007.
  • Hun var varaordfører i 2007­-2011, og satt som ordfører i perioden 2011­-2015.
  • 17. mai 2015 flyttet hun deler av byens nasjonaldagsfeiring fra Festplassen til Vågen, der hun stod for dåpen av cruiseskipet Viking Star.
  • Senere kom det frem at hun hadde reist med privatfly, på reder Torstein Hagens regning, til Venezia for å være med på sjøsettingen av Viking Star, samt at hun hadde presset på overfor regjeringen for å hjelpe rederiet med å få norsk flagg på skipet.
  • Saken fikk mye oppmerksomhet både lokalt og nasjonalt, og sommeren 2015 gikk hun ut i ulønnet permisjon etter anklager om korrupsjon.
  • For å unngå at saken skulle svekke Høyres sjanser, trakk hun seg fra lokalvalgkampen.
  • To uker før valgdagen beordret Statsadvokaten i Hordaland ny etterforskning av saken. Avgjørelsen kom etter et oppslag i Bergens Tidende, der det kom frem at politiet aldri hadde etterforsket korrupsjonsanklagene mot henne.
  • Like etter valget ble Trude Drevland, reder Torstein Hagen og havnedirektør Inge Tangerås siktet for grov korrupsjon.
  • Politiet avsluttet sin etterforskning i sommer med å anbefale at Trude Drevland og Inge Tangerås tiltales for grov korrupsjon, og at saken mot rederen henlegges.
  • Saken ligger nå hos Statsadvokaten i Hordaland, som har varslet at det vil bli tatt en avgjørelse før jul.
  • I slutten av oktober lanserte Trude Drevland boken Litt privat, utgitt av Aschehoug forlag. Her tar hun et oppgjør både med bergenspolitiet, bergenspressen og partikollegaer, men går ikke inn på detaljer i det som kan ende opp som en straffesak.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this