idrettsmedisinsk1
KOMPETANSE: – Ved å tilby kompetansen i det idrettsmedisinske teamet eksternt, kunne man finansiere en betydelig kvalitetsheving i utstyr til testing, utredning og behandling. Brann sitt medisinske team er derfor en sentral del av behandlerapparatet i klinikken, forteller klinikkleder og lege, Arne Instebø.

Trening som medisin

Del artikkelen i Sosial medier

 På Idrettsmedisinsk avdeling på Brann stadion får både spillere og andre pasienter oppfølgingen de trenger for best mulig helse.

Det er mye liv på Brann stadion. Foruten å være en publikumsmagnet og arena for sportsglede, er den også arbeidsplassen til mange. Ikke bare til fotballspillerne, trenerteamet og de som forvalter klubbens økonomi; her legges også mye vekt på helsefremmende arbeid. Det er årsaken til at Idrettsmedisinsk avdeling startet opp i lokalene på Brann Stadion tidlig i 2016.

– Spillerne er friskere enn noensinne, men dette går selvsagt i bølger.

Grunnlaget for etableringen av klinikken var Branns ønske om å øke kvaliteten på de idrettsmedisinske tjenestene til tross for en vanskelig økonomisk situasjon. Studier viser nemlig at resultatene i toppfotballen forutsetter at spillerne har lav skadefrekvens. Derfor er spillertilgjengelighet i kamp blitt en av klubbens viktigste målsettinger.

Holde spillerne skadefrie

– Ved å tilby kompetansen i det idrettsmedisinske teamet eksternt, kunne man finansiere en betydelig kvalitetsheving i utstyr til testing, utredning og behandling. Brann sitt medisinske team er derfor en sentral del av behandlerapparatet i klinikken, forteller klinikkleder og lege, Arne Instebø.

idrettsmedisinsk2
SKADEFRI SPILLERSTALL: Sivert Heltne Nilsen er én av de som har benyttet seg av kunnskapen til Arne Instebø og de øvrige legene på Idrettsmedisinsk avdeling på Brann stadion. Så langt i sesongen er spillerstallen skadefri, men som i all idrett kan det snu raskt.

Klinikken er en fullverdig helseklinikk med leger, sykepleiere, fysioterapeuter og manuellterapeuter. Her er det styrkerom og apparater som gir grundige målinger av fysikken. I avdelingen betjenes både idrettsutøvere og vanlige pasienter som har behov for fysikalsk behandling og trening.

Avdelingen er hovedsamarbeidspartner for idrettsforsikringen på Vestlandet. Dette innebærer at idrettsutøvere vil kunne få dekket tjenester innenfor forsikringsvilkårene.

Instebø kom til Brann i 2012, og har jobbet med idrettsmedisin siste fem årene. Han kan bekrefte at skadeforebyggende arbeid har blitt langt viktigere innen fotballen de siste årene.

– Vi var nylig på besøk hos Bayer Leverkusen, hvor det medisinske teamet besto av 30 personer. Det er flere enn i selve spillerstallen.

I de store klubbene brukes det enorme ressurser på å holde spillerne skadefrie, og det er fordi resultatene er direkte proporsjonale med fraværet av skader. For å prestere på høyt nivå, må man være så skadefri som mulig.

Og det hersker liten tvil om at fotball er en tøff sport. Spillerne er særlig utsatt for strekkskader, oftest på baksiden av låret.

– Det er også vanlig med skader på ankler og knær. For at spillerne skal komme tilbake på banen så raskt som mulig, er det viktig med rask diagnostikk og behandling.

Noen ganger er det også snakk om hjernerystelse. Da gjør vi omfattende tester, og sjekker blant annet balanse, hukommelse og den kognitive funksjonen. Vi slipper aldri spillerne på banen før vi vet at det er helt trygt å spille igjen.

Frisk spillerstall 

Treningsrommet består av tradisjonelle apparater, men det finnes også et par særegne apparater som hver har sin unike funksjon. Blant annet har avdelingen skaffet seg en antigravitasjonstredemølle, som lar deg løpe helt ned i 20 prosent av egenvekten.

Det skaper en vektløs tilstand, og er dermed like egnet for eldre personer med slitasjegikt som utøvere med ankelskade.

– Tredemøllen er et utrolig godt verktøy. Den gir normal bevegelighet selv når man har skade, noe som er veldig viktig for å opprettholde muskulaturen.

Sivert Heltne Nilsen er én av de som har benyttet seg av tredemøllen, da han i forfjor slet med strekk i leddbåndet.

– Jeg kunne løpe på tredemøllen dagen etter skaden, og dermed holde bevegelsen og steget mitt ved like.

Så langt i sesongen er spillerstallen skadefri, men som i all idrett kan det snu raskt.

– Spillerne er friskere enn noensinne, men dette går selvsagt i bølger. En skade er alltid problematisk i toppidrett, og derfor jobbes det hele tiden med skadeforebygging. Spillerne er godt trent og godt rustet mot skader. Vi er topp tre i Norge når det kommer til spillertilgjengelighet i kamp, og det er en indikasjon på at vi er ganske gode på det vi driver med.

Å være i aktivitet

Treningsalen brukes også av pasienter som har behov for rehabilitering, ofte etter operasjon. Det handler om å bli frisk så fort som mulig, og klinikkens motto er trening som medisin. Trening kan ha effekt for en lang rekke sykdommer og plager.

– Mange av klientene våre er vanlige pasienter som trenger rehabiliteringsopplegg.

– Mange av klientene våre er vanlige pasienter som trenger rehabiliteringsopplegg. For at det ikke skal bli for kostbart har vi laget medlemsavtaler, og da har man fri tilgang til behandling og treningen som skal til. En som har problemer med muskel og skjelett vil ha behov for både fysioterapeut, muskelterapeut, bildediagnostikk, og vil kanskje trenge sykemelding. Det er mange faktorer som spiller inn i totalbildet, og der er vår styrke. Klinikken vår favner helheten.

– Det er også motiverende å samle utøvere i toppidrett og vanlige pasienter; det synes vi er en god greie. Treningsrommet er for alle som er under en eller annen form for behandling. Hele grunntanken er å være i aktivitet.

Er man dårlig trent, får man lettere skader. Det gjelder både profesjonelle idrettsutøvere og oss vanlige folk. Også alder er av vesentlig betydning når det kommer til skade. Men man er også lettere mottakelig for skader når musklene er såre og kroppen utmattet.

– Det øker skaderisikoen voldsomt. Derfor legger Branns trenere mye vekt på å instruere spillerne i hvordan de skal legge opp treningen. Før hver eneste trening gjøres en skadeforebyggende økt, hvor man aktiverer ledd og muskler for å redusere risiko for skade.

Idrettsmedisinsk legevakt

Avdelingen tilbyr også idrettsmedisinsk legevakt, hvor idrettsutøvere kan ringe 09113 og få hjelp av lege.
– Det er et lett telefonnummer som alle kan huske. Hit ringer man om man er usikker på om skaden må ses på med det samme, om den må ises ned og så videre. Det skal være lav terskel for å benytte seg av dette tilbudet. Noen ringer hvis de blir sittende på legevakten i flere timer, og er usikker på om de kan dra hjem.

Idrettsmedisinsk avdeling har hatt en rolig vekst, og vært bevisst på å ikke gape over for mye. Nå er de derimot klare for å ta imot et større volum.

– Vi synes vi er en viktig institusjon i idretten, og håper å bli mer sentral enn det vi er i dag. Vi er alltid på jakt etter kompetent personell, og ser nå blant annet etter kiropraktorer og andre som kan være med på å komplettere det vi driver med i klinikken. Vår styrke er å spille på de ulike faggruppene.

Brann tar i mot Stabæk på Stadion i dag, med forhåpentligvis så godt som skadefri tropp.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this