Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
TAR SJANSEN: Alt for mange tar sjanser med alkohol og bilkjøring mener forsikringsselskapet Gjensidige og Trafikksikkerhetsforeningen. – Rus og bilkjøring går ikke sammen. Du blir mer ukonsentrert og får en dårligere evne til å tolke inntrykk, selv ved ganske lav promille, sier Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen. (Foto: Erik Burås / Studio B13)

En av fem bilister i Hordaland tror de kan ha kjørt med promille

21 prosent i Hordaland svarer at de tror de har kjørt med promille. Alt for mange tar sjanser med alkohol og bilkjøring mener forsikringsselskapet Gjensidige og Trafikksikkerhetsforeningen.

I undersøkelsen Ipsos har gjennomført for Gjensidige, svarer også seks prosent av bilistene i Hordaland at de «av og til» drikker alkohol noen timer før bilkjøring, og beregner når de er under promillegrensen.

Kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll, advarer mot å stole på regneferdighetene.

ADVARER MOT «DAGEN DERPÅ-FELLEN»

– Drikker du alkohol, lar du bilen stå. Må du kjøre hjem, holder du deg til alkoholfri drikke. Så enkelt er det, sier Voll. Han advarer også mot «dagen derpå»-fellen.

– Legg inn god margin før du skal kjøre bil etter en fest, råder han, og får støtte av Geirr Tangstad-Holdal, daglig leder i Trafikksikkerhetsforeningen.

– Alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler er årsak til nesten halvparten av alle dødsulykkene i trafikken i Norge.

– Rus og bilkjøring går ikke sammen. Du blir mer ukonsentrert og får en dårligere evne til å tolke inntrykk, selv ved ganske lav promille. Koordinasjonen din blir dårligere, avstandsbedømmelsen blir svekket og reaksjonsevnen tregere. Det kan få fatale konsekvenser for deg selv og de du møter i trafikken, sier Geirr Tangstad-Holdal.

INGEN ERSTATNING TIL PROMILLEKJØRERE

Kolliderer du etter å ha kjørt i alkoholpåvirket tilstand, kan de økonomiske og menneskelige konsekvensene bli store. Ikke bare for dem du eventuelt måtte skade, men også for deg selv.

– Er årsaken promillekjøring, vil du normalt ikke få erstatning fra forsikringsselskapet. I tillegg får du et erstatningskrav for alle skadene du har påført andre, både personskader og materielle skader. Er det alvorlige personskader snakker vi fort millionbeløp. I verste fall ender du som gjeldsslave for resten av livet, sier Voll.

MENN TAR STØRRE SJANSER ENN KVINNER

Undersøkelsen viser at menn er mer tilbøyelige til å drikke alkohol og regne seg frem til når de er kjørbar, og at det er over dobbelt så mange menn som kvinner som tror de kan ha kjørt i påvirket tilstand.

Alkohol, narkotika og trafikkfarlige legemidler er årsak til nesten halvparten av alle dødsulykkene i trafikken i Norge viser data fra Folkehelseinstituttet.

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge
  ANNONSE:
  Peisbord 800×300

  Relevante artikler

  Topp
  Previous Next
  Close
  Test Caption
  Test Description goes like this