Voss cup
TRIVES PÅ VOSS: Vadmyra har reist til Voss Cup i en årrekke. Her ser vi Alex Richar og Adrian Olsen feire en scoring. (Foto: Vidar Daatland)

Ta toget til Vossevangen

Del artikkelen i Sosial medier

Til helgen drar 10.000 bergensere til Voss på grunn av en fotballturnering. Bare Norway Cup er større i Norge. Nå oppfordrer turneringssjefen alle til å ta toget.

Vi treffer Arne Førde på gressletten ved Vossevangen, stedet hvor de fleste kampene blir avviklet i løpet av Voss cup. Og kanskje er det nettopp dette, med synet av Vangen som soler seg under den blå himmelen, som trekker bergenserne oppover år etter år.

– Voss er jo en fin plass, og bergensere er glad i Voss og vossinger.

– I begynnelsen betydde det mye at vi var en gressbaneturnering, ettersom alle lag i Bergen og omegn spilte på grus til vanlig. Men dette har jo endret seg nå som Trond Mohn har sørget for kunstgressbaner i hele bergensområdet, sier Førde.

BYGGER KLUBB FOR PENGENE

Det begynte med at Fotballklubben Voss i 1991 ønsket å skaffe seg en inntektskilde. Det første året var det 92 påmeldte lag og rundt tusen spillere i aksjon. Siden har antallet økt jevnt og trutt, og i dag tar turneringen i mot 700 lag, med opp mot 8000 spillere og lagledere. I tillegg kommer alle tilreisende, og det er ikke få.

– Vi har totalt rundt 13.000 innom i løpet av helgen, og dette gagner selvsagt også lokalsamfunnet, sier turneringslederen.

Han er daglig leder i klubben, og selv om han har ulike oppgaver, jobber han med turneringen hele året fra august til juni. Voss cup omsatte for 7.2 millioner i fjor, og satt igjen med et overskudd på to millioner kroner. Inntektene fra cupen har gjort klubben i stand til å bygge to kunstgressbaner uten økonomisk hjelp fra andre.

SYSTEM I GALSKAPEN

Arne Førde har god oversikt over hvorfor turneringen har blitt så populær.

– Det virker som om denne turneringen er godt innarbeidet i klubbene i Bergen. Voss er jo en fin plass, og bergensere er glad i Voss og vossinger. Og så tror vi at tidspunktet passer bra, ettersom cupen arrangeres helgen før skoleslutt, og da blir dette en avslutning på vårsesongen; Voss cup er blitt en happening. Nærheten til Bergen spiller også inn.

– Dessuten jobber vi mye med logistikken. Køer er ikke til å unngå når så mange skal inn i hallen og spise flere ganger for dagen, men vi prøver å skape fin flyt og system i galskapen, sier Førde.

Han er også opptatt av god service.
– Vi tror det er viktig å møte alle sammen med et smil, og sørge for å ordne opp i ting underveis. Og så ser vi at det er viktig med aktiviteter rundt kampene. Fotball utgjør egentlig bare en liten del av den tiden alle er her oppe, og det er viktig at både spillere, lagledere og foreldre synes at det er kjekt å være her også utenom fotballen.

BLIR IKKE STØRRE

I fjor ble hovedveien mellom Bergen og Voss stengt etter et ras bare noen få dager før turneringsstart.

– Da anbefalte vi alle å ta tog, men det gjør vi i grunnen alltid. I år foregår det mye byggeaktivitet på Voss, med graving mange steder. Hvis alle tar toget, så ordner vi resten. Allerede i det man stiger ut av toget, vil man bli møtt av våre folk, som har full oversikt over hvor de forskjellige klubbene skal bo denne helgen, forsikrer cup-sjefen.

­– Kan dere bli enda større?

– Nei, vi ønsker ikke å bli større nå, det er det ikke kapasitet til. Det er 4500 store og små som skal gjennom matsalen fem ganger i løpet av helgen, og flere kan vi ikke ta i mot.  Samtidig skal vi ikke hvile på laurbærene, men hele tiden være opptatt av å finne måter å gjøre turneringen enda bedre på.

– Du har et stort ansvar. Sover du godt inn mot cup-helgen?

– Jada. Jeg sov ikke så godt i fjor da raset gikk, men normalt er jeg rolig. Vi har en veldig dreven dugnadsgjeng som jeg stoler på. Så er det viktig å gjøre et godt forarbeid. Når helgen er her, er det bare å glede seg, smiler Førde.

Voss Cup arrangeres fra fredag til søndag 16.-18. juni.

Voss cup 2
VOSSEVANGEN: – Ta toget, oppfordrer turneringsleder for Voss Cup, Arne Førde. Her ved Vossevangen, en populær plass blant mange bergensere.

Fakta

VOSS CUP

  • 700 lag deltar på Voss Cup, og ca. 8000 spillere og lagledere er på plass.
  • Det spilles 1400 kamper fordelt på tolv syver-baner og tyve femmer-baner, og rundt 100 dommere blåser i fløyten.
  • Over 4000 personer overnatter på skoler, barnehager og andre steder, og Voss Cup har rundt tusen dugnadsarbeidere som jobber 7-8000 timer.
  • Det går med: 8-10.000 pølser i brød, 8-10.000 flasker vann, 15-20.000 is,ett tonn med middagsmat, 30.000 brødskiver, nesten 4000 liter melk og 20.000 kopper kaffe.
  • I tillegg: Flere tonn med grillmat (koteletter, pølser, pommes frites, salat og potetsalat).

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this