leder jul2022
JULEPYNT FRA HELE KLODEN: Vi er en globetrotterfamilie som i tre generasjoner samlet vakker håndlaget julepynt på julemarkeder over hele verden. (Foto: Trond Tystad)

Jul, jul, strålende jul

Del artikkelen i Sosial medier

LEDEREN: Julen er en utmerket anledning til å ta en telefon for mye, og invitere en på mat eller julekaker en av dagene i julen. Eller bare med på en julefilm. Eller noe.

VIGNETT Lederen TT
I en tid med enorme endringer og kløfter mellom generasjonene er jule- og nyttårsfeiringen en sjelden anledning til å feste anker i kjent farvann.

Du grønne glitrende tre, god dag! Ja, litt absurd at vi syngende hilser på et tre. Men, vi føler jo at treet uten røtter gir oss røtter. I vår familie har vi edelgran. Nei, vi har sølvgran og bare toppen. Ingenting er så vestnorsk som en furu. Sønn som far kommer hjem med tre som bare har én side og må stå inntil veggen. Vi har plasttre og regner med at vi kommer i positiv CO2-balanse med kjøring, motorsag og annet i 2073.

Og høyt i toppen den blanke stjernen. Vi har fugler i treet. Det har vi alltid hatt. Det blir ikke jul i vår familie uten norske flagg på treet. Vi elsker glitter. Nei, vårt tre har bare gull og rødt. Vi er en globetrotterfamilie som i tre generasjoner samlet vakker håndlaget julepynt på julemarkeder over hele verden.

Deilig er jorden. Ja, i hvert fall når vi synger siste sang når vi går rundt juletreet. Med ansiennitet følger at vi har noen vi savner, men kan høre stemmen til akkurat i den sangen.

Så går vi rundt om en enebærbusk. Ja, da kan alltid eldste familiemedlem fortelle at under krigen måtte de ta en einer til juletre. Og at den var så seig at den ikke felte nåler før ut i mai da freden og bjørkelauvet kom. Ikke minst en sang for dem som finner de mer kristelige og saktmodige sangene litt kjedelig. Her kan familiens skøyer by barna opp på action.

Det lyser i stille grender. Ja, på julaften kan vi la strømkrisen hvile og spandere på oss noen dyrebare kilowattimer. Og undre seg over hvordan vi solidarisk før sikret alle lys og varme til en pris de kunne betale. Men, sangen er så vakker at vi kan ikke stryke den. 

Stille natt, hellige natt. Freden senker seg over store og små julefeiringer.

Slekt skal følge slekters gang. I en tid med enorme endringer og kløfter mellom generasjonene er jule og nyttårsfeiringen en sjelden anledning til å feste anker i kjent farvann. Det er en tid for å minnes dem som ikke deltar lengre. Det er en tid for å hegne om noen tradisjoner i familiene og skape noen nye.

Samtidig må alle som har privilegiet å feire med noen, huske at ikke alle har noen som har dem i sin jul. Det er en utmerket anledning til å ta en telefon for mye, og invitere en på mat eller julekaker en av dagene i julen. Eller bare med på en julefilm. Eller noe. Vi må også huske at det er viktig å være gode mennesker mellom jul og nyttår, men enda viktigere mellom nyttår og jul.

Uansett ønsker Bergensmagasinet sine lesere en god jule og nyttårsfeiring!

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this