Stig Amdam FOTO Ane Bysheim
Stig Amdam i «Far» (foto: Ane Bysheim)

Stig Amdam nominert til Heddapris

Del artikkelen i Sosial medier

– Jeg kjenner meg glad og stolt, sier Stig Amdam, etter at han ble nominert til Heddaprisen for sin rørende tolkning av den demenssyke André i stykket «Far».

– En av de mest utfordrende rollene jeg har hatt i mitt 35 år lange skuespillerliv, sier Stig Amdam, som syntes det var krevende å sette seg inn i hvordan det oppleves å bli dement.

– En av de mest utfordrende rollene jeg har hatt i mitt 35 år lange skuespillerliv.

– Det er ikke så mange som har opplevd det som kan dele erfaringene sine, sier Amdam, som beskriver stykket «Far», skrevet av den franske forfatteren og dramatikeren Florian Zeller, som «en liten perle».

Far hadde norgespremiere på Den Nationale Scene 24. februar med Victoria Meirik som instruktør. Tilbakemeldingene fra publikum og presse var overveldende. «Som den glemsomme André gjør Stig Amdam en rolletolkning som lenge vil bli husket. Han gjør André til en kraftfull personlighet, uttrykksfull og overbevisende», skrev Shakespeare teatertidsskrift.

Stykket får frem hvordan ansikter, navn, tid og sted blandes sammen i Andrés hode. Det er noe som ikke stemmer. Var jeg steppedanser eller ingeniør? Hvorfor prøver min datter å lure meg – skulle ikke hun flytte til London? Hva gjør den fremmede kvinnen i huset mitt og hvem er klokketyven?

«Med trekk fra både absurde komedier og spionthrillere får vi her en varm og øm skildring av relasjonen mellom far og datter» skrev DNS i teaterets egenomtale av Far.

«Forholdet er preget av sterk kjærlighet, men etter hvert som den aldrende André mister grepet om virkeligheten, blir tålmodigheten mellom dem stadig mer tynnslitt. Han taper seg selv og hun kjemper for å takle tapet av en far.»

Amdam er blitt nominert til den høythengende teaterprisen tidligere også – både for sin rolle i Når det slutter å regne og i Ordet; begge spilt på DNS i 2011. Han har også vakt oppsikt som dramatiker og regissør.

Vinnerne av årets Årets Heddapris blir annonsert 17. juni. De to andre nominerte i kategorien beste mannlige hovedrolle er Kristoffer Olsen for The Book of Mormon v/Det Norske Teatret i samarbeid med Kilden Teater og Konserthus og Hermann Sabado for Engler i Amerika ved Nationaltheatret.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this