susanna og david wallumroed
Susanna Wallumrød og David Wallumrød (foto: Anne Valeur)

Sanger som aldri dør

Del artikkelen i Sosial medier

Det er snart ett år siden sist Susanna holdt konsert i Bergen. I dag er hun tilbake, og det med en liten intimkonsertmusikkavdelingen på Bergen offentlige bibliotek

Sist overbeviste hun stort med en lavmælt og svært egenartet konsert i USF Røkeriet, flankert av Helge Sten (gitar), Johan Lindvall (tangenter), Thomas Bang (kontrabass) og hennes bror Fredrik Wallumrød (trommer).

Når hun i dag er tilbake, er det med en liten intimkonsert i musikkavdelingen på Bergen offentlige bibliotek. Denne gangen har hun kun med David Wallumrød på tangenter. Han er hennes søskenbarn, og de to har spilt sammen nå og da gjennom oppveksten og tenårene. På et tidspunkt hadde de også et band sammen, et band som riktig nok aldri forlot øvingsrommet.

I spesialutgaven av konsertserien Huslyden i kveld vil de to prate om og tolke låter av Leonard Cohen, Joni Mitchell, Emmylou Harris og Tom Waits, samt noen overraskelser. Er du heldig, får du kanskje også en duoversjon av Susannas egen City of Hope (hør den på lenken under), som hadde premiere på årets Vossajazz som en del av bestillingsverket Garden of Earthly Delights.

Dessverre kan Susanna ikke love et gjenhør med hennes rett ut magiske tolkning av Leonard Cohens aller mest ihjelspilte og istykkertolkede låt. Ja, jeg snakker om Hallelujah, en låt jeg mener Susanna er en av få artister som makter å gi nytt liv.

Hennes følsomme versjon var med på Melody Mountain (2006), det andre albumet hun gav ut under navnet Susanna and the Magical Orchestra. Den har fulgt meg siden, og er nesten blitt en lakmustest hver gang jeg vurderer andre som prøver seg på den triste, oppgitte, dramatiske og billedrike låten.

Jeg vet rett og slett ikke hvorfor eller hvordan musikk kan treffe slik.

Kanskje fordi jeg kjenner meg igjen, at hun treffer en streng inne i meg som sier ja, slik er/var det. Eller kanskje ikke. Jeg vet rett og slett ikke hvorfor eller hvordan musikk kan treffe slik, men tror at det har noe med at den som fremfører tror på det han/hun synger. Slik er det, for å sitere Kurt Vonnegut.

Det som er sikkert, er at Susanna kommer til å tolke minst tre andre av Leonard Cohens aller mest kjente og kjære låter. I en liten Facebook-chat avslører hun at vi på kveldens konsert vil få både Famous Blue RaincoatChelsea Hotel No. 2 (sangen han skrev til Janis Joplin) og den helt nydelige Who By Fire – med tekst fra en jødisk bønn brukt på den årlige forsoningsdagen (jom kippúr).

Dette er en dag da tradisjonen sier at Livets bok åpnes, og Gud skriver inn navnet på de som har gjort seg fortjent til det evige liv. Her på jorden er det derimot kun én måte å sikre seg evig liv på, og det er gjennom en sang. «Om hundrede aar er alting glemt» heter et kjent dikt skrevet av Knut Hamsun. Han kan ha mye rett i det. Men de beste sangene lever videre.

Huslyden er navnet på en konsertserie ved musikkavdelingen ved Bergen offentlige bibliotek, der ulike artister/band velger ut perler fra musikksamlingen, som de så øver inn og fremfører. Konserten med Susanna og David Wallumrød begynner kl. 19.00. Neste konsert i denne serien blir 5. oktober med norsk-chilenske Camilo Beltran, som sammen med musikervenner skal tolke Nick Drake-albumet Pink Moon – samt et par overraskelser fra andre plater.

LES OGSÅ:
Hulejazz og stadionrock
When Susanna sings

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this