nattjazz
MUSIKK I BLODET: La Dame Blanche blander tradisjonell kubansk og karibisk musikk sammen med rap og hip hop til et moderne og eventyrlig svingende uttrykk. (Pressefoto)

Røykfullt i Røkeriet

Del artikkelen i Sosial medier

– Vi har hatt noen legendariske konserter med både Buena Vista Social Club og andre kubanske artister på Nattjazz tidligere, så vi gleder oss til å få oppleve den nye generasjonen med musikere som La Dame Blanche er en sterk representant for, sier Nattjazzens pressesjef, Roger Solvang.

I morgen går startskuddet for Nattjazz, som også i år, helt som forventet, har puslet sammen et program som frir både til hode, føtter og hjerte.

Nattjazz har også i år, helt som forventet, puslet sammen et program som frir både til hode, føtter og hjerte.

Sangeren, fløytisten og perkusjonisten Yaite Ramos Rodriguez, mer kjent under artistnavnet La Dame Blanche, klarer faktisk kunststykket å forene alle disse tre kroppsdelene i ett storartet musikalsk uttrykk.

DEN HVITE DAME

Artistnavnet hennes, som direkte oversatt betyr «den hvite dame», lyder som noe hun har på utlån fra den danske kunstneren Madame Nielsen, som i forrige uke bestemte seg for å male over et betent ord på plakaten for Festspill-forestillingen White Nigger, Black Madonna.

Men nå skal det handle om Nattjazz, og da er det bare å sitere direkte fra den panegyriske pressemeldingen vi har mottatt:

«Med sin eksplosive blanding av hip hop, cumbia, dancehall og reggae, og et scenetekke som kan ta pusten fra deg, tar La Dame Blanche sin kubanske arv inn i fremtiden» skriver de om artisten, som er datter av Jesús «Aguaje» Ramos – kreativ leder for Buena Vista Social Club og trombonist i verdensklasse.

– Vi har hatt noen legendariske konserter med både Buena Vista Social Club og andre kubanske artister på Nattjazz tidligere, så vi gleder oss til å få oppleve den nye generasjonen med musikere som La Dame Blanche er en sterk representant for, føyer Solvang til.

Årets Nattjazz, som arrangeres i perioden 25. mai til 2. juni på USF Verftet i Bergen, har også mye annet spennende på programmet. Bergensmagasinet ser frem til konserter med blant andre Ola Kvernbergs Steamdome, Bo Sundström, Cory Henry & The Funk Apostles, Gard Nilssen’s Acoustic Unity, Sam Amidon og Nils Økland Band.

IKKE MANNSTUNGT

Og dersom du synes dette er en mannstung festival, kan vi straks avkrefte det. Øverst på plakaten står nemlig belgisk/kongolesiske Marie Daulne og hennes futuristiske afro/soul/pop/vokalgymnastikk-kollektiv Zap Mama, som vi har hatt gleden av å se under tidligere besøk her i verdens vakreste festivalby.

Like under dette toppnavnet lover de gjenhør med tre dyktige norske sangere; én av dem med hjemstavn i Bergen: Charlotte Dos Santos, Rohey Taalah og Marthe Wang.

Begge de to sistnevnte har høstet seksere i Bergensmagasinet for tidligere konserter; Rohey for fjorårets Nattjazz-opptreden («et knippe sanger som alle høres ut som standardlåter når de fremføres av Taalahs elastiske stemme» skrev vi); Marthe Wang etter konserten hun holdt på Lille Ole Bull sist i oktober, der vi konkluderte med at hun ikke trenger å «ta en Dylan, og synge standardlåter», siden hun lager standardene selv.

TO AMERIKANSKE TOPPNAVN

Da har vi ikke en gang nevnt to andre toppnavn som vi har store forventninger til. Stephen Lee «Thundercat» Bruner er den ene; tidligere bassist i trashmetal-bandet Suicidal Tendencies og mannen bak et av fjorårets mest oppsiktsvekkende album – og platecover.

Han har spilt med både Snoop Doog, Erykah Badu, Keziah Jones, Stanley Clarke, Flying Lotus og Kamasi Washington, men er nok mest kjent for rollen som en av produsentene på Kendrick Lamar-albumet To Pimp a Butterfly.

Det andre er Texas-trioen Khruangbin, som spiller en melodiøs blanding av surfrock (tenk The High Llamas), psykedelia, soul og pop. Navnet deres, som er thailandsk for «flygemaskin», gir assosiasjoner både til reiser i de øvre luftlag og inspirasjon fra mange kulturer og sjangre.

– Vi har fulgt med en stund både på Thundercat og Khruangbin, og prøvd å få begge til festivalen tidligere, sier Roger Solvang, som gleder seg stort over å ha dem med på årets Nattjazz.

– Endelig kan vi presentere disse to fantastiske og høyst aktuelle artistene på scenen i Bergen.

Årets Nattjazz arrangeres i perioden 25. mai til 2. juni på USF Verftet. Mer informasjon: nattjazz.no

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this