plasthval1
HVALSTATUE I NATURLIG STØRRELSE: Kenneth Bruvik står foran den nesten ferdige statuen sammen med støttespiller Jan Vindenes (til venstre) i Sotra Gruppen. Den 6,5 meter lange og to tonn tunge statuen avdukes på Vindenes i dag, tirsdag 28. januar. (Foto: Privat)

Plasthvalen rørte hele verden

Del artikkelen i Sosial medier

I morgen, på dagen tre år etter at den nå verdenskjente «plasthvalen» strandet på Sotra, blir det avduket en statue på samme sted.

28. januar 2017 kom en syk blekhodenebbhval til Vindenes på Sotra. Den var så medtatt at den ble avlivet, og siden arten er såpass spesiell i våre farvann, ville forskere fra Universitetet i Bergen se nærmere på den. Da det viste seg at den hadde 40 plastposer i magen, ble «plasthvalen» et begrep.

– Hvalen kom med en beskjed til oss fra dypet: Sånn kan ikke menneskene holde på, sier Kenneth Bruvik i Norges jeger- og fiskerforbund.

– Den uheldige hvalen er tragisk nok noe av det beste som har skjedd for miljøet i havet på mange tiår. Det engasjementet den skapte er helt unikt i verdenssammenheng, sier Ruben Oddekalv i Norges Miljøvernforbund.

HISTORIEN GIKK JORDEN RUNDT

I etterkant av all oppmerksomheten rundt «plasthvalen» har hver fjerde nordmann plukket plast i naturen.

– Plasthvalen har fått oss til å rydde og se galskapen i det hele. Plasten truer vår eksistens.

– Hvalen har gjort noe med oss. Den har fått oss nærmere naturen. Hvalen åpnet øyne, hjerter og sjeler. Etter hvalen har det dukket opp mange nye naturforkjempere, sier Bruvik, som er opptatt av alle de positive effektene av plastplukkingen.

På jakt etter plast kommer flere mennesker ut i naturen og blir bedre kjent med den.

– Vi oppdager hvor vakker naturen er. Du kan ikke være glad i noe du ikke vet hva er, påpeker han.

plasthval2
PLAST FRA HVALENS MAGE: Ruben Oddekalv (til venstre) og Kenneth Bruvik foran plastposene som ble funnet i hvalen. Plasten og skjelettet er utstilt på Naturhistorisk museum i Bergen. (Foto: Sondre Båtstrand)

Historien om plasthvalen har gått jorden rundt, og har gitt inspirasjon til strandrydding over hele verden.

– Plasthvalen har fått oss til å rydde og se galskapen i det hele. Plasten truer vår eksistens, mener Bruvik.

– Hvalen bidro til at vi fikk mange nye folk ut i fjæra, og det er først når folk fysisk har vært der, sett det selv og tatt i problemet at de får eierskap til det og faktisk endrer holdninger og forbruksmønster, forteller Oddekalv.

MÅ HOLDE TRYKKET OPPE

FAKTA plasthvalen
Kilde: Store Norske Leksikon

Det har aldri vært en miljøsak som så fort har fått allmenn aksept langt inn i det politiske miljøet.

– Da kan politikerne gjøre sitt. Vi må opprettholde handlingsrommet og gjøre det stort nok til at politikerne kan gjøre nødvendige tiltak, sier Oddekalv.

– Plast er et nyttig materiale, men vi må bruke det klokt, og det gjør vi ikke i dag.

Oddekalv tar frem en plastblomst fra lommen. Han fant mange slike under en ryddeaksjon dagen før.

– Plastblomster finner vi generelt ikke mye av, men det er et godt eksempel på misbruk av plast, og den har derfor blitt med meg i lommen, sier han.

– Det er vanlig med sånt engasjement at det dabber av, men det har vi ikke råd til i denne saken, legger han til.

– Vi må holde trykket oppe, istemmer Bruvik.

RYDDER KYSTEN FOR PLAST

Uavhengig av om vi klarer å begrense tilveksten så kommer det fortsatt til å være mye plast i økosystemet. De to håper derfor at det å rydde plast etter hvert vil føles like naturlig som å puste og vaske seg.

– Det er det samme om folk rydder en strand eller langs veien, plast og annet søppel på avveie gjør skade uansett hvor det er, sier Oddekalv.

– Hvert kilo, kubikk og tonn med plast vi fjerner fra naturen er et kilo, kubikk og tonn vi slipper å få inn i næringskjeden.

– Vi kommer til å klare å rydde kysten for plast. Først rydde, så vedlikeholde, sier Bruvik og legger til:

– Vi blir flere og flere. Dette engasjementet skal aldri dø. Hvis noen tror det, tar de skammelig feil. Det kan jeg garantere deg.

TAKKER FOR GIVERGLEDE

Ett år etter hendelsen ble det satt opp en minneplakett på stedet. Nå kommer statuen i full størrelse. Den er seks og en halv meter lang og veier to tonn, akkurat som blekhodenebbhvalen.

Statuen som blir avduket på Sotra skal minne folk om budskapet og være med på å videreføre engasjementet.

Bak statuen står alliansen Arven etter plasthvalen, som består av Norsk jeger- og fiskerforbund i Hordaland, Miljøvernforbundet, Naturvernforbundet i Hordaland og Clean Shores Bergen. I tillegg er 25-30 andre organisasjoner tilknyttet som bidragsytere.

plasthval3
BLE AVLIVET: Lokale viltmyndigheter og brannvesen forsøkte gjentatte ganger å få hvalen ut i åpen sjø, men den returnerte etter kort tid. Den virket syk ut, og ble derfor avlivet. (Foto: Terje Lislevand)

– Det har ikke vært vanskelig å skaffe penger til monumentet, forteller Bruvik, som takker for givergleden fra kommuner, friluftsråd, renovasjonsselskaper og privatpersoner. Lokalt næringsliv har også stilt opp og bidratt med alt fra materialer til sveising.

Tirsdag 28. januar blir det avduking på Vindenes i samarbeid med Sotra Gruppen. Store internasjonale tv-stasjoner har meldt sin ankomst, sammen med norske medier. Blant appellantene er fiskeridirektør Liv Holmefjord og daglig leder Rasmus Hansson i Handelens miljøfond, mens Tron Jensen skal synge sin egen sang, «Kysten é mitt blod». Det blir også hilsener fra miljøaktivister i India, Israel, Italia, Skottland og Nederland. «Plasthvalen» blir ikke glemt.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this