Kjenner du på det du også? At det prates mye om plast og forsøpling?
Tekst: Mette Nygård Havre
Plast er på agendaen som aldri før. Plutselig har folk oppdaget at de er omringet av produktet. Det finnes i tannkremen, i klærne, rundt maten vi spiser, og til og med i fisken som fanges i Byfjorden.
Du kan utfordre deg selv og se om du klarer deg en dag uten å bruke plast. Jeg tror du raskt vil oppdage at det ikke er så enkelt.
Mange har fått plastangst, og ønsker å bruke minst mulig plast i hverdagen. Men er det mulig å få til når så mye av det vi bruker i dagliglivet er emballert av eller laget av plast? Du kan jo utfordre deg selv og se om du klarer deg en dag uten å bruke plast. Jeg tror du raskt vil oppdage at det ikke er så enkelt.
Plast var et fantastisk produkt da det kom på 60-tallet. Det gjorde rett og slett hverdagen vår mye lettere. Men nå som vi hører om plast i hvalen, plast i fisken – og ikke minst all plasten på havets bunn – da er det mange som vil være med og gjøre noe.
I utgangspunktet burde vi ikke ha et problem med plast i naturen her i landet. Fordi vi har gode innsamlings- og returordninger for plastemballasje. Men har du fulgt med på programserien Planet Plast på NRK eller har du vært ute langs kysten av Vestlandet, så har du sett med egne øyne at vi har en utfordring. En veldig stor utfordring.
Det ligger plast langs store deler av kystlinjen vår. Ja, det ligger også store mengder plast langs veiene og i naturen generelt. Endringen de siste årene er formidabel.
Hver dag hele året kan du være med og ta et tak, og passe på at det du forbruker ikke havner på avveie. Men akkurat nå er vi i en situasjon der vi trenger enda mer hjelp. Hver og en må bidra og rydde opp i all forsøplingen som dessverre er rundt oss. I disse dager er renovasjonsselskapet BIR i gang med sin vårdugnad. Der kan du og dine naboer rydde deres nærområde og bli kvitt overflateboss gratis. Sjekk ut nettsiden bir.no.
[PostBlock id=52]
5. mai arrangeres også en nordisk stranderyddedag i regi av Hold Norge rent. Men husk at du trenger ikke å vente med å rydde en strand til denne dagen – du kan rydde en strand akkurat når du ønsker, hele året – og levere strandavfallet gratis til blant annet BIR.
Mange irriterer seg over all plastemballasjen som er på maten – inkludert meg! Men mye av denne emballasjen er nyttig fordi den forlenger holdbarheten på maten. Det fører til redusert matsvinn. Men kom ikke til meg og si at en kokosnøtt eller et eple må pakkes enkeltvis i plast! Dette er eksempler som viser at grossister og produsenter kan gjøre mye for å redusere plast der det er mulig.
Vi som forbrukere kan også si ifra – vil du ikke ha plastemballasjen med hjem fra butikken, så ta den av og be butikken kaste den til gjenvinning. Hvis mange nok gjør det, så tenker jeg at butikkene etter hvert vil gi beskjed til produsentene.
Jeg mener at vi må jobbe med holdningene til både små og store når det gjelder avfall generelt. Vi skal ikke kaste avfall i naturen, og vi skal sørge for at det avfallet vi har skal leveres til gjenvinning. Problemet med plast i naturen er at det smuldrer opp til bittesmå mikroplastbiter. Da tror dyrene at det er mat.
Jeg er sikker på at du er akkurat som meg, du vil ikke ha fisk på bordet med plast i magen. Vi er kommet så langt nå at alle må være med for å få til en positiv endring. Jeg er sikker på at du tar utfordringen – kom deg ut og rydd ditt nærområde. Og ta fornuftige valg når du skal handle. Da er vi i gang!
