butikk e1680617643396
TIL LEIE: Det er over 70 tomme frontlokaler i byen. Lokaler som vanligvis skal være fylt av handel, servering eller inngang/utstilling for annen publikumsrettet virksomhet. (Foto: Trond Tystad)

Negative virkemiddel mot egen fiasko

Del artikkelen i Sosial medier

LEDEREN: Byrådene som Venstre deltar i og har deltatt i med stor lyst over mange år har mislyktes i sentrum. Denne lederen er ikke et forsøk på å analysere hvorfor. Her vil jo politikere fra forskjellige fløyer peke på sitt eget syn om biler, parkering, baner, sykler, boliger, busser, gågater, bybaneutbyggingsplanen med graving etc, etc.

Men nå handler det om det faktiske resultatet. Det er over 70 tomme frontlokaler i byen. Lokaler som vanligvis skal være fylt av handel, servering eller inngang/utstilling for annen publikumsrettet virksomhet.

VIGNETT Lederen TT
Om sentrum dør ut under kjepphestutstillingen spiller ingen rolle. Så kritisk det nå er for publikumsrettet virksomhet må bystyret snarest mulig bygge en stall for disse kjepphestene.

Ta den kjente rekken på Torget. På hjørnet mot Vetrlidsallmenningen ser vi at etter at DNB-meglerne forlot redet så står det store til leie-plakater. På et av byens beste hjørner skulle det stått kø. På motsatt hjørne er det kommet en gigantisk kebab. Det er også et av byens beste hjørner. Kebab-inntektsnivået er ikke nok for et slikt hjørne, og det ville normalt vært kø av virksomheter som ville inn her. Nylig møtte jeg stengt dør hos min faste suppestasjon, bare noen meter fra Torgalmenningen og byens sentrale bussgate. Jeg fikk forklaringen på forhånd, ikke publikumstrykk nok i gaten.

I en slik situasjon skulle en tro at byrådspartiene og da særlig Venstre i kraft av sine verv i forhold til sin størrelse lanserte positive grep. Det skjer ikke. Gjøken kom tidlig i år, vil vi si. De lar sin leder i Bergen, Heine Johansen, komme med løsningen. Eller unnskyldningen vil vi si. Ja, eller fikenbladet: Skatt på ledige lokaler, med bruk som støtte til de som vil åpne.

Vi behøver ikke å ta vare på huseierne. De har stort sett solid egenkapital og evne til å stå gjennom en vinterstorm, selv med en ekstraskatt. Problemet er at tiltaket ikke bærer preg av nødvendig innsikt i leietakernes økonomi. Husleien er i et sunt regnskap fra ca. 4-12 % av omsetningen, etter hvor man er byen og hva man driver. De øverste 90 + prosentene av inntektene skal gå til personal, varekost, andre kostnader og et eventuelt lite overskudd. For dem som går med overskudd er området 3-10 % veldig typisk.

Om en huseier halverer leien som følge av trussel om skatt, så er fremdeles de vesentlige kostnadene der for driveren. Personkostnaden er fra 3-8 ganger kost for husleie. Selv da med lavere leie, og en viss støtte fra straffeskatten til hjelp ved åpning så vil det ikke gå rundt uten nok folk i gatene i store nok deler av døgnet, uken og året.

Da skal nye idealister åpne sin virksomhet og levere sin husleiegaranti. De starter med stor tro på sin idé. Om det mangler publikum kommer arbeid uten lønn for eieren i måneder som blir år. Det er dette som gjør at mange eiere har null rettigheter i NAV når de må stenge. Sammen med økt huslån og alt annet en idealistisk har hevet inn i butikken sin.

Heine Johansens løsning vil bare lokke enda flere ut i denne økonomiske selvplagingen med fare for varig men. Det faktisk eneste som nytter for at lokalene i sentrum skal fylles er at det kommer nok folk inn der ofte nok. Før sa politikken, hva kan vi gjøre for sentrum. Dessverre er det nå mer hva kan sentrum gjøre for hvert parti. Hvordan kan vi vise fram våre politiske kjepphester i sentrum?

Om sentrum dør ut under kjepphestutstillingen spiller ingen rolle. Så kritisk det nå er for publikumsrettet virksomhet må bystyret snarest mulig bygge en stall for disse kjepphestene. Så får de parkeres mot en bred felles redd sentrum-politikk, som måler suksessen på hvor stor bruken av sentrum er for Bergen og omegn. Å komme seg til sentrum må være like rimelig og like lett som å komme seg til Lagunen. Vi snakker med mange som ikke har vært i Festung Sentrum på mange år.

Et lyspunkt er sentrumsgeneral Steinar Kristoffersen og hans gjeng som har fått opp for eksempel et fantastisk populært julemarked. Men det er visst de Venstre-leder Johansens finansbyråd vil kneble og sette under politisk administrasjon. Her gjelder det åpenbart å kvele den ene suksessen en har i sentrumspolitikken. Ja, og iføre seg en ekstraskatt å skjule sin fiasko bak.

Del artikkelen i Sosial medier

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this