Erik Halvorsen 2017 04
NORGE I MINIATYR: – Omgivelsene her er Norge i miniatyr. Kombinasjonen av kysten, fjordene, byen og den historien som ligger her. Det ble nok avgjørende for at Bergen fikk sykkel-VM, sier Erik Halvorsen.

HJUL MED GLEDE

Del artikkelen i Sosial medier

Erik Halvorsen har drevet med mye, men aldri sykkel. For seks år siden ble han prosjektleder for søknaden om å få sykkel-VM til Bergen. Nå er han frelst.

– Da vi fikk VM i september 2014, kom den belgiske sykkelpresidenten og gratulerte oss. Han heter Tom van Damme, men er langt sprekere enn actionfiguren mange kjenner fra filmens verden, smiler Halvorsen.

– Bare tenk når det kommer norske flagg langs hele Bryggen. Og på andre siden av Puddefjorden, hvor det ligger masse flotte terrasseleiligheter; tenk om disse også er fylt med norske flagg.

– Han inviterte daværende idrettsbyråd Helge Stormoen, sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen og meg til Belgia for å oppleve sykkel i hans hjemland. Jeg trodde det var en høflighetsfrase, men påfølgende vår kom det en invitasjon til å sykle publikumsrittet under et stort sykkel-arrangement. Jeg hadde ikke sykkel. Men jeg fikk kjøpt meg en, og rakk tre turer her hjemme før vi dro til Belgia.

– Tiedemann Hansen fant ut at vi måtte sykle likt, og utstyrte oss med norske landslagsdrakter. Vi trillet til start, og de to første som kommer opp på siden av meg og sier hei, er tidligere proffsyklist Dag Otto Lauritzen og TV2-programleder Kristian Ødegård. De smiler og sier at «dette ser jo proft ut».

– Ingen hadde fortalt meg at ut fra Liege er det en fire kilometer lang motbakke. Det var pøsende regnvær, men jeg kom meg gjennom det, og syntes det var utrolig gøy. Siden har jeg vært bitt av basillen.

HÅNDBALL OG FERIEKLUBB

Erik Kubon Halvorsen vokste opp i Fana, i henholdsvis Elveneset og på Søråshøgda. Han spilte fotball og senere håndball i Bjarg, og ble norgesmester i aldersbestemt håndball. Senere gikk han inn i Fana IL og ble håndballtrener, spillerutvikler og senere sportslig leder. Halvorsen har trent alt fra 8-åringer til damelaget.

– Vi hadde en hårete ambisjon om at vi skulle bli Norges beste på talentutvikling. I løpet av ti år var vi det, og tok fire NM-gull på ungdomssiden for jenter. Åtte av spillerne fra den tiden spiller i dag i eliteserien, og det har vært en gøy reise, forteller Halvorsen.

Erik Halvorsen 2017 10
BERGENSREKLAME I ALLE KANALER: – Vi snakker om 1250 utøvere fra mer enn 80 nasjoner, og alle er på sosiale medier, og melder hvor «beautiful» Bergen er og at menneskene er så «friendly»; det er klart dette vil ha en effekt for næringslivet i Bergen, sier Erik Halvorsen.

Parallelt med dette var han først daglig leder og senere styreleder for Ferieklubben i Bergen, som var Norges største når det gjelder ideelt ferietilbud til barn. Halvorsen begynte å jobbe der i 1997, ble daglig leder to år senere, og fra 2004 til 2015 var han styreleder helt til organisasjonen ble lagt ned.

Han har også sittet i styret i Fana IL, først i håndballen i fem år, og han sitter nå for tolvte året i hovedstyret i Fana. Halvorsen har gått på Handelshøyskolen, med fordypning på HAS innen internasjonal makroøkonomi og finans.

Men tohjulinger har Halvorsen egentlig aldri drevet med. Tilfeldigheter førte ham inn i sykkelsporten.

TIEDEMANN OG HUSHOVD

I 2010 hadde Thor Hushovd blitt verdensmester, og senere på året var Norges Cykleforbund hundre år. Under en jubileumsmiddag på Grand, satt sykkelpresident Tiedemann og Hushovd og snakket sammen, og var enige om at det hadde vært gøy med Sykkel-VM i Norge.

– Når det nærmer seg arrangementet, tror jeg at vi vil oppleve en ny fase, der vi vil se stolthet, glede, entusiasme og forventninger.

De forhørte seg i miljøet vinteren 2011, og interessen var stor. Det Norske Veritas ble engasjert; den samme gjengen som ledet kvalitetssikringen av Tromsø sin OL-søknad, skulle nå sørge for en objektiv utvelgelsesprosess for å finne ut hvilken by som skulle søke om å få sykkel-VM 2017.

Steinar Remme, Bjarte Hetlevik og Frode Nyhammer gikk til idrettsdirektør Rune Titlestad og sa at dette måtte være noe for Bergen. Dette var også i tråd med idrettsplanen i Bergen, men kommunen hadde ingen som kunne jobbe med det.

– Jeg aner ikke hvor de fikk mitt navn fra, men jeg ble invitert til kaffe og kake og spørsmål om hva jeg mente om dette. Jeg svarte at «dette hadde jeg ikke tro på i det hele tatt». Men jeg syntes de hadde gjort et godt arbeid, og sa ja til å møte idrettsdirektøren, forteller Halvorsen.

Han endte opp med å bli prosjektleder for søknaden om å få Sykkel-VM 2017 til Bergen.

VANT SPURTEN

– Vi hadde oppstart i mai 2011, vi fikk stadfestet at Bergen var en kandidat, og leverte en søknad til forbundet sommeren 2011. Så ble syv byer i Norge redusert til tre, og finaleheatet besto av Bergen, Stavanger og Drammen. Byen mellom syv fjell gikk seirende ut av spurten 21. november 2011.

Spørsmålet som ble avgjørende var dette: Hvilken by er det som har mest å fortelle til et internasjonalt tv-publikum?

– Omgivelsene her er Norge i miniatyr. Kombinasjonen av kysten, fjordene, byen og den historien som ligger her.

En internasjonal søknad ble utarbeidet. Regjeringen sa ja til å gi sin støtte i desember 2013, og i september 2014 stakk Bergen av med seieren foran Østerrike, Australia og Colombia.

– Løypen er laget med det målet for øyet å vise frem kysten, sjømatnæringen, olje og gassnæringen, Gamlehaugen, Troldhaugen, Stavkirken i Fana, Bryggen, Bergenhus – alt vi har å by på, sier Halvorsen.

– Vi har en visjon om at dette skal være spektakulært. Vi har også sagt at det skal være det mest tilgjengelige og folkelige VM noensinne.

SUTRING?

– Men vi leser i lokalpressen om sutring? Er det litt skuffende?

– Jeg velger å snu på det. Alle slike store arrangementer opplever et faseforløp. Det begynner med at folk er nysgjerrige og positive. Alle heier på deg i prosessen, og når avgjørelsen er tatt og Bergen har fått VM, så er man kanskje litt stolt.

– Så kommer du inn i en litt kjedelig fase for media, for du begynner å jobbe med planlegging og gjennomføring. Da begynner man å grave i konsekvenser, og man spør: Er det noen som er kritisk? Og det er det jo. Arrangementet har store konsekvenser for de som blir berørt. Vi skjønner godt at det er utfordrende for mange. Det er naturlig at det kommer en fase med negativitet, mener Halvorsen.

– Men når det nærmer seg arrangementet, tror jeg at vi vil oppleve en ny fase, der vi vil se stolthet, glede, entusiasme og forventninger. Det er greit å være kritisk, men det må ikke bli destruktivt. Min utfordring til bergenspressen er at kanskje man skal balansere bildet litt mer, påpeker han.

– VM koster mye penger?

– Alle slike store prosjekter har jo et budsjett, og så vil det skje endringer i forutsetningene underveis; det er helt naturlig. Vi har god kontroll på de forutsetningene som vi har lagt til grunn her. Men vi har vært litt uheldig med finanskrisen og oljeprisfallet, som gjør at noen samarbeidspartnere ikke ble med likevel. Og vi har vært åpen på at vi trenger noe mer inntekter på sponsorsiden for å komme i balanse. Men dette skal vi klare å få til.

– Skjønner bergenserne hvor stort og fantastisk dette kommer til å bli?

– Foreløpig ikke. Men når TV2 under Tour de France begynner å snakke om VM i Bergen, og når bergenserne ser at det kommer tilreisende, og det begynner å nærme seg, så tror jeg at de føler litt på den der stoltheten, og kjenner at de vil vise verden hvor fint det er her.

NORSKE FLAGG PÅ BRYGGEN

– Bare tenk når det kommer norske flagg langs hele Bryggen. Og på andre siden av Puddefjorden, i Bøhmergaten og oppe i Løbergsveien, hvor det ligger masse flotte terrasseleiligheter; tenk om disse også er fylt med norske flagg, og tenk om folk har hageparty langs løypen og skaper VM-stemning, sier markedssjefen, og blir drømmende i blikket.

– Og så har du Salmon Hill, altså klatringen fra Landåslien til Sollien, opp mot Ulriken; vi vet allerede at mange har planer om å invitere familie og venner for å lage fest og moro der oppe hele uken, sier 38-åringen.

Han er i siget nå, Halvorsen, og forteller om Fløyen-dagen:

– Da sykler de opp Vetrlidsallmenningen, så rett opp svingene mellom Christi Krybbe skole og Fløybanen, og kommer rett på Skansen brannstasjon. Dette har jo aldri skjedd før, og det kommer til å bli spektakulært. Og så sykler de videre opp til Skansemyren idrettsplass og videre oppover til Fløyen. Det kommer til å bli en øvelse som det vil bli snakket om i tiår etterpå, mener han.

– Og hvis man ikke bor langs løypen og vil inn og se på – hvor begynner man?

– VM er gratis for alle. Du kan være i byen og sitte på Bryggen og ta deg en utepils, eller du kan kjøpe deg en billett på Bryggen arena. Det er opp til deg.

Både åpningsfesten lørdag 16. september og premieseremoniene er lagt til Torgalmenningen, og er noe alle kan ta del i gratis. Det blir daglige kulturinnslag fra scenen. Tilgjengelighet og folkelighet er stikkord.

Halvorsen oppfordrer alle til å ta buss eller bybane. Eller sykle. Sentrale deler av byen blir stengt under arrangementets gjennomføring. Når rittene pågår, er byen sperret, men før det kjører bussene inn til Bergen storsenter. Det blir også satt opp shuttlebusser fra stasjonene utenfor bykjernen den siste langhelgen, fra Vestkanten, Åsane, Fana, Os og så videre.

300 MILLIONER SEERE

– Hva tror du dette vil gjøre for næringslivet i Bergen?

– For noen vil dette gi en umiddelbar effekt. For eksempel serveringsbransjen. Men det er viktig å huske at det kommer en tid etterpå også. 300 millioner tv-seere vil se bilder fra Bergen. Det vil være et sted mellom 500 og 1000 mediefolk her, og de kommer ikke bare til å skrive om sykkel, men også fortelle historier fra Bergen. Dette er en måned etter at den nye flyplassterminalen har åpnet, og to uker etter at Media City Bergen har åpnet. Jeg tror at alt dette blir en utrolig bra miks. Alle sammen skal ut og spise og oppleve folkelivet, de skal gå på Fløyen, de skal opp til Ulriken og ut på sjøen – og alt sammen vil de formidle til sine seere og lesere.

– Tenk også på alle tilreisende utøvere, vi snakker om 1250 utøvere fra mer enn 80 nasjoner, og alle er på sosiale medier, og melder hvor «beautiful» Bergen er og at menneskene er så «friendly»; det er klart dette vil ha en effekt for næringslivet i Bergen, ikke minst på lang sikt.

– Hva skal du gjøre etterpå?

– Da er jeg arbeidsledig.

130217 sykkel3 293224n
STORT ARRANGEMENT: Sykkel-VM 16.-24. september medfører store endringer i trafikkavviklingen i Bergen.

Fakta

SYKKEL-VM

  • Arrangeres 16.-24. september i Bergen og nabokommunene Askøy, Fjell og Øygarden.
  • 300 millioner TV-seere vil følge mesterskapet, som inneholder 12 øvelser over ni dager og flere publikumsritt, samt et kulturprogram.
  • 1150 utøvere fra mer enn 80 nasjoner vil delta.
  • Det er forventet over 500.000 tilskuere, og det regnes med 6000 journalister, fotografer og andre mediafolk.
  • Mellom 1500 og 2000 jobber som frivillige under arrangementet.
  • Sykkel-VM er et av verdens største idrettsarrangement, og Norges største sommeridrettsarrangement noensinne.
  • Mer informasjon: Bergen kommunes nettsider

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this