GIZMO
STILSIKKER KVALITET FRA GIZMO: Nina (t.v.) er kledd i drakt fra Ivan Grundahl, jakke kr. 4390, bukse kr. 2290. Silkebluse fra Chantelle Ferrant kr. 1650. Larisa (i midten) har på seg linkjole fra Noolan kr. 2900. Jakke fra Trine Kryger Simonsen kr. 3990. Emilie (t.h.) stiller i turtleneck-genser fra Ivan Grundahl kr. 1190, jakke kr. 3900. Annette Görtz bukse kr. 2990, pulsvarmere/hansker kr. 1990. (Foto: Britt Embry)

MOTE: HØSTEN KOMMER MED STERKE FARGER OG BLOMSTERMOTIVER

Del artikkelen i Sosial medier

Hvilke trender og stiler kommer på klesfronten denne høsten? Bergensmagasinet har sett nærmere på kolleksjonen hos to kjøpesentre utenfor sentrum og én klesforretning midt i byen.

Vi begynner med Gizmo, som er en av de få klesforretningene i Bergen uten kjedetilknytning.

– Hvis man virkelig vil endre stil, må man være åpen for å prøve farger eller modeller som man har unngått tidligere, sier daglig leder hos Gizmo, Liv Hege Tveit.

– Hvis man virkelig vil endre stil, må man være åpen for å prøve farger eller modeller som man har unngått tidligere.

– Den typiske kunden vår er en kvalitetsbevisst og stilsikker dame. Her er voksne damer i alle aldre. De fleste merkene vi tilbyr er vi alene om i Bergen, altså er utvalget ganske unikt.

Hun oppfordrer kundene til å finne antrekk som de føler seg vel i, heller enn å være opptatt av mote.

Hverdagsantrekket kan godt være gode bukser og friske farger. Bitte Kai Rand sin såkalte brettebukse er en slager, og i høst kommer den både i fine mønstre og ensfarget. Til det litt mer formelle jobbantrekket vil vi foreslå en klassisk buksedrakt, variert med skjørt eller vest. Er det fest eller kulturkveld, har vi et stort utvalg av kjoler å tilby.

– Hva er høstens trendfarger?

– Høsten byr på en del duse jordfarger, det vi gjerne kaller litt «støvete» farger; varm oransje, dyp burgunder og blågrønn. Rødt er også i motebildet nå. I tillegg ser vi en del gråmelert og rutemønstret. Vi må jo legge til at vi også har en og annen sterk fargeklatt. Hos oss er det dessuten alltid gode garderober i svart.

– Hvordan kan man best tilføre høstens farger og stiler til sin eksisterende garderobe?

Det er lurt å kikke i skapet før man tar turen til yndlingsbutikken. Frisk opp med én av høstens farger. Velger du én eller et par fargegrupper og satser på dem, kommer du langt med nytt og gammelt. I blant skal det ikke mer til enn et nytt sjal for å live opp et antrekk fra skapet.

– Vi har gjerne litt forskjellig smak og behov når det gjelder mote, og mange av oss vet kanskje ikke helt hvor vi skal begynne. Hvor finner man de beste personlige motetipsene?

Man må gå i butikker for å kikke og prøve. Er du i større byer i utlandet, så følg med på gaten og se hva damer går i. Spesielt København er et godt eksempel. Der klarer de å kombinere nordisk klima med praktiske og elegante klær til et feminint uttrykk. De er litt dristigere enn oss her hjemme, mener Tveit.

MOTE GIZMO Foto Britt Embry
TIL VENSTRE: Sesongens farger fra Bitte Kai Rand, topp kr. 1050, skjørt kr. 1050, sjal kr. 1550. MIDTEN: Klassikere fra Annette Görtz, ytterjakke kr. 6900, mohair genser kr. 3300. Sarah Pacini bukse kr. 2200. TIL HØYRE: Første kolleksjon fra Ivan Grundahls nye designer Roy Krejberg er her. Skjorte kr. 1990, bukse 2290, skinnvest kr. 11900. (Foto: Britt Embry)

Blonderte detaljer er absolutt noe som tilfører det lille ekstra på plaggene. Lange kjoler, volanger, broderier og delikate materialvalg er bare noen av stikkordene.

3 VESTKANTEN Anne Lise Sylta Foto Britt Embry
Topp fra Message 549,-, bukse fra Message 579,-, sko fra Mani 999,-, veske fra Morris 399,-, ørepynt fra Vero Moda 129,- og cap fra Bik Bok. (Foto: Britt Embry)

– Style gjerne trenden med for eksempel noen kule sneakers til hverdags, eller tilføy noen spisse pumps og delikate smykker til fest, sier markedskoordinator ved Vestkanten Storsenter, Cecilie Guttormsen Andresen.

Hun legger til at dersom du møter høsten med blomstermønstre og sterke farger, kan du være trygg på at du følger motebildet.

Den hotte trenden fra i sommer fortsetter å blomstre inn mot høsten.

– Høstklærne dekoreres med små blomsterdetaljer eller med heldekkende blomstermønstre.

– Hva er høstens farger?

Det er mye jordfarger som preger motebildet i høst. Farger, mønstermiks og optimisme er noe av det som har gått igjen på catwalker, og det er tydelig at farger står i fokus.

– Hvordan kan man best tilføre høstens farger og stiler til sin eksisterende garderobe?

Style gjerne trenden med for eksempel en tøff denim for å kombinere det sensuelle med en mer moderne look.

«Kryddervarer» som blomsterprint eller en farget strikk, er også fint sammen med skinnbukser eller et sort midiskjørt.

– Sorthvite ruter blir også stort denne høsten. Inspirasjon er hentet fra guttas garderobe, men gitt en mer feminin vri. Lek med ruter og farger denne sesongen.

MOTE VESTKANTEN Foto Britt Embry kopi
TIL VENSTRE: Blondetopp fra Bik Bok 199,-, singlet fra Bik Bok199,-, skinnjakke fra Emilie 2899,-, jeans fra Emilie 1399,- og sko fra Message 1499,-. MIDTEN: Kjole fra Vero Moda 499,95,-, bukse fra Message 1499,95,-, kåpe fra Shoeshe 2999,- og sko fra Mani 999,-. TIL HØYRE: Gul strikk fra Message 1399,95, skinnskjørt fra Cristel 1899,-, sko fra Bianco 999,-, ørepynt fra Vero Moda 129,95 og solbriller fra Fugo optikk synsam 1649,-. Modell: Anne Lise Sylta /styling: Celine på Ramsvik frisør. (Foto: Britt Embry)

I jobbsammenheng må du ha skinnbukse, gjerne stylet med en lekker bluse i silke med rysjer, mener markedssjef Trine Gunnlaugsson på Horisont.

Rysjer er mer populært enn noen gang, gjerne kombinert med grovt skinn og tøffe detaljer. Her kan en toppe antrekket med tøffe ankelhøye støvletter. Kombiner gjerne den klassiske herredressen eller damedressen, og kjole og skjørt, med strikk for å gjøre det til en mer avslappet stil.

2 HORISONT høstmote Martin Ueland grå frakk POWDER 20 cr Foto Britt Embry MG 2240
Fra Hans H: Bukse Hugo kr 1599,-, genser Hugo Boss kr 1499,-, sko Swims kr 1799,-

Til hverdags anbefaler hun en deilig collegegenser med store logoer på brystet.
– Denne er perfekt til et enkelt feminint kort skjørt som for eksempel A-skjørtet, eller strikkegenser til en skinnbukse.

– For å toppe antrekket skal en selvfølgelig ha behagelige sko, for eksempel sneakers som er gode på foten. Grov strikk skal igjen redde oss gjennom vinteren. De skal være både grove og akkurat passe løse i snittet. For herrer er jeans og skinnjakke en stor trend.

Til fest er skinnbuksen igjen et godt alternativ, men pyntet opp med glitter og stas. Bluser og kjoler i gjennomsiktige stoffer, gjerne med volanger, er også flott. Et tøft alternativ til cocktailkjolen er den hele dressen med lekre spagettistropper.

– Topp gjerne et enkelt uttrykk med elegante stiletter og glitrene pynt. Til fest er fargene gjerne mørke og tunge, men med lekre stoff med skimmer og glitter. Velourbukse med silkebluse og høye hæler er også fint, råder hun.

Hva er høstens trendfarger?

– I høst skal vi kle oss i basefarger slik det er hver høst, men vi ser trendfarger som rosa, burgunder, olivengrønt og sennepsgult stikke frem. Knall rødt er også en soleklar favoritt denne høsten. Blir knallfargene for mye, er mørk blå og dype rødtoner mot bronse solide. Dette er farger som nesten alltid kommer om høsten, som spiller på naturens farger.

Hvordan kan man best tilføre høstens farger og stiler til sin eksisterende garderobe?

Velg et klassisk plagg som sjal, sko eller genser som du lett kan kombinere med det du allerede har i skapet. Ett lite silkesjal i høstens farger kan enkelt friske opp en veske eller brukes som belte eller hårpynt.

Hvilke tips har dere til noen som ønsker å fornye sin stil?

Velg plagg du trives i og vet at du bruker, men man må også tørre å prøve klær og antrekk som er litt utenfor komfortsonen, slik utfordrer du deg selv. Bli inspirert av magasiner i forkant, og ta handleturen når formen er på topp. Snakk med de ansatte i butikkene, de har ekspertisen og kan hjelpe med å sette sammen nye antrekk, gjerne med noe du har fra før. Å oppdatere en garderobe kan ofte være å investere i nytt tilbehør om basisgarderoben er på plass.

MOTE HORISONT Foto Britt Embry MG 2240
TIL VENSTRE: Alt fra Renè: Skinnjakke Hugo Boss kr. 5299.-, skjørt Tommy Hilfiger kr 1699.-, skjorte Gant kr 1199.- og veske Lauren Ralph Lauren kr 2999.-. MIDTEN: Infinity: Jakke Hoff fra Samsøe Samsøe kr 2300, bluse Marice fra Samsøe Samsøe kr 1000, skinnbukse Delta fra Samsøe Samsøe kr 4500, sko Montreal fra Twist & Tango kr 2799, veske Bucket Mini fra Jim Rickey kr 2500. TIL HØYRE: Gabba jeans 1399,-, belte 399,-, Matinique skjorte 899,-, Scotch and soda jakke 2999,- og Matinique sneakers 1299,-, alt fra East West. (Foto: Britt Embry)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this