Musikkterapi-prosjektet MOT 82 har fått 750.000 kroner i støtte fra ExtraStiftelsen. – Dette var en svært gledelig julegave, og betyr at prosjektet vårt både går videre og kan bli utvidet, sier prosjektleder Lasse Tuastad.
MOT 82 er et pilotprosjekt i musikkterapi, med finansiering ut 2016.
– Det er enormt viktig å få dette videreført. Her mener jeg at kommunen har et ansvar, uttalte Tuastad til Bergensmagasinet i høst (se lenker under), med henvisning til at prosjektet så langt har slitt med å få byråd og lokalbyråkrati i tale.
Slik var det også da Bergensmagasinet fulgte opp saken ved å kontakte sosialbyråd Erlend Horn.
– Det er ikke naturlig at kommunen skal bidra til å finansiere et tilbud i spesialisthelsetjenesten, men vi kan selvsagt delta med å stå bak en søknad om eksterne midler. Dette vil vi gå i dialog om, svarte han på vårt spørsmål om støtte til MOT 82-prosjektet.
Nå ser det likevel ut til at prosjektet er sikret drift både i 2017 og 2018. Extrastiftelsens begrunnelse for den økonomiske støtten de gir er kort: De ønsker å støtte prosjektet i henhold til mottatt søknad.
– Bergen kommune får nå god tid til å komme på banen for å gjøre dette til et permanent tilbud i fremtiden, utfordrer Tuastad, som er musikkterapeut ved Bjørgvin distriktpsykiatriske sykehus (DPS) og førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.
LES OGSÅ:
– Musikkterapien har gitt oss en stemme
Rehabilitering begynner med tennene
En sang om livet
Rus er bare én bit av bildet
– Ta ansvar, Erlend Horn!
FAKTA
MUSIKKTERAPIPROSJEKTET MOT 82
- MOT 82 er et musikkoppfølgings-tilbud til mennesker med psykisk lidelse, lokalisert i kulturverkstedet U82 i Åsane i samarbeid mellom Helse Bergen, Bergen kommune og Universitetet i Bergen.
- Tanken om å samarbeide for å kvalitetsutvikle praksisfeltet er en av grunnpilarene til Polyfon – Vestnorsk nettverk for musikkterapiforsking og praksisutvikling. Intensjonen er å utvikle en vestnorsk kunnskapsklynge for musikkterapi.
- Dersom MOT 82 viser seg å fungere etter intensjonen, kan modellen overføres til andre DPS i landet. Kunnskapsutviklingen vil dessuten gi grunnlag for forskning som kan ha stor overføringsverdi både nasjonalt og internasjonalt.
- Musikkterapi tilrådes på det sterkeste i Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinjer både for psykose- og rusbehandling.
- Våren 2015 fikk MOT 82-prosjektet 400.000 kroner i samhandlingsmidler fra Helse Vest. Dette gjorde det mulig å gi pasienter som har hatt tilbud om musikkterapi i behandling en mulighet til å fortsette med dette også etter institusjonsopphold.
- Tilbudet vektlegger samarbeid, brukermedvirkning og tilfriskningsperspektiv i et samspill mellom individ og samfunn.
- Terapien drives etter tretrinns-modellen «inne, ute, egendrevet». Trinn 1 er således musikkterapitilbud inne på Bjørgvin DPS og i Klinikk for barn og unge, trinn 2 foregår ute i U82-huset, mens trinn 3 er egendrevet kulturaktivitet i lokalsamfunnet.
- 1.-3. november inviterer musikkterapeutene ved Bjørgvin DPS til gratisfestivalen Inne, ute og egendrevet. Tre konserter, tre dagar, tre trinn:
- Trinn 1: Åpen scene i gymsalen på Bjørgvin DPS tirsdag 1. november kl. 12.00.
- Trinn 2: MOT 82-konsert på U 82 torsdag 3. november kl. 19.00.
- Trinn 3: Psykisk kan du være sjøl-konsert på Garage onsdag 2. november kl. 20.00.
- Mer informasjon: musikkterapi.no, Bergen kommune, Universitetet i Bergen, Polyfon, Gamut