V13 1
SOSIAL OG AKTIV: – Gjennom V13 har jeg blitt mer sosial og aktiv, og jeg er kvitt den sosiale angsten. Når jeg ser gamle bilder av meg selv på veggene her, ser jeg hvor mye jeg har forandret meg, sier Berkant Ahmet, her sammen med tiltaksleder Jan Mikkelsen.

Mestring uten prestasjonskrav

Del artikkelen i Sosial medier

Ungdomstiltaket V13 tilbyr fristed og mestringsfølelse for de som trenger det mest. – Tidligere satt jeg stort sett hjemme hele tiden, og var aldri med på aktiviteter. Nå har jeg blitt mer sosial og aktiv, og jeg er kvitt den sosiale angsten, sier Berkant Ahmet (17).

V13 er et ungdomstiltak i regi av Kirkens bymisjon rettet mot ungdommer mellom 13 og 18 år. I lokalene i sentrum og Slettebakken tilbys ungdommene en plass hvor de kan være sosiale og ha det kjekt sammen, snakke med nærværende voksne, og få hjelp med ulike utfordringer som finnes i hverdagen.

– Her slipper man unna strenge krav til å måtte prestere. Vi skal være til stede for ungdom og familier som opplever utfordringer i hverdager. 

– V13 er et fristed og en møteplass for ungdommer, hvor tillit og mestringsfølelse er i fokus. Her slipper man unna strenge krav til å måtte prestere. Vi skal være til stede for ungdom og familier som opplever utfordringer i hverdagen, og vi skal være et tilbud for de som sliter med å ta del i det vanlige skoletilbudet, sier tiltaksleder Jan Mikkelsen.

– Og så har vi det ikke minst svært gøy sammen, gjennom en rekke aktiviteter og fellesopplevelser.

Deler opplevelser

V13 består blant annet av en lekse- og aktivitetsklubb, egen jentegruppe, diverse musikkaktiviteter og alternative skoledager for elever på ungdomsskolen og videregående. I tillegg arrangeres det åpen helg hver eneste helg, hvor ungdommene kan samles på kveldstid til rusfritt samvær.

V13 3
V13 HVER UKE: – Folkene som jobber her viser stor empati og respekt for oss. De er alltid hjelpsomme, og viser oss omsorg. Man kan komme her og spille bordtennis, brettspill, eller bare jamme på instrumentene på musikkrommet, forteller Fatumata Binta Bah (16), Ohud Amro Ismail (16) og Berkant Ahmet (17).

Fatumata Binta Bah (16), Ohud Amro Ismail (16) og Berkant Ahmet (17) er blant ungdommene som jevnlig benytter seg av V13s ulike tilbud. Ohud hørte om V13 via venner, og sammen med Fatumata går hun ukentlig på jentekveldene i Slettebakken.

– Vi har det veldig gøy sammen. Jeg har blitt kjent med nye folk, og jeg føler at jeg kan være meg selv der. I tillegg til de gøye aktivitetene, får vi også hjelp til det vi skulle trenge hjelp til.

– Vi lærer også mye av hverandre. Innimellom har vi noe som heter temakvarter, hvor alle kan bruke et kvarter på å snakke om noe som er viktig for dem. Da lærer man mye man ikke visste fra før.

Fatumata er enig.

– Vi spiller spill, synger og danser. Hvis det er fint vær ute, griller vi og leker utendørs. I sommer var vi på hyttetur, noe vi ikke pleier å gjøre med familiene våre. Da delte vi mange fine opplevelser sammen. Vi rodde i båt, spilte og lekte leker. Det er nok de beste minnene jeg har fra sommeren.

Ble kvitt angsten 

For Berkant Ahmet har V13 betydd mye.

– Tidligere satt jeg stort sett hjemme hele tiden, og var aldri med på aktiviteter. Det var en lærer som anbefalte meg å bli med på et av V13s arrangementer. Det har hatt veldig mye å si for meg.

– Vi blir invitert med på så mye gøy, og vi får leksehjelp og øver på det norske språket. Nå har jeg blitt mer sosial og aktiv, og jeg er kvitt den sosiale angsten. Når jeg ser gamle bilder av meg selv på veggene her, ser jeg hvor mye jeg har forandret meg.

[PostBlock id=155]

– Han fikk nettopp 4 i karakter på en innlevering på skolen, og det er en kjempeprestasjon av en gutt som tidligere låste seg helt når det kom til skriveoppgaver, skyter Mikkelsen inn.

– Mange ungdommer trenger å bygges opp, bli vist omsorg og bli sett, før man bombarderer dem med oppgaver og krav.

– Folkene som jobber her viser stor empati og respekt for oss. De er alltid hjelpsomme, og viser oss omsorg. Det er veldig gøy å være her i helgene. Man kan komme her og spille bordtennis og brettspill, eller bare jamme på instrumentene på musikkrommet.

V13 har drevet med ungdomsarbeid i Bergen i hele 25 år. Tiltaket har vært en del av Kirkens Bymisjon siden 1997. Til sammen er de åtte ansatte og 20 frivillige, som alle har sosialfaglig eller pedagogisk utdannelse, i tillegg til erfaring fra blant annet barnevernet, Utekontakten og skolesystemet.

De fast ansatte er alle utdannet i Aggression Replacement Training (ART), som er et program som retter seg mot barn og unge med alvorlige atferdsvansker.

– Målet er å gi ungdommene opplevelse av mestring og motivere dem videre i skolegangen. Vi tror på ungdommenes ressurser, og vil vise dem at de kan. Vår rolle er å være tydelige modeller og veiledere for dem.

Alternative skoledager

V13s alternative skoledager for ungdomsskole og videregående skoler samarbeider med flere av bergensskolene. Tilbudet er for de som trenger et pusterom i hverdagen og en pause fra klasserommet.

– Det viktigste er å skape trygghet og å se hver og en av ungdommene. Målet er at de får oppleve mestring, og føle at de er gode på noe. Det skaper god motivasjon, og er til hjelp for alle som har kjørt seg litt fast i skolesystemet. Tilbudet har fått svært god respons fra lærere og rådgiverne ved de aktuelle skolene.

Mikkelsen skulle ønske at det var mindre fokus på resultater i skolesystemet.

– Mange ungdommer trenger å bygges opp, bli vist omsorg og bli sett, før man bombarderer dem med oppgaver og krav. Jeg har selv bakgrunn som lærer, og vet hvor travle og vanskelige dagene kan være. Mesteparten av dagen er knyttet opp til omfattende læreplaner, men det standardiserte opplegget fungerer ikke på alle.

V13 4
UTVIKLING: – Det har vært fantastisk å se utviklingen på et år. Elevene har mindre fravær, og sitter igjen med den gode mestringsfølelsen, sier Jan Mikkelsen.

Mona Ibrahim Ahmed har jobbet innen V13 på Slettebakken i ett år, og har sett hvor mye de alternative skoledagene betyr for elevene.

– Det har vært fantastisk å se utviklingen. Elevene har mindre fravær, og sitter igjen med den gode mestringsfølelsen. Det har gitt skikkelig gode resultater.

Ahmed forteller om givende, krevende og latterfulle dager.

– Det er en veldig givende jobb, som jeg setter stor pris på. Det er også en morsom jobb; jeg ler vanvittig mye. En dag våkner jeg med sixpack, det er jeg sikker på. Det er selvsagt også en tøff og krevende jobb, men mest av alt givende.

– Vi som jobber får jo også være med på alt mulig. Ski, bowling, surfing; ting man aldri har gjort før. Og så er det lærerikt å se samfunnet endre seg, å følge med på debattene rundt blant annet identitet og sosial kontroll. Vi er oppdaterte på samfunnsdebatten, og det er svært viktig for jobben. Vi driver jo holdningsarbeid.

Låner vekk utstyr

At V13s tilbud settes pris på, merkes blant annet på besøkstallene. I løpet av ett år, har besøkshyppigheten økt med 90 prosent. De som benytter seg av V13s ulike tilbud, kommer rett og slett oftere innom.

– Det tolker vi som at de har en form for tilhørighet. At de får venner og synes det er kjekt å treffe nye folk. Det er stadig fullt hus, forteller Mikkelsen.

I lokalene i sentrum finnes også et eget utstyrsrom, med blant annet klær, ski, sko og fotballtøy, som ungdommer og familier kan få låne. Dette er utstyr ungdommene bruker når de reiser på årlige turer om sommeren og vinteren.

– Vi har vært så heldige å få utstyr fra blant annet Eikedalen skisenter og fra enkelte sportsbutikker som legges ned. Da får vi muligheten til å tilby opplevelser til familier og unge som ellers ikke hadde hatt råd til det.

Mer informasjon: kirkensbymisjon.no

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this