Megafon har 10-årsjubileum denne høsten. Dette markeres med bokutgivelse om livets vendepunkt.
Thomas Anthun Nielsen har vært redaktør for Megafon siden starten. Han feiret ti-årsjubileum i september. Nå har han gått over i en salgsrolle, og er travelt opptatt med å selge Megafons julebok. Men er fremdeles sjef.
– Vi opplever at folk vil snakke med oss. Vi har ingen aksjonærer som skal ha utbytte.
Dette er åttende året Megafon gir ut bok på tampen av året, men første gang Bergen og Oslo samarbeider om prosjektet. Historiene er fordelt broderlig mellom Norges to største byer. Thomas Anthun Nielsen er ansvarlig redaktør i Bergen, mens Lars Aarønes er ansvarlig i hovedstaden.
Vanligvis har Nielsen og hans gjeng i Bergen laget en bok med forskjellige reportasjer, nærmest et blad i bokformat. Denne gangen ville de gjøre noe annerledes, og ba en rekke kjente og ukjente mennesker fortelle om noe de opplevde som et vendepunkt i livet.
– Alle disse personene fikk jo vite i god tid på forhånd at det var et vendepunkt i livene deres de skulle fortelle om, og da må folk tenke. For noen er vendepunktet veldig tydelig, andre har opplevd det mer gradvis.
STORMEN RUNDT LEO OG KATTEN
Hein Anders Kvalheim forteller om en flott dag i mai i 1983, han var 16 år gammel og hadde lånt en lettmotorsykkel av en kompis. Hans egen hadde punktert. Han falt, gikk rett i bakken, og da han skulle forsøke å reise seg, virket ikke kroppen.
– Jeg fikk panikk, forteller Kvalheim, som kort tid etter lå på en båre på vei til Haukeland sykehus. Det viste seg at han hadde brukket brystbeinet, amen og ryggen. Han var lam i begge beina.
Leo Ajkic forteller om mediastormen rundt en katt da han jobbet som programleder for Bergens Tidendes tv-satsing, BTV. Serien het Kåk.
– I andre episode var jeg hjemme hos komiker Kjersti Berge. Da fikk jeg det for meg å hive en katt noen meter. Du vet, hvis du tråkker på noens property i USA, så skyter de deg. Katten var naboens katt. Den kom over til oss, og plutselig fikk jeg en amerikansk sørstatsmentalitet. Jeg hadde ikke penger til å fly i helikopter og skyte som Rambo, men vi kunne lure folk med kameraet. Ingen så terrassen under, det så ut som et stup rett ned mot byen og sjøen, forteller Ajkic i boken.
– Da BTV viste det med katten for å få oppmerksomhet, skjønte jeg hva tv-bransjen var. Siden har jeg alltid hatt en karriere på tv, sier Ajkic.
VERDENS ELDSTE HVITE RAPPER
– Men så har du også Steven Strickmann på 74 som hadde jobbet på børsen i New York hele livet, sier Thomas Anthun Nielsen.
– Da konen hans gikk bort, hadde han to valg: Sitte alene hjemme i en leilighet i Brooklyn, eller han kunne bestemme seg for å bli verdens eldste hvite rapper.
– Mitt liv er fullt av vendepunkter, sier Strickmann i boken.
– Jeg har sett og opplevd mye. Det forsøker jeg nå å bruke i musikken min. En dag skal jeg sende noen meldinger til 50 Cent eller Jay-Z og Nas, og utfordre dem til en rap battle. De skal vite at de ikke er de eneste fra New York som kan rappe.
Frank Havn forteller om vendepunktet da Bergen kommune la om ruspolitikken. Det gjorde en stor forskjell for mange rusavhengige i byen. For noen år siden åpnet kommunen Mottaks- og oppfølgingssentre (MO-sentre).
– Det endret livet mitt. Jeg har brukt rusmidler helt siden jeg var 16-17 år gammel, og hadde egentlig sluttet å tro på at folk brydde seg om dem som lever på samfunnets skyggeside. Bare det å ha en plass å gå til, hvor det er mat og folk man kan snakke med, et sted hvor folk bryr seg. Det har snudd opp-ned på livet mitt. Så enkelt er det, sier Frank Havn (49).
ÅPENHJERTIG LYNGBØ
Hvordan det er å miste faren sin samme uken som man selv blir pappa? Det vet Dagfinn Lyngbø. Komikeren er veldig åpenhjertig i Juleboken til Megafon.
– Han forteller hvordan det er å komme hjem fra sykehuset etter å ha fått en sønn, og så gå i begravelsen til sin far samme uke. Dagfinn var så ærlig og oppriktig at vi måtte spørre om han var sikker på at han ville dette. Han svarte at Megafon og Juleboken var stedet han ville fortelle sin historie.
Lyngbø forteller: «Min yngste sønn ble født samme uken som pappa døde. Begravelsen ble flyttet litt og fødselen – vi var allerede på overtid – ble framskyndet. Dagen vi var i begravelse kom han hjem fra sykehuset. Det var en litt vanskelig dag, jeg var ikke så til stede i noen av situasjonene som jeg ønsket».
– Vi opplever at folk vil snakke med oss. Vi har ingen aksjonærer som skal ha utbytte, sier Nielsen.
– Det er selgerne som får utbytte av salget. Et overskudd føres tilbake til utviklingen av Megafon, og de eneste som tjener på dette er de vanskeligstilte.
LØNNING SOM REDAKTØR
– Hvordan går det med Megafon?
– Det gikk ikke så bra da året startet. Salget gikk ned. Men nå går det heldigvis bra igjen, sier Nielsen.
Han hoppet av som redaktør i begynnelsen av november, og Petter Lønningen overtok som konstituert redaktør.
– Vi trengte noen som kunne jobbe mer aktivt med salg. Noen som kjenner selgerne godt, og vet litt om hvor skoen trykker. Det er få i Megafon som kjenner selgerne så godt som jeg, som tross alt har vært med fra dag én.
– Hva har dere gjort annerledes nå?
– Før hadde vi utsalg ett sted midt i byen. Alle kom der. Men så har vi sett at rusmiljøet flytter på seg, politiet har jaget folk litt rundt. Nå er miljøet spredd rundt på forskjellige steder. Og fordi rusmisbrukerne har spredd seg, så må utsalgene spre seg også. Så jeg drar overalt. Strax-huset, MO-senteret og Bymisjonen, for å nevne noen steder. Vi outsorcer salget også nå. Vi prøver å være tilstede der folk er, sier Thomas Anthun Nielsen, som har trykket 10.000 eksemplarer. Han håper og tror at alle blir solgt.
I desember kjøper du altså ikke magasinet Megafon, men Juleboken hvor du møter mange interessante mennesker, leser deres historier og får innblikk i deres vendepunkt i livet.
FAKTA
Megafon
- Megafon er en del av Alf AS (Senter for arbeidslivforberedelse), som igjen eies av Bergen kommune.
- Ralph von Minden, daværende nestleder i Alf AS, nåværende fungerende daglig leder, ansatte Thomas Antun Nielsen som redaktør.
- Megafon står bak Juleboken, og det er åttende året denne boken er på gaten.
- Du kan kjøpe den av de samme selgerne som du kjøper Megafon-magasinet av.
- Inntektene fra salget går tilbake til de vanskeligstilte.
- Stikkordet og tittelen for årets bok er Vendepunkt.
- Mer enn 30 personer i Oslo og Bergen har fortalt sine historier.
- De mest kjente fra Bergen er Dagfinn Lyngbø og Leo Ajkic.