Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
TROENS TYNGDE: – Det viktigste er å finne den rette balansen, eller ballasten, i den personlige gudstroen, sier Ragna Sofie Grung Moe. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Lutherfest i folkekirken

– Vi ser frem til et begivenhetsrikt jubileumsår, sier Ragna Sofie Grung Moe, prosjektleder for Reformasjonsbyen Bergen. Til helgen inviterer hun til Lutherfest.

I 2017 skal Luther og reformasjonen markeres over hele verden. Bjørgvin bispedømme er sekretariat for Reformasjonsbyen Bergen, som er et samarbeid med tyske Reformation 2017 (r2017.org), Kirkerådet, Bergen kommune, Bergen kirkelige fellesråd og Bergen domkirke menighet.

– Martin Luthers opprør handlet om å myndiggjøre enkeltmennesket.

– Martin Luthers opprør handlet om å myndiggjøre enkeltmennesket. Det er viktig å ta med seg i den nye tiden uten statskirken; at enkeltmennesket både er kunnskapsrikt og kjenner viktigheten av en personlig gudstro, sier Ragna Sofie Grung Moe.

Bergen var først

Først på programmet nå står Lutherfestdager 3.-7. mars, der blant andre statsminister Erna Solberg, preses Helga Haugland Byfuglien, journalist Hans-Wilhelm Steinfeld og skuespiller Bjarte Hjelmeland skal være med å sette farge på byen.

Programmet for disse dagene er satt sammen for å synliggjøre spor av reformasjonen i samfunnet, feire de gode fruktene av reformasjonen og å gi impulser til debatt om våre samfunnsverdier, 500 år etter at den tyske munken Martin Luther offentliggjorde sine berømte avlatsteser i Wittenberg.

Bergen var den første norske byen som fikk luthersk innflytelse, og i hjemmene ble det snart vanlig å synge bordvers etter luthersk tradisjon. Norges kulturhovedstad er derfor valgt som en av totalt 68 europeiske byer i prosjektet «Europeisk vegkart for reformasjonsjubileet 2017».

UKENS TESE: Hver fredag klokken 16 presenteres nye teser på Johanneskirken og andre steder . Tesene blir drøftet på et frokostmøte i Korskirken klokken 08 den påfølgende onsdagen.

Vil engasjere og berøre

En del av dette er vandreutstillingen «The European Roadmap», en «storymobil» som drar fra sted til sted. Den kommer til Bergen 4. mars, og drar videre dagen etter.

Denne utstillingen er kjernen i Lutherfestdagene, og kommer til å bli plassert på Fisketorget. Dette området lå i selve hjertet av den historiske reformasjonsbyen, midt mellom Domkirken, Korskirken og Mariakirken.

– Vi har forpliktet oss til å markere jubileet med arrangementer som engasjerer og berører alle, med rom både for faglig fordypning og folkelig forlystelse, sier Moe.

– Hva har Martin Luther å si oss i dag, inn i vår tid?

– Det han satte i gang, preger samfunnet vårt fortsatt, både i kirken og i hvordan demokratiet er bygget opp. Luther oppfordret folk til å lese selv og tenke selv. Det ble slutt på at de på toppen skulle tenke og bestemme alt.

Løsrevet folkekirke

– 2017 er også året der Den norske kirke frigjør seg fra Staten. Ser du noen paralleller mellom dette og reformasjonsjubileet?

– Vi har vært bevisste på å bruke reformasjonsjubileet til en fornyelse av vår identitet. Når vi nå skal ut på egen kjøl, løsrevet fra Staten, trenger vi å vite noe om hva som er vår drivkraft og hvor vi skal.

– Det blir omtrent som slike kjegleformede dukker som ikke kan veltes. Samme hvor mye jeg puffes på, reiser jeg meg opp igjen, fordi jeg har tyngden i min tro.

Dette blir også tema for et eget folkemøte i Universitetets aula lørdag 4. mars. Robert Woodberry, Stephanie Springer, Erna Solberg, Halvor Nordhaug og Einar Thomassen vil her møtes til samtale under tittelen Bot for et samfunn under press. Hans-Wilhelm Steinfeld vil lede samtalen.

– Samfunnet vårt er stresset av all usikkerheten rundt omkring i verden. Vi spør derfor om verdiene i reformasjonen kan være aktuelle og nyttige også i dag, og om vi har mistet røttene i vår religion.

Luther i dag

– Hvilke tanker gjør du deg selv?

– Luthers agenda handlet om å myndiggjøre og engasjere enkeltmennesket. Det er enormt viktig i en tid med mye tumulter; det at enkeltmennesket er både kunnskapsrikt og kjenner viktigheten av en personlig gudstro.
Hun viser til Martin Luther, som ifølge en folkelig tradisjon sa at «her står jeg og kan ikke annet» da han holdt sin forsvarstale til riksdagen i Worms (1521).

– Dette med en sann og trygg gudstro må være vårt ankerfeste, mener hun.

– Det blir omtrent som slike kjegleformede dukker som ikke kan veltes. Samme hvor mye jeg puffes på, reiser jeg meg opp igjen, fordi jeg har tyngden i min tro.

JUBILEUMSPORTAL: Studenter ved Bergen arkitekthøgskole har laget denne portalen, som blir stående til 10. mars. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Utdrag fra programmet

ET NÅDENS ÅR: Logoen for Reformasjonsbyen Bergen er tegnet av Marvin Halleraker.

Fredag 3. mars: Luthernatt

 • 18.00: Omvisning i Universitetsmuseets kirkekunstsamling
 • 19.00: Salmefest i Domkirken
 • 20.30: Ungdomstreff i St. Jakob kirke
 • 19.00: Prekenkappleik på Østre
 • 21.00: Konsert på Østre med Per Inge Hove, Eva Pfitzenmaierog Nathalie Sandtorv

Lørdag 4. mars:

 • 11.00: Reformasjonsbussen på Torget åpner
 • 11.00: Lutherland åpner i Nykirken/Barnas Katedral
 • 13.00: Offisiell åpning av Reformasjonsbyen Bergen på Torgalmenningen. Med blant andre Halvor Nordhaug og Erna Solberg.
 • 14.30: Klokkespillkonsert i Johanneskirken
 • 15.00: Samtale om reformasjonens verdier i Universitetets Aula – med blant andre Erna Solberg og Halvor Nordhaug
 • 18.00: Klokkespillkonsert i Johanneskirken
 • 20.00: Jubileumsforestilling i Johanneskirken. Med blant andre Bjarte Hjelmeland, Erna Solberg og Fargespill.
 • 22.00: «Jesus Loves Electro». Nachspiel/konsert for ungdom i St. Jakob kirke.

Søndag 5. mars:

 • 09.00. Vandring i reformasjonsbyen
 • 11.00: Barnas festgudstjeneste i Nykirken
 • 11.00: Festgudstjeneste i Domkirken med fremføring av Bachs Reformasjonskantate
 • 11.00: Ung messe i Korskirken
 • 12.15: Klokkespillkonsert i Johanneskirken
 • 13.00: Lutherfilm på Bergen kino (kun engelsk tale)
 • 13.30: Pilegrim med Luther? Foredrag ved dr. theol Roger Jensen.
 • 16.00: Har vi mistet vår bevissthet om kulturarven? Debatt på Litteraturhuset.
 • 18.00: Tysk gudstjeneste (med inspirasjon fra 1897) i Mariakirken.
 • 19.00: Lutherjazz i St. Jakob kirke – med Pastor Wangs Quintet.

Med forbehold om endringer. Det blir enda flere arrangementer utover våren.
Se hele programmet på reformasjonsbyen.no.

LUTHERS FORSVARSTALE: «Jeg verken kan eller vil tilbakekalle noe, for det er verken trygt eller frelsebringende å gjøre noe mot ens egen samvittighet» avsluttet Martin Luther forsvarstalen sin foran Riksdagen i Worms (1521). (Illustrasjon: Maleri av Anton von Werner, 1877)

Martin Luther

 • Martin Luther ble født 10. november 1483 i Eisleben i Det tysk-romerske riket, og døde 18. februar 1546, også i Eisleben.
 • Han var katolsk prest i augustiner-eremittenes orden, og ble senere professor ved universitetet i Wittenberg.
 • Startpunktet for reformasjonen settes tradisjonelt til 31. oktober 1517, som var dagen da Martin Luther sendte ut sine 95 diskusjonsteser i brev til erkebiskop Albrecht II av Brandenburg, biskop Hieronymus Schultz og vennene Johann Lang og Christoph Scheurl.
 • Han reagerte her sterkt på den materialistiske innstillingen som lå bak avlatshandelen. Som motstykke til dette stilte han opp læren om troen alene.
 • Den 15. juni 1520 kom pavebullen Exurge Domine fra pave Leo X, der han fordømte 41 læresetningar fra Martin Luthers skrifter.
 • desember 1520 brente Luther demonstrativt bullen foran Elsterporten i Wittenberg.
 • januar 1521 ble Luther bannlyst i Roma med bullen Decet Romanum Pontificem.
 • Under riksdagen i Worms i 1521 ble han lyst fredløs. Han tok da tilflukt på hertug Fredrik den Vise av Sachsens borg Wartburg. Her begynte han oversettelsen av Bibelen til tysk, direkte fra originalspråkene.
Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this