Sandra og Tonje
ET SPARK TIL SAMTIDEN: I sitt nye show Helt i tiden tar komikerduoen Tonje Holm Sandnes (t.v.) og Sandra Spjelkavik for seg temaer som er symptomer og konsekvenser av tiden vi lever i. Selvironi og satire er viktige stikkord i showet, som har premiere på Lille Ole Bull Scene i slutten av september. (Foto: Britt Embry)

Komikerduo uten filter

Del artikkelen i Sosial medier

– Vi harselerer litt med at mange, inkludert oss selv, ofte tror at et godt filter løser verdensproblemer, sier Tonje og Sandra. Torsdag i neste uke har komikerduoen premiere på deres hittil største produksjon.

Bergenskomikerne Tonje Holm Sandnes og Sandra Spjelkavik møter Bergensmagasinet på restauranten Bocca. Med utgangspunkt i reklameplakaten for deres nye show Helt i tiden, er de ikke helt til å kjenne igjen, og vi må forsikre oss om at det er de rette jentene vi hilser på. Forvirringen skal vise seg å ha sin naturlige forklaring.

– Hvis folk ser mer på oss enn på mobilen, så har vi lykkes.

– Forestillingen handler i all hovedsak om symptomer og konsekvenser av tiden vi lever i, for eksempel at folk endrer på utseendet kosmetisk og plastisk, og med bildefiltre som gir dem større øyner, mer kinnbein, botoxfjes og silikon.

I løpet av de siste tre årene har Tonje (29) og Sandra (27) opptrådt sammen i flere show, og har selv stått for produksjonen av de fleste.

Jobber med kremen

Til deres nye forestilling har de fått med seg et av landets ypperste produksjonsteam innen humorforestillinger. Arvid Ones, som blant annet har regissert show for Ylvis, Else Kåss Furuseth og Raske Menn, er med, likeså hans karrierepartner og kone, koreograf Hilde Sol Erdal. I tillegg har de med seg leder for hele Ole Bull-huset, Sølvi Rolland.

LES OGSÅ: Humorduo med vidd og brodd

– Vi er så heldige at en gammel ringrev som Arvid og Sol ønsker å jobbe med oss, og at Sølvi, som elsker å løfte frem nye talenter, vil satse på noe annet enn Dagfinn Lyngbø. Og det er deilig at vi har kommet så langt at vi har et produksjonsapparat i ryggen, så nå sover vi bedre om natten, sier Tonje.

En rekekabaret

heltitiden-plakatbilde
PYNTER PÅ VIRKELIGHETEN: Forestillingen handler blant annet om at folk endrer på utseendet kosmetisk og plastisk, og med bildefiltre som gir dem større øyner, mer kinnbein, botoxfjes og silikon. (Pressefoto)

Helt i tiden blir duoens første helaftens show, hvor billetter også tilbys som del av en kombinert hotell-, middags- og showpakke. Jentene måtte gruble litt på hvordan showet skulle klassifiseres.

– Showet inkluderer sang, dans, parodi, skuespill, satire, stand-up og monologer. Vi visste ikke helt om vi kunne kalle det en kabaret, fordi ordet får mange til å tenke på slik disse var på 1920-tallet, men showet er jo nettopp det, en blanding av alt, en rekekabaret!

– Forskjellen fra 1920 er at dette er en kabaret som er helt i tiden, med temaer som er aktuelle rundt oss her og nå, som sorgen over å ikke få nok «likes» på Facebook, sier Tonje og Sandra.

Tonje og Sandra vokste opp på motsatte sider av byen, og selv om deres første møte var for bare fire år siden, er de i dag så samstemte at de under intervjuet utfyller og fullfører hverandres setninger i nesten alt de sier.

Sparker alltid oppover

– Det viktigste for en komiker er timing. Uten god timing kan noe som egentlig er morsomt falle helt flatt.

Med premiere 29. september, jobber de nå intenst med at alle elementene i showet skal bli like samstemte.

– Vi er kommet til et stadium hvor kostymer, sceneografi og markedsføring må være helt på plass, og hvor vi med showets innhold må bestemme hvilke ord vi skal legge trykk på og med hvilket tonefall for at det vi sier skal ha mest effekt hos publikum. Det viktigste for en komiker er timing. Uten god timing kan noe som egentlig er morsomt falle helt flatt.

Duoen er vant til å komme på humoristisk stoff raskt, og jobbet på et tidligere tidspunkt i karrieren med et nytt show hver måned. Men i blant kan det selv for en komiker bli krevende å være morsom.

– Noen ting er vi sikre på at folk vil le av, mens andre ganger er vi ikke sikre, og den eneste måten å finne det ut på er å teste det foran et publikum. Da kan vi oppleve at det vi selv synes er kjempemorsomt faller helt igjennom, mens det vi ikke synes er så bra er det publikum elsker. Det som er fint, er at vi kontinuerlig lager show, og skriver og skriver og tester og tester. Vi vokser på at vi alltid er i en produksjonfase, sier Sandra.

Er som en familie

– Vi har en del fjas, men vi har også alltid noe å melde. Og så bruker vi veldig mye selvironi og sarkasme, noe vi tror spesielt vestlendinger setter pris på og forstår. Og vi sparker alltid oppover, ikke nedover. Vi rakker ikke ned på folk, sier duoen.

At de alltid er enige om stoffet som til slutt blir med i et show, er ikke nødvendigvis en selvfølge.
– Om vi alltid skulle være enige, så ville vi ikke utviklet oss. Vi kommer stort sett til enighet, men i blant må vi bare teste materialet, og heller revurdere det etter at vi har vist det for publikum, sier Tonje.

– Jeg kaller henne konemor og hun kaller meg wifey, og så kaller vi Sol og Arvid for mamma og pappa.

– Vi er jo nærmest gift, jeg kaller henne konemor og hun kaller meg wifey, og så kaller vi Sol og Arvid for mamma og pappa, ler Sandra.

– Fra nå av kommer vi til å øve mye for å forbedre enkeltnumrene. Helheten har vi gått i gjennom og terpet og fikset på de siste to-tre ukene. Så gjenstår det bare å krydre og glitre litt, så har vi funnet den rette harmonien. Hvis folk ser mer på oss enn på mobilen, så har vi lykkes.

«Helt i tiden» har premiere på Lille Ole Bull Scene 29. september kl. 20.00

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this