humorduo1
IMPONERENDE DEBUTFORESTILLING: De to fyller en rekke roller, sparrer sømløst, og går Eminem en høy gang når det gjelder å snakke som en mitraljøse.

Humorduo med vidd og brodd

Del artikkelen i Sosial medier

Humorduoen Tonje og Sandra overbeviste stort på Helt i tiden-premieren i går, med et høyenergisk show der latteren satt løst, karakterene var oppfinnsomme og sangnumrene ble akkompagnert av både klaver og taktfast klapping fra publikum.

Humor handler om gjenkjennelse, men med en overraskende twist. Dette er en kunst som Tonje Holm Sandnes og Sandra Spjelkavik behersker til fulle. Her i Bergen liker vi i tillegg å le av oss selv, og det var det rikelig anledning til i den lille timen showet varte.

LES OGSÅ: Komikerduo uten filter

Skråblikk på Bergen

Her møtte vi fruer fra Paradis som engasjerer seg både for Education of the Burmese Population («selv om de er fattige, så har de evner») og for å verne Hordnesskogen («legg containerhavnen i Arna. Der er det stygt fra før»), Brann-tilhengere (ubetalelig parodi, der Brann byttes ut med Bergensfilharmonien), sykkelbyen («endelig kommer Bergen på verdenskartet»), og Erna Solberg som gjør en Hillary, og offentliggjør all epost og tekstmeldinger (med fantastisk ordspill om Ernas ektemann).

Jeg har aldri hørt hjernedød hatretorikk fremført med større vidd.

Alt dette er veldig bra, men stilles fullstendig i skyggen av en heseblesende God Morgen Norge-sending, med skarp brodd mot måten medier i dag veksler mellom det trivielle og det dypt tragiske – helt uten å stoppe for å trekke pusten. De to fyller en rekke roller, sparrer sømløst, og går Eminem en høy gang når det gjelder å snakke som en mitraljøse. Fullstendig imponerende, og et nummer jeg tror veldig få vil kunne gjøre dem etter.

Pippi på tomgang

Kveldens svakeste bidrag var en revysketsj om Pippi som voksen. Den kunne vært tatt mye lenger ut, men ble i stedet en samling opplagte poenger (understreket av Pippi selv, som umiddelbart skjønner hva som er sannheten når Annika forteller at Tommy «har tatt en lengre ferie»). Den holdt likevel bra humrenivå, og var fort glemt idet de tok på seg skinnjakker og agerte Soldiers of Odin Norway. Jeg har aldri hørt hjernedød hatretorikk fremført med større vidd.

Under mottoet «vi gjør byen tryggere» tok de tak i en rekke «problemer» med innvandrere, blant annet at roseselgere nattestid glemmer å kutte stilken på skrå. Poengene kom på rekke og rad, det ene mer absurd enn det andre, og endte i en oppfordring om å støtte dem økonomisk. «Hjelp oss å hjelpe» var omkvedet.

Kjærkomne sangnumre

Da har jeg ikke nevnt innledningen, der Sandra kjørte på med en tilsynelatende personlig Facebook-parodi, og Tonje vekslet mellom å fortelle mer eller mindre velkjente standup-vitser, etterfulgt av små øyeblikk av selvinnsikt («det var ikke en gang min egen vits; jeg stjal den fra Tommy Steine»). Veldig bra.

Sangnumrene må også nevnes, akkompagnert av pianist/trombonist Håvard Funderud. Disse fungerer mest som kjærkomne avvekslinger for publikum, og sannsynligvis også de to komikerne, som har usannsynlig mye tekst å holde rede på. Best av alle var deres parodi på den utgamle 4 Non Blondes-hiten What’s Up, der de lister opp en rekke liksomproblemer.

Det slo meg at dette kunne fungert tilsvarende bra med Alanis Morrissettes Ironic, rett og slett fordi hele teksten til den er eksempler på ting som absolutt ikke er ironiske; i hvert fall ikke her i Bergen. «Rain on your wedding day», liksom. Er det noen som ikke har opplevd det?

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this