isbadere1
ISBAD OG SAUNA: Det sludder sidelengs og Puddefjorden er iskald, men den nye flytende saunaen på Marineholmen er deilig og varm. Her vil Frode Alræk og hans partnere skape liv og røre året rundt på bryggekanten i næringslivsbydelen. (Foto: Karoline Rossgård Salhus)

Julebad i Puddefjorden

Del artikkelen i Sosial medier

Stemningen er riktig så god blant iskalde badere på Marineholmens nyeste aktivitetstilbud.

En badenymfe på andre siden av bryggen gir tipset «bare ikke tenk på at det er kaldt», og stiger uanfektet ned i Puddefjorden.

Sluddet kommer sidelengs og gradestokken viser like over null. Frode Alræk, partner i restaurantkonseptet Søtt + Salt tar imot bade- og skuelystne ved Marineholmens nye flytende sauna. Og flere skal nettopp det, bade. Nærmere 20 hopper i havet i løpet av den forblåste timen vi er samlet på Marineholmens bryggekant.

Vannet er iskaldt, saunaen er kokvarm. Dette skal det bli opplevelser av, håper initiativtakerne.

Blant moderne kontorbygg og konsernlogoer er en lekter med sauna installert, som et ledd i å skape opplevelser for folk i byen, også utenfor bykjernen. Saunaen kan leies både i forbindelse med restaurantbesøk, men også for seg selv.

SENTRUM ER MER ENN BYKJERNEN

– Alle må ikke til enhver tid være i sentrumskjernen for at det skal skje noe. Det er strandsone her, men den er jo kun i bruk på varme sommerdager. Nå kan en bade hele året, forklarer Søtt+Salt-partner Gisle Pettersen.

Det er GC Rieber Eiendom, drifter og forvalter av Marineholmen Forskningspark, som legger til rette for saunaen, mens Søtt + Salt Lanternen, en nylig åpnet restaurant drevet av etterhvert velkjente bergenske Søtt + Salt, som skal drifte den. Saunaen er levert av Utestua, utviklet av det bergenske arkitektfirmaet En Til En Arkitekter.

isbadere2
BADER HVER FREDAG: Carina Johannessen er vant til å kaste seg ut i kaldt vann. Hver fredag har hun og Ernst & Young-kollegene Ingunn Aanes og Maria Helsengreen fast avtale om bading. (Foto: Karoline Rossgård Salhus)

Marineholmen, sammen med Solheimsviken, utfordrer og utvider sentrumsbegrepet. Skal en smykke seg med merkelappen «byrom» kan en ikke bare jobbe eller bo her, det må skje noe også, og de to bydelene har allerede mye på gang for ulike aldersgrupper og ulike interesser.

EN LEVENDE BYDEL

Skal en smykke seg med merkelappen «byrom» kan en ikke bare jobbe eller bo her, det må skje noe også.

– For Marineholmens del må Vil Vite, Cornerteateret, Makerspace, marina, kafeer og spisesteder, Marineholmen Bystrand og nå Varmt + Kaldt badstu trekkes frem, sier Øyvind Ramberg, markedsdirektør i GC Rieber Eiendom.

Selskapet ser hele tiden etter nye konsepter som passer inn i en helhetlig plan for strategisk områdeutvikling. I andre byer har badstuer i bybildet blitt svært populære. Nå håper Ramberg at det samme skjer i Bergen.

– Vi mener vi har en unik beliggenhet og ønsker å utvikle Marineholmen som en levende bydel og destinasjon for bergenserne. Næring og akademia er områdets hovedvirksomhet, men et næringsbygg kan samtidig skape gode byrom gjennom god arkitektur og aktivitet til folk flest på gateplanet. Gjennom å formidle kunnskapen og kompetansen som allerede finnes i området, vil vi tilby gode og spennende opplevelser for alle, sier Ramberg.

isbadere3
SPREKE BADERE: Lerøy-kollegaene Endre Søvre Haukeland, Henriette Iden Hellesen, Maria Roaldsnes, Nina Marie Eide Olsen og Erik Selaas bader året rundt. Oftest på Nordnes, men nå også på Marineholmen. (Foto: Karoline Rossgård Salhus)

Ideen synes å være god. Å hoppe i havet i surt bergensvær er noe folk i området allerede driver med, skal det vise seg.

– Det er mange som tar seg et bad på morgenkvisten før jobb av de som arbeider i området; vi ser dem fra restauranten vår, opplyser Pettersen.

FLERE SANSEOPPLEVELSER

De skulle egentlig bare lage et anneks, men det ballet på seg og de endte opp med det som ble en utestue.

Sludd, regn og bitende vind gjør at flere og flere trekker inn under taket på Søtt + Salts foodtrucktak for varm fiskesuppe og kaffe. Men like mange stimler til flytebryggen og saunaen, som er et resultat av En Til En Arkitekters engasjement i programmet Tid for hjem på TV 2 i 2014.

De skulle egentlig bare lage et anneks, men det ballet på seg og de endte opp med det som ble en utestue. Dette ga inspirasjon til videre utprøvelser, forklarer Arvid Bjerkestrand fra Utestua.

– Siden har vi utvidet til fire ulike modeller. Alle til sitt bruk. Det har vist seg at ulike former for utestuer er noe private vil ha i hagen, reiselivet vil ha på fjelltopper og hyttefolk ute i naturen.

isbadere4
RESTAURANTDRIFT OG SAUNA PÅ MARINEHOLMEN: – Da vi ble spurt om å drifte saunaen, sa vi kjapt ja, sier Søtt + Salt-partner Frode Alræk. (Foto: Karoline Rossgård Salhus)

Og næringsliv på bryggekanter, tydeligvis. Utestua lover «et lystbetont rom som oppmuntrer til gode opplevelser ute og inne», og opplevelsen inne ser ut til å bli fin. Saunaen har vedkubber i ovnen, steinene knitrer og dampen siver ut døren mot iskalde badere.

– Årets første julebad! får en av dem stotret frem mellom hakkende tenner i det hun stiger opp fra vannet.

– Vi ønsker å skape et tilbud til folk flest som gir en kombinasjon av flere sanseopplevelser. Sjø, mat, varmt og kaldt. Jeg satt i saunaen i går kveld, og det var en ganske spesiell opplevelse. Bølgeskvulp, ender som svømmer forbi, også den utsikten! Vi mener dette skaper liv i et urbant område, sier Bjerkestrand.

MARINEHOLMENS FASTE BADERE 

Mens opplevelsen inne leverer som den lover, er det delte meninger om opplevelsen ute. En damegjeng fra Ernst & Young ser ut til å være riktig så trent i gamet. En etter en trår de galant ut i det iskalde vannet.

– Vi bader her en gang i uken, så dette er ikke noe nytt, forklarer Ingunn Aanes, sammen med Carina Johannessen og Maria Helsengreen, mens en badenymfe på andre siden av bryggen gir tipset «bare ikke tenk på at det er kaldt», og stiger uanfektet ned i Puddefjorden. En Søtt + Salt-kokk kaster seg i fjorden, iført kokkeskjorte. Hvor godt den varmet vites ikke.

Også en gjeng kollegaer fra Lerøy, som i likhet med Søtt + Salt holder til i Lanternen, utnytter lunsjpausen til et forfriskende bad. De kaster seg uti en etter en. ­

­– Hver torsdag vi har anledning bader vi på Nordnes sjøbad, nå får vi også muligheten for å bade her, sier Endre Søvre Haukeland.

– Årets første julebad! får en av dem stotret frem mellom hakkende tenner i det hun stiger opp fra vannet. Akkurat i dag ble det kamp om plassene og gjengen må hutre og vente på tur mens Ernst & Young-damene varmer seg i saunaen, men til slutt får også en frossen kollegagjeng prøvd saunaen.

Hvor lenge flytebryggen og saunaen blir liggende er ikke fastsatt, men det blir en god stund, forsikrer Ramberg.

– Nå må vi se hvordan det går. Vi håper og tror saunaen kan gi området som helhet et løft, sier han.

isbadere5
SAUNA TIL ALLMENN BENYTTELSE: Arvid Bjerkestrand og Utestua har laget saunaen som nå ligger på flytebrygge på Marineholmen. Den har plass til åtte personer og kan bookes på Søtt + Salt Lanternens hjemmeside. (Foto: Karoline Rossgård Salhus)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this