St Paul skole 1
GODT SKOLEMILJØ: – Vi jobber med inkludering i et internasjonalt miljø. Respekt, empati og toleranse for hverandre er viktig for det gode skolemiljøet, sier rektor Petter Gjessing. (Foto: Sondre Båtstrand)

Internasjonalt og inkluderende skolemiljø

Del artikkelen i Sosial medier

På Florida ligger landets eneste katolske videregående skole. Her dyrkes kunnskap, så vel som sosial og åndelig kompetanse.

Mange voksne bergensere forbinder nok det store bygget på Florida med fjerning av mandlene, for her drev Franciskus-søstrene sykehus i mange år. Senere brukte kommunen bygget til sykehjem, med da leieavtalen utløp i 2012, overtok St. Paul skole og opprettet landets første og hittil eneste katolske gymnas.

BYGG MED HISTORIE

– Det er fantastisk å drive skole i et så ærverdig bygg med så rik historie, sier rektor Petter Gjessing.

– Det er en liten skole som blir mer personlig. Alle kjenner alle.

Han kan fortelle om god dialog med byantikvaren i arbeidet med å bygge om det gamle sykehuset tegnet av Ole Landmark til en moderne skole. Mye er endret innvendig, men fasaden er i stor grad forsøkt bevart.

Skolen er katolsk, men åpen for alle.

[PostBlock id=540]

– Du trenger ikke være katolsk for å gå her, understreker Tomas Stokke. Sammen med tre andre elever gir han et innblikk i hvordan det er å være elev på skolen.

– Hvis jeg sier at jeg går på St. Paul kan folk bli overrasket, sier Louise Knudsen. Hun har ingen katolikker i familien og var først litt skeptisk, men lot seg overbevise etter å ha besøkt skolen på en åpen kveld. Nå er hun godt fornøyd:

– Det er en liten skole som blir mer personlig. Alle kjenner alle, forklarer hun.

– Lærerne har ikke så mange klasser og blir bedre kjent med elevene sine, mener Mikael Torgersen.

– Det er flinke lærere her, legger Ellen Johnsen til.

INTERNASJONALT MILJØ

– Skolen gir oss mange muligheter for å reise, sier Tomas, mens Ellen trekker frem universitetslinjen som motivasjon for at hun søkte seg akkurat hit.

Denne gir elevene muligheten til å ta enkeltemner på Universitetet mens de fortsatt går i tredje videregående.

St. Paul gymnas har tre klasser på hvert trinn, og en kapasitet på opptil 270 elever. Elevene har bakgrunn fra store deler av verden, mange med foreldre som er tamiler, polakker, spanjoler, portugisere eller russere.

St Paul skole 3
LITEN SKOLE: – Alle kjenner alle, sier elevene (fra venstre) Louise Knudsen, Tomas Stokke, Ellen Johnsen og Mikael Torgersen. (Foto: Sondre Båtstrand)

– Man lærer hvordan man skal oppføre seg mot folk som ikke er like, sier Louise.

– Vi jobber med inkludering i et internasjonalt miljø. Respekt, empati og toleranse for hverandre er viktig for det gode skolemiljøet, forteller rektor Petter.

– Vi vil gi dem impulser og verdier, og kaller det for en dannelsesreise. Skolen handler om mer enn bare å gi kunnskap, det går også ut på å utvikle sosial kompetanse og dyrke åndelige tanker, utdyper han.

SKOLETURER PÅ HVERT TRINN

Elevene kan være med på skoleturer på hvert trinn. I begynnelsen av første videregående drar de på en ukes tur til Krakow.

– Skolen er opptatt av at alle skal bli kjent med hverandre, sier Tomas.

– Det var mye fokus på det sosiale før vi begynte på det faglige, forteller Louise.

Det er et bevisst valg fra skolens side. Som rektor sier:

– Vi reiser for å bli kjent med hverandre og for at det sosiale skal sette seg raskere. Hvis elevene trives, så er de mer motiverte og lærer bedre.

I andre videregående kan elevene dra på utveksling til Tyskland, Spania, Italia, Frankrike eller Irland, mens dannelsesreisen ender i Roma i tredje videregående.

HAR EGEN SKOLEPREST

Rektor er opptatt av at elevene skal føle at de er del av noe større og skal være inkludert i det åndelige livet. Skolen har et kapell på tomten, og det er ansatt en egen skoleprest.

– Noe kan du gå til helsesøster med, andre ting til spesialpedagog. Noe er det greit å gå til skolepresten med, forklarer rektor.

Etter at pave Frans la frem sitt lærebrev om miljø, har skolen dannet en egen miljøgruppe. De har satt opp insekthotell, arrangert klesbytting, og regner på utslipp.

– Vi prøver å gjøre en del praktiske ting for å følge opp pavens ord om å ta vare på Guds skaperverk, sier rektor.

Til høsten starter gymnaset opp en ny idrettslinje, samtidig som de søker om å få bygge en idretts- og kulturhall på tomten. Den skal fungere som gymsal på dagtid, og være åpen for kulturarrangementer og nærmiljøet på kveldstid.

GODE STØTTESPILLERE

Petter Gjessing har vært rektor siden 2017.

– Det har vært en strålende reise så langt, med fantastiske elever og dedikerte lærere. Vi har hatt mange gode støttespillere i fylket, kommunen og politiske partier som heier på oss, sier han.

Så hvem bør søke seg til St. Paul gymnas? Louise har svaret klart:

– Alle!

Tomas anbefaler skolen spesielt for dem som liker å reise og foretrekker mindre skoler:

– Her er det lett å bli kjent med folk, sier han.

Elevene trekker også frem skolens beliggenhet, som er meget sentral, og med gode kollektivforbindelser, samtidig som skolen likevel oppleves som ganske skjermet fra byens larm.

[PostBlock id=524]

[PostBlock id=525]

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this