Verdens insekter forsvinner i økende fart, også i Norge. Hageselskapet Hordaland har derfor tatt initiativ til to arrangementer: Stikk!, som er en nasjonal konferanse om insekter, og publikumsarrangementet Insektenes dag.
Insektenes dag arrangeres i Muséhagen lørdag 21. september. Her får du vite mer om insekter, insektvennlige planter – og om pollen. I tillegg blir det aktiviteter for små og store og salg av insektvennlige planter.
Den nasjonale konferansen Stikk! holdes dagen før, og her må du melde deg på dersom du vil delta. To spørsmål blir sentrale: Hvorfor dør insektene – og hvordan kan vi hjelpe dem? Din egen lille hageflekk kan her vise seg som en viktig del av svaret.
DU KAN HJELPE INSEKTENE
– Bioforsk anslo for noen år siden at landets hager i størrelse kunne sammenlignes med mellom 3000-4000 mellomstore gårdsbruk, forklarer leder for Hageselskapet Hordaland, Anne Tafjord-Kirkebø.
Hager ligger også ofte i passe avstand fra hverandre, så de lager små veisystemer med lokale matkroer for insektene, landet over. Tilrettelegging i hager er derfor viktig for å hjelpe insektene.
– Arealplanlegging med plass for insekter er det viktigste grep vi bør ta her i landet for å bedre livsvilkårene for insektene, samt sterkt begrense bruk av plantevernmidler.
Her hjelper det ekstra godt når kommuner, kirkegårder, landbruk og skogdrift går sammen og tar gode grep.
En rekke norske og internasjonale fagfolk vil legge frem det siste om insekter på konferansen, der det blir flere innlegg fra aktuelle prosjekter der det legges til rette for insekter.
Vi kan blant annet trekke frem seniorforsker Trygve S. Aamlid, som har ledet prosjektet «Fra grasmark til blomstereng» – med mål om å øke mangfoldet av planter og insekter i landbruk og grøntanlegg.
Magnar Bjerga kommer også. Han jobber i dag som biolog for Statens vegvesen, blant annet med utarbeiding av ytre miljøplaner for veiprosjekter. Han har tidligere arbeidet med klima- og miljøspørsmål, blant annet ved Norges forskningsråd, Norsk Polarinstitutt og Hordaland fylkeskommune.
Ellers kan vi nevne Bjørn Arild Hatteland – som de siste årene har jobbet som forsker på NIBIO og hatt hovedfokus på insekter som skade og nyttedyr i frukthager,
– Arealplanlegging med plass for insekter er det viktigste grep vi bør ta her i landet for å bedre livsvilkårene for insektene.
Frode Ødegaard (førsteamanuensis ved NTNU Vitenskapsmuseet) – kjent som forfatter av boken «Humler i Norge», og Anne Sverdrup-Thygeson (professor i bevarings-biologi ved NMBU, Universitetet på Ås), som har forsket på insekter i mange år, og har gitt ut den kritikerroste boken «Insektenes planet».
Tafjord-Kirkebø trekker også frem professor Dave Goulson – som mange kjenner fra hans bok «Mitt liv med humler» – og Annebeth Bakker – som vil fortelle om Hamar kommunes omlegging fra plener til stauder.
– Det har gitt et vakrere og rikere liv i byen og er rimeligere å drifte enn plen, avslutter hun.
Arrangør for Stikk!-konferansen er en gruppe bestående av Heidi Lie Andersen (Bergen botaniske hage, UiB), Siri Jansen (Universitetsmuseets formidlingsavdeling), Anders Søiland (Bymiljøetaten i Bergen kommune), Olav Overvoll (Fylkesmannen i Vestland) og initiativtaker Anne Tafjord-Kirkebø (regionleder i Hageselskapet Hordaland).
[PostBlock id=338]