Fana mosjon1
TRENINGSMISJONÆRENE: – Målet er 200 deltagere, men skulle flere melde seg på etterhvert, har vi god kapasitet, sier Lene Barikmo Stuhr og Gisle Ellingsen i Fana Idrettslag. Denne høsten skal de dra oss alle opp av sofaen gjennom prosjektet Fana Mosjon.

Hele Fana i bevegelse

Del artikkelen i Sosial medier

Denne høsten har du ingen unnskyldninger. Nå legger Fana Idrettslag til rette for at absolutt alle skal bevege seg.

Fana Idrettslag er et av de største idrettslagene i Norge med nærmere 5000 medlemmer, og har som ambisjon å ha et tilbud til alle. Blant eliteutøverne finner du kjente navn som Sverre Lunde Pedersen (skøyter), Håvard Lorentzen (skøyter), Eirik Dolve (stavhopper) og Bjørnar Neteland (alpint).

– Det kan være ensomme pensjonister, arbeidsledige i tyveårene, eller halvfeite middelaldrende menn som meg selv. Det er så lite som skal til for at helse og trivsel blir så ekstremt mye bedre.

Men klubben har selvsagt også en stor bredde, og som idrettslag har man påtatt seg et viktig samfunnsmandat.

– Det vil si at man skal sørge for at oppveksten og levevilkårene i bydelen er gode. Folkehelsen er viktig, og vi må sørge for at Fana Idrettslag favner bredt. Dette er grunnleggende for idrettslaget, sier sportssjef, Gisle Ellingsen.

Og klubben mener alvor. Denne høsten skal alle med, og terskelen legges derfor så lavt som mulig i prosjektet som har fått navnet Fana Mosjon. Ønsker du å gå sammen med andre, legger Fana idrettslag til rette for dette. 

SITTER I RO

– Vi vet at det fins masse folk rundt omkring som sitter i ro hele dagen, som nesten ikke beveger seg i det hele tatt, og som ønsker å gjøre noe med situasjonen sin. Men de vil ikke gå på helsestudio, der folk går i tights og tar seg godt ut. De ønsker et tilbud der de kan komme i de klærne de har, og de ønsker gjerne å gå tur, og være i fysisk aktivitet sammen med andre på en enkel og lettfattelig måte med gode instruktører som motiverer, sier Ellingsen.

– Og det er dette som er tanken bak Fana Mosjon, som Lene startet i fjor, legger han til.

Kvinnen han peker på er Lene Barikmo Stuhr. Hun startet som administrasjons og markedsleder i klubben for et år siden, og gikk raskt i gang med å teste interessen for mosjon blant folk.

– Det begynte egentlig med at Jørn Tore Taranger og jeg tilbød folk å være med ut og løpe hver fredag i desember. Vi så at fredag ettermiddag var feil tidspunkt, og da vi gjorde et nytt forsøk på andre dager nå i vår, fikk vi 120 påmeldte, forteller hun.

Konseptet er nå utvidet til ti forskjellige grupper hvor man blir fordelt ut i fra hva man ønsker og hvilket nivå man befinner seg på. Her er ungdomsgrupper for dem som ikke er med i organisert idrett, her er seniorgrupper, det tilbys yoga-grupper, joggegrupper, styrkegrupper og basketgrupper, for å nevne noen.

Blant løpegruppene finner du ditt nivå, enten du har løpt litt før, eller du som voksen ikke har beveget deg noe særlig siden gym’en på skolen og vil begynne med å gå.

Fana Mosjon startet på mandag i forrige uke, og da Bergensmagasinet møtte Gisle Ellingsen og Lene Barikmo Stuhr noen dager før, hadde de notert 150 påmeldte.

– Målet er 200 deltagere, men skulle flere melde seg på etterhvert, har vi god kapasitet i Fana Idrettslag, forsikrer de to lederne.

– Vi vet at livskvaliteten deres kan øke kolossalt dersom vi lykkes med dette. Det kan være ensomme pensjonister, arbeidsledige i tyveårene, eller halvfeite middelaldrende menn som meg selv. Det er så lite som skal til for at helse og trivsel blir så ekstremt mye bedre. Og det er dette det handler om, sier Ellingsen engasjert.

Begge peker på det unike ved å være en del av et fellesskap i et idrettslag.
– Og det ønsker vi å tilby til alle mennesker uansett alder. Det er jo primært barn og ungdom som er medlem hos oss.

VOKSNE GLEMMER SEG SELV

– Er det slik at vi som voksne prioriterer barna våre, og glemmer oss selv?

– Ja, for mange er det nok litt sånn. Og så kommer man opp i en voksen alder, og opplever at det er en høy terskel å gå på helsestudio alene; du skal ha de rette klærne og det rette utstyret, og noen føler nok at de skal se bra ut for å gå inn på et treningssenter.

– Er det flaut for noen å ikke være i form?

– Ja, det er det. Derfor er vi opptatt av at det skal være lav terskel. Her møter du likesinnede mennesker som befinner seg på samme nivå som deg. Og så mener vi at det er viktig at man blir en del av en gjeng. Det er viktig å kjenne på denne forpliktelsen, at man føler at man må komme neste gang. Det er større forpliktelse til dette enn om du går alene på et treningssenter, mener Barikmo Stuhr.

Ellingsen utdyper:
– Vi skal nå en gruppe som ingen når. Dette er mennesker som ikke egentlig er interessert i idrett, men som forstår at de er nødt til å gjøre noe for å ta vare på seg selv og få et bedre liv. Og for å få dem til å komme, må vi gjøre dette på en kjekkest mulig måte. Derfor kan du bare komme som du er, du trenger ingen forutsetninger; vi legger aktivitetsnivået der det hører hjemme.

– Dere skal også fange opp ungdommer som aldri begynte med fotball, håndball eller friidrett?

– Ja, både dem og de som har vært medlem av idrettslaget, men som av ulike grunner har sluttet. Noen har lyst å trene litt, kanskje løpe, kanskje drive litt med styrketrening, men uten å konkurrere. Da er det viktig for oss å ha et uforpliktende tilbud hvor man bare skal møte opp. Vi vet for eksempel at mange slutter tidlig med turn. Da må vi ha et tilbud som er lite forpliktende. Da kan for eksempel freestyle være en gruppe som passer, sier Ellingsen og Stuhr.

HØYE AMBISJONER

Sportssjefen i Fana Idrettslag er tidligere høydehopper, med en personlig rekord på 2.22 meter utendørs og 2.23 innendørs på slutten av 80-tallet. Dette plasserer ham på henholdsvis 7. plass og 3. plass på statistikken i Norge.

Nå går han foran og bruker seg selv som et eksempel på «halvfeite middelaldrende menn». Ellingsen har satt seg et konkret mål om å gå ned ti kilo før jul.

– Jeg har lange arbeidsdager, og som mange andre sitter jeg mye i ro. Derfor har jeg blitt tung, og har et ønske om å bli lettere. Da blir jeg mer produktiv på jobben, mer strukturert og jeg vil bokstavelig talt få en lettere hverdag. Det skal veldig lite til, sier han.

– Men ti kilo til jul er ambisiøst?

– Vel, da jeg veide meg i forrige uke var jeg 98 kilo med klær og sko på. Kommer jeg ned et sted mellom 85 og 88 kilo, så vet jeg at jeg er lett på foten. Fra 95 kilo og oppover blir alt så mye tyngre.

– Du har gått ned før?

– Jada, jeg var 106 kilo for noen år siden. Jeg gikk og løp rundt på Fana Stadion og trente hver dag. Den gangen gikk jeg ned 30 kilo på ett år og var nede i 76 kilo. Når du først tar tak i det, så blir det et helt annet liv.

– Det å være i bare litt bedre form gir enorm effekt, sier Ellingsen.

FAKTA

FANA MOSJON

  • I 2016 ble Fana IL kåret til årets idrettslag av Bergen kommune.
  • Klubben har 13 idretter og 4500 medlemmer.
  • Nå startes Fana Mosjon, med fokus på livskvalitet, og som et tilbud for dem som ønsker å være i aktivitet uten å drive med organisert idrett, uansett nivå.
  • Fana Mosjon startet forrige mandag, og holder på hele høsten.
  • Det er åpent for alle, og man kan fremdeles melde seg på.
  • Du finner mer informasjon på klubbens hjemmeside.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this