tallshipsraces2
YRENDE FOLKELIV PÅ BRYGGEN: Totalt samlet det seg rundt 500.000 mennesker i sentrum da Bergen var vertshavn for The Tall Ships Races i 2014. (Foto: Eivind Senneseth)

Klar for ny folkefest i sjøfartsbyen

Del artikkelen i Sosial medier

– Bergen og Bryggen er skapt for skuter, sier Ruben Nesse, som er markedansvarlig for Tall Ships Races Bergen 2019.

Til sommeren er Bergen nok en gang vertshavn for det årlige seile- og ungdomsarrangementet The Tall Ships Races. Byen vår vil dermed for femte gang få besøk av verdens største og vakreste seilskuter i et arrangement der det blir både utstillere, parader, konserter og egen familiefest på Koengen rettet mot et yngre publikum.

– Om det er én ting bergenserne kan, så er det å feste og ha det gøy, sier Ragnhild Severeide, arrangementsansvarlig ved AKKS Bergen (akks.no/bergen) og prosjektleder for AKKS Arrangørakademiet.

FESTIVALSKOLE FOR UNGDOM

– Seilskuter er så organisk – det er tre liksom, de knirker og de lever – i disse dager når alt handler om data. Det er litt som en smak av eventyret.

Den idealistiske musikkorganisasjonen hun representerer har som formål å arbeide for å rekruttere, motivere og synliggjøre flere kvinner i alle ledd av musikkbransjen. De ble invitert med på laget av eventbyrået CoEvent, som er prosjektleverandør for The Tall Ships Races Bergen.

– Vårt engasjement startet som et ønske om å involvere ungdommer i festivalen, forteller hun.

Sist det var Tall Ships Races i Bergen, var det store flertallet av publikummere paradoksalt nok 45 år og eldre, til tross for at dette er en regatta med formål å stimulere til internasjonalt vennskap og seileopplæring for ungdom.

Tall Ships Races 110419 0016
PLANLEGGER FOLKEFESTEN: – The Tall Ships Races er en mulighet til å feire byen sin, hverandre, musikken og de unge, sier Ruben Nesse, her sammen med noen av de som arrangerer årets festival. Fra venstre: Monica Santos Herberg (rådgiver/konsulent i Upstage), Kris Sæthre (elev), Alexandra Constantine, (elev), Ragnhild Severeide (arrangementsansvarlig), Ruben Nesse (markedansvarlig), Haavard Monsen (daglig leder i CoEvent), Simen Korneliussen (daglig leder i Vill Vill Vest) og Lillian Santos Herberg (rådgiver/konsulent i Upstage). (Foto: Roy Bjørge)
FAKTA Tall Ships Races 2019
Mer informasjon: tallshipsbergen.no og sailtraininginternational.org

– Dere har en egen festivalskole?

– Ja. På Arrangørakademiet gir vi ungdommene en mulighet for selv å være med og lage festival, i stedet for at vi spør dem om hva de vil ha. Vi har fått med oss utrolig mange engasjerte og dyktige ungdommer som har lyst til å holde på med arrangørarbeid, og som brenner skikkelig for prosjektet.

Arrangørakademiet kurser ungdom i planlegging og avvikling av større arrangement, og er et tilbud for de mellom 14 og 25 år som har erfaring innenfor feltet fra før.

Siden i fjor høst har de tilknyttede ungdommene vært med på månedlige workshops der de har gått gjennom temaer som booking, markedsføring, frivillighet og produksjon.

– Elevene har fått jobbet med en del teoretiske og praktiske oppgaver, og så har de valgt seg noen fordypningstemaer videre, forklarer Severeide.

– Under festivalen kan de jobbe med alt fra å være gruppeleder for de frivillige til innsjekk, scenearbeider og inspisient. De kan også jobbe med produksjon, eller hjelpe til med sosiale media.

– Har de fått fri fra annen undervisning for å være med?

– Nei, vi har jobbet med dette på ettermiddager og i helger, men vi håper at det er noe som skal bli såpass kult og anerkjent at det kan inkluderes som en del av annen opplæring og kursing.

Bergen kommune er hovedarrangør for The Tall Ships Races Bergen, og er også veldig involvert i Arrangørakademiet.

– Vi har vært i prat med dem om muligheten for å lage noe lignende igjen neste år, uavhengig av The Tall Ships Races, forteller hun.

Arrangørakademiet er som nevnt et prosjekt under AKKS. De arrangerer også UFLAKKS, som en konsertserie av og for ungdom. Her er det lav terskel for å delta.

Arrangørakademiet er derimot for viderekomne; de som har en spesiell interesse for det og vil bli bedre. Først på programmet deres nå står slippefesten i Skur 14, som holdes 29. mai.

– Dette blir en fest der vi annonserer hvem som skal spille på Ferieklubben, samt at noen av artistene vil spille, sier Ruben Nesse.

tallshipsraces5
STATSRAADENS FØLGESVENNER: Mange småbåter la seg på kurs sammen med Statsraad Lehmkuhl forrige gang Bergen var vertshavn for The Tall Ships Races. (Foto: Eivind Senneseth)

Og Ferieklubben, det er da navnet på en musikkfestival på Koengen, holdt parallelt med og som en del av The Tall Ships Races. Daglig fra klokken 17 og utover vil det bli 3-4 konserter med lokale størrelser som Boy Pablo, Halie, Kjartan Lauritzen, Myra, Jez_ebel og Kakkmaddafakka.

– Vi satser på lokale talenter, slik at tilreisende kan få oppleve at vi har talenter i alle aldre og sjangre, sier Severeide, og legger til at de har et mål om at det skal være like mange kvinnelige som mannlige artister.

– Vi har fått med oss utrolig mange engasjerte og dyktige ungdommer som har lyst til å holde på med arrangørarbeid, og som brenner skikkelig for prosjektet.

Både Vill Vill Vest og AKKS skal ha egne spoter på Ferieklubben, der de presenterer tre artister hver. På dagtid vil det samme området gi plass til en rekke aktiviteter rettet mot barn og familier, med MGP Junior-artister, piratshow, sandvolleyballbane og hoppeslott. Det vil ellers bli en del småscener rundt om på Bryggen, med dans, teater og andre ting. Arrangementets offisielle scene blir på Bryggen. Her blir det konserter både med Ausekarane, Forza, Bergen Shantykor og Storm Weather Shanty Choir.

– Det blir også noen overraskelser, før det hele avsluttes med et gedigent fyrverkeri, lover Nesse.

EN SMAK AV EVENTYRET

– Nå har vi snakket mye om det som skal skje på land. Er du også involvert i det som skal skje ute i Byfjorden?

– Jeg jobber mest med kulturprogrammet, men har også ansvaret for markedsføring for hele arrangementet, så jeg vet jo litt. Det siste jeg hørte, er at det kommer 64 skuter i ulike klasser.

tallshipsraces4
EN KUL FEST FOR ALLE: – The Tall Ships Races er en kul fest som har noe for alle, sier Ruben Nesse. – Vi snakker om tre dager med et innhold der du helt sikkert vil finne noe som passer deg, legger Ragnhild Severeide til. (Foto: Roy Bjørge)

Fem verdensdeler vil være representert, blant annet med skutene Shabab Oman II (Oman), Cisne Branco (Brasil) og Cuauthémoc (Mexico). Norge representeres av blant andre Statsraad Lehmkuhl, Christian Radich og Sørlandet. I tillegg kommer Mir (Russland), som er en av verdens største skuter.

– Forstår du fascinasjonen for gamle seilskuter?

– Vel, jeg var om bord på Loyal (galeas bygget i Rosendal i 1877 av Knut Johannesen Nes, journ. komm.) da vi laget promovideo for Ferieklubben. Det var utrolig kult, sier han.

– Seilskuter er så organisk – det er tre liksom, de knirker og de lever – i disse dager når alt handler om data. Det er litt som en smak av eventyret. Jeg kunne godt tenkt meg å bli med på en skute; de har slike medseiler-program for ungdommer i alderen 15-25.

– Hvor gammel er du?

– Jeg er 34. Kanskje jeg skal snike meg med.

Tall Ships Races inviterer til slippefest for Ferieklubben 29. mai – i Skur 14. Tall Ships Races Bergen holdes i perioden 21.-24. juli.

tallshipsraces6
FYRVERKERI: Som sist vil det det hele avsluttes med et gedigent fyrverkeri. Bildet er fra The Tall Ships Races Bergen 2014. (Foto: Eivind Senneseth)

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this