Great News
FUNKET FRA FØRSTE ØVING: – Det funket fra første øving i 2015. Og så tok det ene det andre, forteller (f.v.) Lars Henrik Stoud Platou, Even Kjelby og Ole Kristian Einarsen i Great News. (Foto: Linn Heidi Stokkedal)

INGEN DEADLINE FOR GREAT NEWS

Del artikkelen i Sosial medier

De har gitt ut singler og spilt konserter i hele sommer. Men debutplaten lar vente på seg.

For ett år siden spilte Great News sin første konsert på Landmark. Etter By:Larm i vår begynte ryktene om et nytt og spennende bergensband å surre. I sommer gjorde de Bergenfest, Bygdalarm og Øyafestivalen, samtidig som de slapp overbevisende singler. Nå venter fansen på albumet. Og de må vente lenge.

EVEN HUSKET EN JAM

– Vi skal bruke tid på å gi ut et godt album med en rød tråd.

Da Bergensmagasinet møtte dem i sommer hadde de akkurat feiret sitt ett-årsjubileum. Det har gått fort siden våren 2015.

Even Kjelby, vokalist, gitarist og låtskriver, og bassist Ole Kristian Einarsen trengte en trommis. Even husket en jam seks år tidligere med en fyr som spilte trommer, for øvrig en fyr som ikke hadde noen planer om å fortsette med å spille trommer. Helt til Even ringte.

– Even visste at jeg var trommis lenge før jeg visste det selv, noe som for meg sier noe om hvor musikalsk han er. Og at han etter seks år husker den meget korte jammingen, er også spesielt, sier Lars Henrik Stoud Platou, som er i ferd med å ta en master i juss, og egentlig har staket ut kursen med lovsamlingen under armen, ikke trommestikker i hendene.

– Men det funket fra første øving. Og så tok det ene det andre, forteller Even.

– Dette er det eneste bandet jeg har spilt i, og det eneste jeg noen gang kommer til å spille i.

– For meg handlet det der og da om jeg skulle spille fotball på tirsdager eller være med på øving. Så jeg valgte øving. Dette er det eneste bandet jeg har spilt i, og det eneste jeg noen gang kommer til å spille i, sier Lars Henrik.

– Nå har vi det skriftlig, sier bassist, Ole Kristian. Han studerer musikkterapi, og er fascinert av hvilken virkning musikk kan ha på mennesker. Nå har han sett det både gjennom studiene og i teltet på Bergenfest; det tok fyr i teltet og tar Great News av internasjonalt, satser han hundre prosent.

Det gjør også Even Kjelby, som jobber i bar på kveldstid og skriver tidløse indie-perler på dagtid. Det er han som kommer med låten, selve rammeverket, og så fyller de to andre på med ideer.

BANDET PLANTET DAZE-POP

– Jeg føler vi har fått en gylden mulighet her, og det er dette jeg lever for nå. Jeg hadde sett for meg at det skulle gå mange år før det tok av, og så går det på første året, og da skjønner man at man sitter på noe hissig. Er det lov å si? spør Even.

– Daze-pop har vi plantet. Det fins ikke.

– Nei, ikke at man sitter på noe hissig, kommer det fra Lars Henrik.
Det blir latter rundt bordet.

– Ord som daze-pop, hazy-pop og til og med diamant-pop er blitt brukt om musikken – har dere plantet disse beskrivelsene selv?

– Daze-pop har vi plantet. Det fins ikke, sier Lars Henrik.
– Jo, det fins jo nå, bryter Even inn.
– Ja, nå fins det. Men vi vet ikke om noen andre band som driver med det. Vi har bare funnet på det og ikke tenkt mer på det.

– Det er vanskelig å sette dere i en bås. Følelsen man får når man hører på dere, kan kanskje sammenlignes litt med følelsen man får når man hører på Euroboys, selv om sounden er ulik.

– Det likte jeg godt at du sa. Jeg er stor fan av Euroboys, sier Lars Henrik.

– Hva hører dere på?

– Fleetwood Mac er kanskje det bandet som vi har mest til felles med alle tre.

– Vi hører på ganske mye forskjellig. Ole Kristian spiller jo moderne psykedeliske basslinjer med bra driv. Lars hører på metall, hvor det er hardt, bra driv og høyt tempo. Jeg har hørt mye på Dire Straits og Fleetwood Mac, sier Even.

– Fleetwood Mac er kanskje det bandet som vi har mest til felles med alle tre, skyter trommisen inn.

Og dermed faller noen av brikkene på plass når det gjelder den sterke melodiske signaturen til bandet. Dire Straits, Fleetwood Mac og en liten tanke Euroboys.

– I jammesituasjonen, da vi spilte inn Special Place, skjønte vi at vi traff noe, det var yes! Noen har sagt at den låten har tre refrenger oppå hverandre, men akkurat det var bare flaks. Jeg begynner alltid med verset. Vi var bare heldige, etterhvert som vi laget sangen tok det ene det andre. Flere av disse sangene kommer ut av «happy mistakes», at det er noe som skjer, man spiller en feil og så høres feilen helt konge ut.

– Så nå kan dere stole på det etterhvert; hvis dere bare samles så…?

– …skjer det et uhell, ja.

INGEN SPØR OM JUSSEN LENGER

– Hva er drømmen?

– Jeg var veldig ambisjonsløs da vi startet. Jeg har aldri hatt noen tilknytning til musikkmiljøet i Bergen eller det å spille i band i seg selv. Da vi spilte en konsert på Landmark for et år siden så var min drøm oppnådd. Det var den eneste drømmen jeg hadde, og så måtte jeg finne en ny.

– Så spilte vi på by:Larm i Oslo i et telt med over tusen mennesker, så var den drømmen nådd. Så kom Bergenfest, da var den nådd. Så nå blir det liksom sånn, hva skal man tillate seg å tenke og drømme om? spør Lars Henrik.

– Roskilde og Prima Vera-festival i Danmark og i Barcelona, skyter Even inn.
– USA, sier Ole Kristian.
– Det går så langt det går.

– Når kommer albumet?

– Til neste høst. Vi vil bruke tid. Vi skal bruke tid på å gi ut et godt album med en rød tråd.

Great News spiller på Revolver i Oslo 28. oktober.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this