strangehellos2
BAND MED TRE GITARISTER: Strange Hellos spiller ekkofylt shoegaze-musikk sterkt beslektet med innadvendte gamle indiehelter. Fra venstre: Fredrik Vogsborg, Odd Martin Skålnes, Birgitta Alida Hole og Even Kjelby.

– Vi er litt stormannsgale

Del artikkelen i Sosial medier

Årets Bergenfest har mange lokale artister på programmet, men vi våger likevel påstanden at ingen kommer til å vekke mer oppsikt enn Strange Hellos.

Du har kanskje hørt noen av de fire singlene Strange Hellos har gitt ut i løpet av det siste året. Da vet du at kvartetten spiller ekkofylt shoegaze-musikk sterkt beslektet med innadvendte gamle indiehelter som Cocteau Twins, My Bloody Valentine, The Cure og Joy Division. Men da snakker vi studio. Live utvides bandet med bassist, trommis og en ekstra gitarist, slik at de totalt er syv på scenen; hvorav fire gitarister.

Du trenger likevel ikke frykte noen tett og fuzza gitarvegg, der lite annet slipper gjennom. Strange Hellos setter melodiene og harmoniene i høysetet, så dette blir nok mer balsam for sjelen enn angrep på trommehinnene.

HILSTE PÅ JIMMY FALLON

Bandet består av Birgitta Alida Hole (Lumikide), Fredrik Vogsborg (Megaphonic Thrift, Silja Sol), Even Kjelby (Great News) og Odd Martin Skålnes (Aurora, O. Martin). Sistnevnte forteller Bergensmagasinet at det først og fremst er leken og spillegleden som driver bandet.

Strange Hellos setter melodiene og harmoniene i høysetet, så dette blir nok mer balsam for sjelen enn angrep på trommehinnene.

– Når vi er i studio, spiller alle i bandet alt. Det er litt av det som er gøy, sier Skålnes, som ved siden av at han er produsent for andre artister (blant andre Sigrid) var fast gitarist og medkomponist for Aurora like frem til i vinter.

– Hvordan var det å spille med Aurora i USA?
– Å, det var helt fantastisk. Folk kunne sangene, og det var stort hver gang vi kom til en ny by og skjønte at konserten var utsolgt.

– Og så fikk dere hilse på Stephen Colbert, Conan O’Brien og Jimmy Fallon?
– Ja, det ble helt surrealistisk. Det skjedde så mye at jeg ikke helt klarte å ta alt inn.

– Var det et antiklimaks å komme hjem igjen til Bergen?
– Definitivt ikke. Jeg reiser uansett mye gjennom jobben min som produsent og låtskriver. Jeg skriver med folk i London og Los Angeles, og har også skrevet litt med Sigrid.

GITARBASERT OG MELODISK

– Når og hvordan startet Strange Hellos?
– Høsten 2015 begynte vi fire å leke litt i studio; vi prøvde å finne en «sound». Jeg hadde allerede skrevet ni låter som jeg ikke visste hvor jeg skulle bruke. Etter hvert begynte vi å møtes så fort vi hadde tid. Vi er en travel gjeng, men vi er samtidig kompiser og har lyst til å lage noe sammen.

strangehellos1
SPILLER PÅ BERGENFEST: – Vi stiller vi med syv mann på scenen, så det blir mye lyd, sier Odd Martin Skålnes. – Publikum vil få se en samspilt gjeng med masse energi, lyd og trøkk, legger Birgitta Alida Hole til.

Den første singelen, Broken Teenage Heart, ble utgitt i mai 2016 på det lokale Brilliance Records. Siden har de utgitt tre singler til (Summer, We Are Trouble og Monumental), og kommer med en femte 23. juni. Albumet kommer til høsten.

– Vi har med en Roland JD-800, som ble mye brukt på 90-tallet. Så trigger vi skarptrommen, og legger masse klang med vreng på gitaren.

– Hva skriver du om? Har du noen faste tema i sangene?
– Når jeg skriver med andre, handler det litt om å lytte til hverandre og kjenne på hva den andre føler. I Strange Hellos kjører vi en litt mer banal linje. Det skal gjerne være en litt sommerlig følelse, med gode og catchy fraser om kjærlighet.

Bandets lydbilde er svært gitarbasert og melodisk, inspirert av både shoegaze og powerpop-tradisjonen etter Big Star.

– Bruker dere elektronikk?
– Ikke beats, men vi bruker synther. Vi har med en Roland JD-800, som ble mye brukt på 90-tallet. Så trigger vi skarptrommen, og legger masse klang med vreng på gitaren.

LÅTER MED SPENN OG TRØKK

– Dere skal spille på Bastionen under Bergenfest. Hva får vi der?
– Live stiller vi med syv mann på scenen, så det blir mye lyd. Vi er litt stormannsgale, men det er kult å jobbe på den måten.
– Publikum vil få se en samspilt gjeng med masse energi, lyd og trøkk, legger Birgitta Alida Hole til.

– Drømmen min har alltid vært å spille i band. Jeg vil heller være i studio og jobbe enn å gjøre skalaøvelser og øve på sangteknikk; selv om det er kjekt, det også.

Hun ankommer intervjuet litt forsinket, etter å ha gjort en generalprøve foran utøvende sangeksamen ved Griegakademiet, der hun har studert jazzsang i fire år.
– Vi får veldig frie tøyler til å jobbe med vårt eget uttrykk. Jeg tar også klassisk sang som bi-instrument, og da blir Strange Hellos som en frihavn der jeg kan gjøre andre ting.

– Planlegger du en egen karriere innen jazz?
– Nei, drømmen min har alltid vært å spille i band. Jeg vil heller være i studio og jobbe enn å gjøre skalaøvelser og øve på sangteknikk; selv om det er kjekt, det også.

– Får du brukt hele stemmen i Strange Hellos?
– Hehe. Ja, det går bra. Vi har låter med stort spenn og trøkk, og dessuten har jeg noen gitarer å konkurrere med.

ALTERNATIV POP

– Du spiller også i Lumikide. Hva skjer der?
– De andre i Lumikide bor i Oslo og Trondheim, så jeg bruker nok mest tid i Strange Hellos, siden vi bor i samme by.

Lumikide har vært et avstandsband i alle de syv årene de har eksistert, etter at de møttes på jazzlinjen ved Sund folkehøgskole.
– Vi kommer med en EP 23. juni, mikset av Matias Tellez. Den blir litt litt ryddigere og mindre shoegaze enn før.

– Blir det elektropop?
– Jeg vil heller kalle det alternativ pop.

Strange Hellos spiller på Bergenfest (Bastionen) lørdag 17. juni kl. 13.15.

strangehellos3
BERGENFEST NR. 13: Bergenfest har like siden starten i 2005 vært kjent for et svært entusiastisk publikum, og omtales gjerne som Bergens svar på Roskilde. Bildet er fra Bergenfest 2015.

Fakta

Bergenfest 2017

  • Årets Bergenfest arrangeres i tidsrommet onsdag 14. til lørdag 17. juni, og foregår som vanlig inne på området på Bergenhus festning.
  • Konsertene foregår hovedsakelig på tre scener: Plenen (plass til 6700 publikummere), Bastionen (litt trangere om plassen) og innendørsscenen Magic Mirrors (tett og svett klubbstemning).
  • Onsdagen er i år blinket ut som den store britpop-dagen, med både Liam Gallagher og Richard Ashcroft på plakaten. I tillegg kan du blant annet se våre lokale helter Hjerteslag og Shakanaka.
  • Bergens svar på Roskilde fortsetter torsdagen med Ellie Goulding øverst på plakaten. I tillegg blir det konserter med tre bergenske S-er (Sigrid, Silja Sol og Sondre Lerche). Du kan også glede deg over å se blant andre Dagny, Passenger og Tom Odell, samt bergensbandene Kakkmaddafakka og 9 Grader Nord.
  • På fredagen kan du se tre lokale størrelser: Boy Pablo, Gabrielle og Henrik The Artist. Videre blir det konserter med blant andre Karpe Diem, Stein Torleif Bjella, Store P, Emeli Sandé, Izzy Bizu og Princess Nokia.
  • Festivalen avsluttes lørdagen med Bryan Ferry, Pet Shop Boys og vår lokale verdensstjerne Aurora som de aller største trekkplastrene. Fire andre lokale størrelser blir også å se denne dagen: John Olav Nilsen & Nordsjøen, Strange Hellos, Myra og Sushi x Kobe.
  • Mer informasjon: bergenfest.no

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this