grovbrod 1
BEDRE HELSE MED RIKTIG BRØD?: Hovedmålet med Brødbyttestudien er å finne ut hvordan ulike karbohydrater påvirker vår metabolske helse, spesielt med tanke på blodsukkerregulering. (Foto: UiB)

Gratis brød til overvektige

Del artikkelen i Sosial medier

Ved å spise gratis brød i fire måneder kan du bidra til et samfunnsnyttig forskningsprosjekt.

Bor du i bergensområdet, er mellom 40 og 70 år, er overvektig og spiser brød til vanlig? Da kan en ny studie ved Universitetet i Bergen være noe for deg.

Som deltager i Brødbyttestudien skal du bytte ut ditt vanlige brød med et brød som er spesialutviklet for studien. Dette brødet får du gratis.

En gruppe forskere ved Senter for ernæring (Universitetet i Bergen) kjører nå en stor studie i samarbeid med Universitetet i Paderborn, Universitetet i Leipzig og Chalmers Tekniske Høgskole – og ser etter kandidater til denne studien, som har fått navnet Brødbyttestudien.

– Vi undersøker hvordan ulike typer karbohydrater påvirker helsen vår, spesielt med tanke på blodsukkerregulering, sier Hanne Rosendahl-Riise, førsteamanuensis ved Mohns ernæringsforskningslaboratorium (Universitetet i Bergen).

Ulike typer karbohydrater påvirker blodsukkeret forskjellig, noe som beskrives ved matvarens glykemiske indeks. Et høyt inntak av karbohydrater med høy glykemisk indeks er knyttet til økt risiko for å utvikle diabetes type 2 – som er en av våre største folkesykdommer.

Stadig flere lever med diabetes type 2. I tillegg har mange en økt risiko for å utvikle diabetes type 2, da de allerede har forhøyet blodsukker. Det er disse personene med et noe forhøyet blodsukker forskerne ønsker å rekruttere til studien. Man trenger ikke selv å vite om man har forhøyet blodsukker – dette undersøker forskerne for de som melder sin interesse for å delta i Brødbyttestudien.

– Brød er en karbohydratrik matvare som er en naturlig del av kostholdet til mange nordmenn, fortsetter Rosendahl-Riise.

– Det er stor variasjon i den glykemiske indeksen i brødene man finner i butikkhyllene, og derfor interessant å undersøke om man kan forbedre blodsukkeret ved å bytte ut det brødet man spiser til vanlig med et som har lav glykemisk indeks.

Dersom studien viser at et slikt brødbytte kan ha en positiv effekt på blodsukkeret, så vil dette være en enkel endring i kostholdet som mange kan dra nytte av.

Som deltager i Brødbyttestudien skal du bytte ut ditt vanlige brød med et brød som er spesialutviklet for studien. Dette brødet får du gratis.

Deltagerne vil bli tilfeldig valgt ut til å spise det ene av studiens to ulike grovbrød i 16 uker. Begge brødene er sunne alternativer, men de inneholder ulike typer kostfiber. Forskerne vil så undersøke om inntaket av disse to brødene har en effekt på langtidsblodsukkeret og andre helseparametere – som blant annet fettstoffer i blodet.

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this