Senter for ernæring trenger nå flere frivillige til den pågående studien knyttet til hvordan type og mengde karbohydrater har betydning for reduksjon av magefedme og helserisiko.
– Vi er nå halvveis i første omgang av den toårige Carbfunc-studien, og vi ønsker at enda flere skal få mulighet til å melde seg på, sier førsteamanuensis Simon Nitter Dankel ved Senter for ernæring og Mohn ernæringsforskningslaboratorium (Universitetet i Bergen).
– Blir du med, kan du bidra til ny kunnskap om fedme og helse.
Målet med studien er å undersøke om type og mengde karbohydrater har betydning for reduksjon av magefedme og helserisiko.
De søker derfor flere kvinner og menn med fedme fra bergensområdet til å delta. Som deltaker får du gratis hjelp og redskaper til å gjøre varige endringer i kostholdet.
– Blir du med, kan du bidra til ny kunnskap om fedme og helse, oppfordrer Dankel.
[PostBlock id=314]
Studien handler om sammenhengen mellom kosthold, tarmflora og fedme. Må du sulte deg til bedre helse, eller kan du få vel så gode helsegevinster med et rikeleg og smakfullt kosthold som varer over tid? Og kan endringar i tarmfloraen være med og forklare helseeffektene av maten vi spiser?
– Vi ser på hvordan både kvaliteten og mengden av karbohydrater i maten virker inn på reduksjon av fettlagrene inne i mageregionen, forklarer han.
– Bukfett øker risikoen for følgesykdommer av fedme som type 2 diabetes, hjerte-karsykdommer og flere typer kreft.
Som deltager fÃ¥r du oppskriftshefter tilpasset et av tre sunne kosthold som du blir tilfeldig fordelt til, og som du vil fÃ¥ hjelp til Ã¥ innarbeide og følge i to Ã¥r. For Ã¥ melde interesse for Ã¥ delta i studien kan du gÃ¥ inn pÃ¥ magefedme.no. For Ã¥ delta mÃ¥ du ha fedme, altsÃ¥ ein kroppsmasseindeks over 30. Mer informasjon: facebook.com/carbfunc og uib.no/ernaringÂ