Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
TO-ÅRIG KOSTHOLDSSTUDIE: Senter for ernæring søker flere kvinner og menn med fedme fra bergensområdet til å delta i en studie der de ser på sammenhengen mellom kosthold, tarmflora og fedme. (Foto: Carbfunc)

Trenger flere fete frivillige

Senter for ernæring trenger nå flere frivillige til den pågående studien knyttet til hvordan type og mengde karbohydrater har betydning for reduksjon av magefedme og helserisiko.

– Vi er nå halvveis i første omgang av den toårige Carbfunc-studien, og vi ønsker at enda flere skal få mulighet til å melde seg på, sier førsteamanuensis Simon Nitter Dankel ved Senter for ernæring og Mohn ernæringsforskningslaboratorium (Universitetet i Bergen).

– Blir du med, kan du bidra til ny kunnskap om fedme og helse.

Målet med studien er å undersøke om type og mengde karbohydrater har betydning for reduksjon av magefedme og helserisiko.

De søker derfor flere kvinner og menn med fedme fra bergensområdet til å delta. Som deltaker får du gratis hjelp og redskaper til å gjøre varige endringer i kostholdet.

– Blir du med, kan du bidra til ny kunnskap om fedme og helse, oppfordrer Dankel.

Studien handler om sammenhengen mellom kosthold, tarmflora og fedme. Må du sulte deg til bedre helse, eller kan du få vel så gode helsegevinster med et rikeleg og smakfullt kosthold som varer over tid? Og kan endringar i tarmfloraen være med og forklare helseeffektene av maten vi spiser?

– Vi ser på hvordan både kvaliteten og mengden av karbohydrater i maten virker inn på reduksjon av fettlagrene inne i mageregionen, forklarer han.
– Bukfett øker risikoen for følgesykdommer av fedme som type 2 diabetes, hjerte-karsykdommer og flere typer kreft.

Som deltager får du oppskriftshefter tilpasset et av tre sunne kosthold som du blir tilfeldig fordelt til, og som du vil få hjelp til å innarbeide og følge i to år. For å melde interesse for å delta i studien kan du gå inn på magefedme.no. For å delta må du ha fedme, altså ein kroppsmasseindeks over 30. Mer informasjon: facebook.com/carbfunc og uib.no/ernaring 

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this