– Billedkunst er i grunnen ikke så veldig komplisert. På veggen henger et bilde, på gulvet foran bildet står du, og kunstopplevelsen ligger i møtet mellom kunstverket og betrakteren, sier Gerhard Stoltz. På lørdag inviterer han til en utstilling av nye malerier i Galleri Langegården.
I følge kunstneren selv handler bildene hans stort sett om livet i sin alminnelighet.
– Tror jeg, legger han til, med et skjevt smil.
– Billedkunsten handler – som all kunst – om å legge til rette for opplevelser som kanskje er litt sammensatte, litt uklare og litt vanskelige å definere, men som like fullt er en viktig del av menneskenes liv. Den handler om stemninger og følelser, om fantasi og undring, om sorg og glede, om verdier og store og små spørsmål som ikke har klare og entydige svar, utdyper han.
– Det er ikke sånn at opplevelsen trenger teoriene, det er teoriene som rett og slett ikke kan eksistere uten opplevelsen.
– Kunsten er kort og godt et språk menneskene har utviklet og stadig holder levende og utvikler videre for å snakke sammen om ting som ikke så lett lar seg beskrive med sakprosa eller matematiske formler. Still opp med et åpent sinn og åpne øyne, så er det meste gjort.
– Så lenge du står der sammen med bildet, så er det ditt bilde og dine opplevelser. Det er ingen vits i å la noen kludre med det.
Dette betyr ikke at han ser på seg selv som en motstander av analyser og teoretiseringer, hverken når det gjelder kunst eller på andre områder i tilværelsen.
– Om du etter gode møter med god kunst får lyst til å reflektere intellektuelt, teoretisere og analysere, så kan det komme mye moro og kanskje til og med nyttig kunnskap ut av det også, sier han.
– Men opplevelsen er selve grunnlaget. Det er ikke sånn at opplevelsen trenger teoriene, det er teoriene som rett og slett ikke kan eksistere uten opplevelsen.
Et slikt møte kan naturligvis ende på mange måter. Man kan gå hoderystende eller lattermild eller indignert vekk derfra – fort. Eller man kan bli stående lenge og se ting man aldri har sett før og oppleve friske og uventede tanker og fornemmelser.
– Noen ganger kan du være så heldig å treffe på et bilde som ikke bare er godt, men som også befinner seg på samme bølgelengde som deg og som forteller spennende og interessante historier om alt og ingenting. Da går det an å ha det kjekt ganske lenge – faktisk i årevis, fortsetter han.
– De mest interessante og spennende opplevelsene i livet er jo de som er uten fasit. Det er disse opplevelsene som gjør deg i stand til å kjenne på (og kanskje til og med forstå litt av) hvordan det er å være menneske. I alle fall hvordan det er å være deg.
Utstillingsåpning i Galleri Langegaarden (Straumeveien 17 A) lørdag 25. august kl. 13.00. Åpningstale ved Einar Økland.
Fakta
Gerhard Stoltz
- Gerhard Stoltz (f. 1948 i Bergen, bor og arbeider på Tysnes) har gjennom en langt liv som kunstner deltatt på et stort antall utstillinger og utført en lang rekke utsmykninger – blant annet på Universitetet i Bergen, Gullfaks A-plattformen, Haukeland Sykehus, Tårnplass (Bergen),Skt. Jakobs plass (Bergen), Danielsen Videregående Skole og Sparebanken Vest.
- I løpet av september sluttføres en stor utsmykning til Realfagbygget ved UiB.
- Hans arbeider er innkjøpt til museer og samlinger, blant annet Museet for Samtidskunst, Bergen Billedgalleri, Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Stavanger Faste Galleri, Haugesund Billedgalleri og Oslo Kommunes Kunstsamlinger.
- I tillegg har han skrevet et stort antall bøker, de fleste illustrert med egne bilder.
- Han har også illustrert flere av Einar Øklands bøker.
- Mer informasjon: gstoltz.no og langegaarden.no