Ed Ruscha Standard Station 1966 UBS Art Collection Courtesy of the artist and Gagosian UBS Art Collection
BENSINSTASJON I PRÆRIEBYEN: Ed Ruscha er en av Los Angeles’ fremste eksponenter for popkunst. Illustrasjon: Utsnitt fra bildet Standard Station, Amarillo, Texas (1963).

Popart-utstilling til Bergen

Del artikkelen i Sosial medier

Det er ikke uten grunn at Ed Ruschas tilnavn i den amerikanske kunstverden har vært «Kongen av vestkysten». På fredag åpner KODE en utstilling med et utvalg av bildene hans.

– Ed Ruscha har langt på vei definert kunstsynet til en hel generasjon.

Med motiver hentet fra områdene rundt California, ble Ed Ruscha (f. 1937) en av Los Angeles’ fremste eksponenter for popkunst fra 60- og begynnelsen av 70-tallet.

Han er særlig kjent for sine avdempede, nøkterne gjengivelser av Hollywood-logoer, stiliserte bensinstasjoner og arketypiske amerikanske landskaper.

– Et av kunstårets høydepunkter

petter dahl1
SENTRAL POPART-KUNSTNER: – Ed Ruscha har langt på vei definert kunstsynet til en hel generasjon og en sentral del av den samtidige kunsthistorien, sier Petter Snare. (Foto: Dag Fosse.

– Dette er den første store presentasjonen av en viktig del av kunstnerskapet hans, og er en begivenhet, sier KODE-direktør Petter Snare.

– Ed Ruscha har langt på vei definert kunstsynet til en hel generasjon, og er en sentral del av den samtidige kunsthistorien, blant annet gjennom banebrytende «artist’s books» som Every Building on the Sunset Strip og ikoniske verk som Standard Station.

Utstillingen er et samarbeid med Louisiana museum for moderne kunst, og presenterer et utvalg av Ruschas arbeider fra gjennombruddet på 60-tallet frem til i dag.

– Lousiana er et viktig museum, både gjennom samlingen sin, men også gjennom formidlingen, sier Snare.
– For mange nordmenn er dette stedet hvor de først møter moderne kunst utenfor Norge. At vi nå samarbeider med dem om et av kunstårets høydepunkter er et taktskifte for KODE.

Gjennom ulike teknikker som maleri, trykk og fotografi har Ruscha blitt kjent for hvordan han kombinerer tekst, bilder, objekter og landskap i verkene sine.

Ruschas motiver er på samme tid enkle og filmatiske, og fylt med subtile koder.

Utstillingen viser et utvalg papirverk fra 60-tallet og videre utover karrieren hans frem mot i dag, inkludert studier for noen av hans mest ikoniske malerier og kunstpublikasjoner.

Utstillingen åpner i KODE 4 fredag 14. september, og blir stående frem til 15. desember. Mer informasjon: kodebergen.no

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this