vilvite1 smartnett
SKAPER ENGASJEMENT: Martin, Filip og Vida fra Fyllingsdalen videregående skole utforsker Smartnett sammen med ordføreren og (bak, fra venstre) Stein Dankert Kolstø (UiB), Gunnar Romsaas (Statnett), Roald Onarheim (styreleder VilVite), Fredrik Sundt Breien (Turbo Tape Games), Svein Anders Dahl (VilVite) og Nils Petter Hauan (VilVite). (Foto: Tor Farstad)

– Fremtiden begynner med de unge

Del artikkelen i Sosial medier

– Gjennom lek, læring og fantasi har dere plantet viktige frø blant byens unge, sa ordfører Marte Mjøs Persen da hun nylig åpnet en ny og fremtidsrettet VilVite-installasjon.

Marte Mjøs Persen stod for åpningen da VilVite presenterte den nye installasjonen «Smartnett». Ordføreren stilte sammen med fire elever fra Fyllingsdalen videregående skole, som hadde fått i oppgave å illustrere hensikten med installasjonen og læringsopplevelsen.

Til stede under åpningen var også Statnett, representanter for styret og ledelsen i Bergen Vitensenter og inviterte gjester.

– VilVite er et sted der barn og unge kan utvide egen horisont og oppleve kunnskapens magi.

Smartnett, som altså er navnet på installasjonen, er utviklet i Bergen i samarbeid mellom VilVite, Statnett og Turbo Tape Games, og basert på kunnskap fra forskning på læring i interaktive utstillinger og dataspill. Poenget er å lære barn og unge hvordan man kan skape en miljøvennlig by med grønn energi.

KUNNSKAPENS MAGI

– Gjennom å kombinere innovative løsninger og å gjøre det hele til et spill der man deltar ut i fra egne forutsetninger, gjør det at alle kan få noe ut av det og ikke bare en bestemt gruppe, sa ordføreren i sin tale, der hun også berømmet VilVite for å være et sted der barn og unge kan utvide egen horisont og oppleve kunnskapens magi.

Bare i løpet av fjoråret hadde VilVite 120.000 gjester, hvorav 40.000 var elever og lærere. Med rundt 190 skoledager i løpet av et år, vil det si at det har vært i gjennomsnitt 210 elever og lærere innom VilVite på hver av skoledagene. Med den nye installasjonen på plass er det ikke utenkelig at dette tallet blir enda høyere for inneværende år.

vilvite2 ordfoerer
SLÅR GNISTER: Det slo regelrett gnister mellom ordfører Marte Mjøs Persen og skoleelev Vida da VilVite åpnet Smartnett-installasjonen, med (fra venstre) Svein Anders Dahl og Gunnar Romsaas som imponerte vitner. (Foto: Tor Farstad)

– Tanken er å lære barn og unge om energibruk og produksjon, kraftsystem, strømnettverk og smarte løsninger. Gamingteknikker er brukt for å inspirere skoleelever og gjester i en fysisk og virtuell verden, forklarer markedssjef ved VilVite, Anne Tove Koldal.

Noen av kriteriene de satte seg ved utviklingen av installasjonen, var at den skulle skape samarbeid, være fysisk interaktiv, gi tydelige tilbakemeldinger, oppfordre til utforskning, gi svar – men også å lede til nye spørsmål, og at det skulle være lett å oppfatte hva den handler om.

SPILLER SEG TIL KUNNSKAP

Brukerne av installasjonen blir ikke fortalt nøyaktig hva de skal gjøre. Hensikten er at de selv – ut fra sitt nivå – aktivt skal søke informasjon om hva den handler om. Dette kan sammenlignes med hvordan en «gamer» utforsker og kommer seg videre i et spill. Slik søker vitensenteret å inspirere skoleelever og andre gjester til refleksjon omkring viktige tema som energinettverk og samfunnsutvikling.

[PostBlock id=80]

– Gode læringsprosesser forutsetter engasjement. Spill er et godt verktøy for å skape engasjement – derfor valgte vi å samarbeide med Turbo Tape Games i utvikling av denne læringsopplevelsen, sier utviklingsleder Nils Petter Hauan ved VilVite, som har vært prosjektleder for Smartnett.

– VilVite er en veldig spennende arena for oss som spillutviklere. Gjennom spill kan vi skape forståelse for komplekse problemstillinger, samtidig som spillerne har det gøy, sier Stian Osmundsen i Turbo Tape Games, som berømmer Hauan for godt samspill og samarbeid.

– Dette er helt klart det mest komplekse vi noen gang har laget en installasjon om, legger Hauan til, og repliserer med en liten Oscar-tale av takksigelser.

– Jeg vil takke alle hos VilVite som har bidratt på så mange måter, Turbo Tape Games for alle diskusjoner og for realisering av teknologien, og Kjersti Hjelmeland Brakstad som kjapt hjalp oss med scenisk ramme. Og tusen takk til Statnett som ga oss mulighet til å lage Smartnett, rimer han, uten at det resulterer i noen gullforgylt statuett.

TAR SAMFUNNSOPPDRAGET PÅ ALVOR

Her er flere som ønsker å uttale seg. Gunnar Romsaas er kommunikasjonsrådgiver i Statnett, som tok initiativ til installasjonen, og sier at han er glad for å bidra til noe som kan stimulere til økt interesse for realfag blant barn og unge.

– VilVite har et viktig samfunnsoppdrag, som vi ønsker å bidra til. Samtidig håper vi at denne installasjonen bidrar til å øke interessen for fornybar energi, kraftoverføring og klimavennlig energiforbruk, sier Romsaas.

– Det å styre et system, der alle endringer skjer veldig raskt, og der økonomi også spiller en rolle, er en kompleks oppgave. Den nye VilVite-installasjonen formidler dette på en nyskapende og engasjerende måte.

[PostBlock id=81]

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this