sykkelkultur1
INKLUDERENDE FOLKEFEST: Anita Bakken (til venstre) og Irine Lavik gleder seg til den tredje I See Humans-folkefesten på Torgallmenningen, i år også som en del av det offisielle programmet til Sykkel-VM. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

– Se mennesket, ikke hudfargen

Del artikkelen i Sosial medier

– Vi vil vise de gode sidene ved å bo i et raust og mangfoldig samfunn, sier Irine Lavik og Anita Bakken; to av ildsjelene bak minifestivalen I See Humans, som i år inngår som en del av Sykkel-VMs kulturprogram.

I See Humans er en non-profit folkefest for mangfold, inkludering og menneskeverd. På formiddagen torsdag 21. september går den av stabelen for tredje år på rad, midt på Torgallmenningen, og denne gangen som en del av det offisielle programmet for Sykkel-VM.

– De fleste av oss ønsker å bo i et raust samfunn med plass for alle.

Mangfoldig er stikkordet for det som vil bli presentert fra scenen. Askøyværingen Even «Magnet» Johansen kommer, med en etterlengtet EP i kofferten.

Ellers blir det minikonserter med Paul Bernhard (nok en soloartist fra øyen like vest for byen vår), bergensrapperen Yonas André, duoen André og Aron, soulartisten Myrna Braza og ikke minst Proffene, som er et timannsband der åtte av medlemmene er utviklingshemmede.

I tillegg blir det danseopptredener og andre kulturelle innslag, samt en rekke appeller fra scenen. Angående sistnevnte lover arrangørene at ingen politikere får tillatelse til å ta ordet.

sykkelkultur2
STILLER OPP GRATIS: Alle artistene stiller opptrer vederlagsfritt. Flere av dem har vært med tidligere, blant andre Myrna Braza (bildet), som også stilte i fjor. (Foto: Bitten-Helèn Berntsen)

ÅPNES AV ORDFØREREN

– Vi er partipolitisk og religiøst uavhengig, forklarer Irine Lavik, som er kommunikasjonsansvarlig i I See Humans og medarbeider i Kirkens Bymisjon-prosjektet Leve med HIV.

– Men Marte Mjøs Persen skal holde åpningstalen?

– Ja, men hun er ordfører for Bergen. Det blir litt annerledes. Vi har hatt den diskusjonen. Det som er klart, er at vi er enige om at hun ikke skal fremme noe partipolitisk budskap. Men vi setter stor pris på at ordføreren vil åpne I See Humans 2017.

Vi treffer den engasjerte ungdommen sammen med Anita Bakken, daglig leder i MIKS Ressurssenter for integrering og samhandling og leder for Kirkens Bymisjon-prosjektet Leve med HIV. Begge jobber frivillig for den årlige folkefesten.

– Vi fikk ideen etter terrorangrepet på Charlie Hebdo-magasinet, forteller Bakken.

Kirkens Bymisjon og MIKS Ressurssenter for integrering og samhandling satte seg da ned for å se hva de kunne gjøre lokalt for å få frem verdien av å bo i et mangfoldig samfunn.

– De fleste av oss ønsker å bo i et raust samfunn med plass for alle. Samtidig merker vi noen understrømmer som ønsker å fremme en polarisering mellom ulike grupper, sier hun.

I See Humans ønsker å være en motvekt til dette, med formål å få frem de gode sidene ved å leve i et samfunn med innslag fra mange kulturer. De samlet derfor en rekke organisasjoner til en egen arbeidsgruppe, som så munnet ut i den årlige folkefesten på Torgallmenningen. Alle involverte, inkludert artister, stiller opp frivillig.

BRYTER BARRIERER

sykkelkultur3
INDISK DANS: Nicola Stevens deltok i fjor med et solonummer der hun viste frem en typisk Bollywood-dans, der budskapet bæres frem gjennom ansiktsuttrykk og karakteristiske hode-, hånd- og fotbevegelser. I år er hun tilbake med en hel dansegruppe. (Foto: Bitten-Helèn Berntsen)

– Da jeg var ti år gammel, kom jeg til Norge fra Kenya, forteller Lavik.
– Noe av det mest spennende den gangen, var å komme til et samfunn der jeg fikk møte nye kulturer; ikke bare den norske, men folk fra forskjellige områder i verden.

– I MIKS jobber vi mye med integrering. Fra vårt ståsted ser vi at politikere og media ofte sender ut helt andre signaler enn det som vi ser, sier Bakken.

– De folkene jeg snakker med passer ikke inn i det negative bildet mange ønsker å fremme. Jeg tror det handler om noe så enkelt som å bli kjent med noen. Da får du ikke den stigmatiseringen.

Lavik er enig.
– Slike kunstige barrierer brytes når vi blir kjent med noen fra en annen kultur, mener hun.

De to understreker at dette ikke bare gjelder folk fra andre kulturer, men også grupper fra vår egen. Et eksempel på dette er utviklingshemmede, som på folkefesten vil bli representert av bandet Proffene.

– Gjennom vårt arbeid i Bymisjonen ser vi mange eksempler på hvor viktig det er å møte våre medmennesker med en inkluderende holdning, sier Bakken, og oppsummerer slik hele ideen bak I See Humans.

For det er vel dét det handler om? At vi alle, tross ulik kulturbakgrunn, er mennesker som drømmer de samme drømmene, og i bunn og grunn vil hverandre vel? Vi trenger bare å få øye på hverandre.

Arbeidsgruppen for I See Humans er satt sammen av representanter fra Norsk Folkehjelp, Batteriet Vest, Det Felles Innvandrerråd i Hordaland, Hyssingen Produksjonsskole, Kirkens Bymisjon i Bergen og MIKS, samt en rekke ulike organisasjoner som har tilsluttet seg arrangementet. Mer informasjon: iseehumans.com og facebook.com/iseehumans2017

sykkelkultur4
AVBREKK I HVERDAGEN: I See Humans foregår på åpen scene midt i byen, foran et publikum som består både av interesserte og nysgjerrige forbipasserende. (Foto: Bitten-Helèn Berntsen)

Fakta

Sykkel-VMs kulturprogram

 • Torsdag 21. september kl. 11.00-14.00 inviterer I See Humans til folkefest for mangfold, inkludering og menneskeverd, med en rekke inviterte artister.
 • Scenen på Torgallmenningen blir ellers byens hjerte under Sykkel-VM. Rett etter medaljeutdelingene, vil det være gratiskonserter her med ulike sjangre, fra folkemusikk til pop og rock, og fra strilekultur til klassiske perler.
 • Razika, Real Ones, Miss Tati, Dårlig Vane og Boy Pablo stiller, likeledes Ausekarane (med Tor Endresen og Bjørn Jensen i spissen), Jan Eggum og Sigrid Moldestad.
 • Sjøforsvarets musikkorps vil servere kjente klassiske perler på rekke og rad under ledelse av Eivind Gullberg Jensen.
 • Det blir også en egen allsang-konsert, med Christine Guldbrandsen og Claus Sellevoll som verter. Publikum vil her få synge sammen med artister som Ephemera, Ove Thue, Serlina, Eirik Søfteland og Myrna Braza.
 • De minste vil hver dag kunne kose seg med Vennebyen-show med Sykkel-VMs offisielle maskot Apa, som blant annet planlegger verdens største tegnekonkurranse og lager en egen VM-dans.
 • Utenfor KODE-museet blir det en rekke minikonserter, blant annet sykkelsymfoni med samtidsmusikkensemblet BIT20 og jazztaffel med Stein Urheim og Jørgen Sandvik.
 • Ole Bull Huset inviterer til VM-spesial hver eneste kveld, der Finn Tokvam vil ta temperaturen på VM-byen, og invitere kjente stemmer og fjes til sin sofa.
 • Den Nationale Scene setter blant annet opp Ibsen at Engen, som er en eksklusiv vandreforestilling i det verneverdige bygget.
 • Bergen Filharmoniske Orkester inviterer til spesialkonsert i Grieghallen med Griegs klaverkonsert i a-moll og Sjostakovitsj’ femte symfoni.
 • I Skostredet arrangeres det gatefest 22. september, med garantert sydlandsk stemning i fargerike og spektakulære omgivelser.
 • Dagen etter inviterer Bergen Internasjonale Kultursenter til familiedag, og serverer retter fra mange ulike nasjoner, og konserter for både liten og stor.
 • Kirkene i Bergen planlegger både konserter, åpne kirker, syklende prester, vafler og andre aktiviteter.
 • Kirkens Bymisjon skal sammen med noen av sine brukere bygge en stor kunstinstallasjon av gamle sykler på sin VM-arena i Kong Oscars gate. Bymisjonen byr også befolkningen på en syklende barista som alltid har kaffen klar.
 • Mer informasjon: bergen2017.no/program/

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this