OST SKAL SPISES, IKKE KASTES: Årets vinner av oste-VM, Ostegården fra Fana i Bergen, leverte kun inn 500 gram ost l årets mesterskap. Det bør være taket på vekt på osten som leveres av deltakerne til neste år. (Foto: Ove Landro)

Folk følger med

Det har skjedd noe dette året. Folk har begynt å få opp øynene. Vi har fortsatt en lang vei å gå, men vi er på riktig vei. Hva jeg snakker om? Reduksjon av matsvinn. Selvsagt.

Tekst: Mette Nygård Havre

«Jeg måtte bruke hele søndagen på å svare. Se hva du har stelt i stand!» Dette var ord jeg fikk da jeg ringte sjefen for Oste-VM etter at nesten alle landets medier skrev om de nærmere tre tonnene med ost som av ulike grunner ble kastet etter VM. 

Sannheten var at det ikke var meg som hadde tipset media om all osten som ble kastet. Det var noen andre. Fordi, som jeg skrev i begynnelsen, folk har begynt å følge med.

Selvsagt skrev også jeg i mine kanaler om all den gode osten, produsert over tid, med mye kjærlighet, som gikk i bosset. For hvorfor i alle dager har ikke oste-VM et tak på hvor mye ost hver deltaker kan levere? Slik kan de gjøre noe med svinnet.

Lederen for VM sa jeg burde kontaktet dem før mesterskapet, istedet for å kjefte på dem etterpå. Men jeg har ikke kapasitet til å ringe rundt til alle matfestivaler og sjekke om de har en plan for å redusere matsvinnet. Jeg forventer faktisk, at nå som fokuset er så stort, så har de en slik plan uten at jeg må ringe dem!  

Det forventet tydeligvis mange andre også. Og det er denne forandringen jeg ser tydeligere og tydeligere vokse frem. Flere følger med, flere stiller spørsmål og flere ønsker å bidra for at matsvinnet skal gå ned. Dette roper jeg et stort hurra for! 

Matfestivaler, arrangementer, hoteller, kantiner, restauranter med flere må være klar over at folk følger med og folk sier ifra. Vi ønsker ikke å se spisbar mat bli kastet. 

Jeg får daglig meldinger og bilder fra folk som enten viser gode eller dårlige eksempler når det gjelder matsvinn. Mitt mål er at hele Norge skal bli matreddere. Vi har fortsatt en lang vei å gå. Ikke minst på hjemmebane. Men det er så kult at folk har antennene ute og er med og påvirker der de kan. Tusen takk til dere alle! 

Dermed må matfestivaler, arrangementer, hoteller, kantiner, restauranter med flere, være klar over at folk følger med og folk sier ifra. Vi ønsker ikke å se spisbar mat bli kastet. 

For å runde av med Oste-VM. De er nå oppfordret til å se på reglementet før Oste-VM i Italia neste år. Årets leder har lovet å ta dette med i evalueringsmøtet. Da håper jeg virkelig at de klarer å påvirke neste års mesterskap. 

Husk at årets vinner, som kom fra Fana i Bergen, kun leverte inn 500 gram ost til årets mesterskap. Det bør være taket på vekt som leveres neste år. Ost skal spises, ikke kastes. Som med all annen mat. 

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this