Selvik1
Thorstein Selvik (illustrasjon: Sigve Solberg)

Facebook heter det og irriterende er det

Del artikkelen i Sosial medier

Facebook er en eneste stor monstrøs barnehage, der mange legger ut bilder og tekst av en slik karakter at de nærmest burde vært beskyttet mot seg selv.

Tekst: Thorstein Selvik

Facebook-bilder av vinglass i solutsikt får frem det aller verste i meg. Hvilke flyplasser folk har sjekket inn på, er også megairriterende, for ikke å snakke om bilder av hundevalper, unger og utsikt fra Fløyen (hadde det enda vært fra Ulriken). Hele greien burde vært stengt og lagt ned. Fanden ta Mark Zuckerberg og hans kamerater fra Harvard.

Vi druknes og kveles i en tsunami av platte selvfølgeligheter; vi orker ikke all denne krampaktige vellykketheten.

Problemet er at folks ekshibisjonisme er grenseløs. Jeg vil ikke se bilder av vinglass og vås. Vi druknes og kveles i en tsunami av platte selvfølgeligheter; vi orker ikke all denne krampaktige vellykketheten.

Hele Facebook er en grell anskueliggjøring av menneskets mest irriterende sider, en orgie i «se meg, se meg!» – behov like infantilt som i noen barnehage. Ja, Facebook er en eneste stor monstrøs barnehage. Mange legger ut bilder og tekst av en slik karakter at de nærmest burde vært beskyttet mot seg selv.

At et av verdens største og mest verdifulle selskap fasiliterer sludder, vås og propaganda, er nærmest et endetidstegn. Apokalypsen lurer i horisonten. «Kidding aside» (som det heter på nynorsk): Jeg er lei og irritert. Jeg la ut et nitrist bilde av et pappkrus med en slant kaffe og en Farris-flaske forleden. Det var ironisk ment, men selv da kom en bøtte av ikke-ironiske likes!

[PostBlock id=293]

Vi lever riktignok i teknologiens tid. Den sterke støtten til allehånde digitalisering er rasjonell, viktig og gjør verden mer effektiv og transparent. Dette vet vi, og den digitale revolusjonen skal inn i nye og enda sterkere faser. Internett og tilhørende digital dominans representerer det største teknologiske skiftet siden 1800-tallets industrielle revolusjon.

Men digitaliseringen har også sine klart negative sider. Dessverre har en viss Donald Trump et poeng når han tyter om «fake news». Det loves og halvlyves i alle kanaler; folk designer og formaterer de historier om sine liv de vil at andre skal se.

Skjønnmalingen er slett ikke vakker. Sosialpornografien er kvalmende og heslig – Facebook er rett og slett for mye av det gode. Takke meg til Snapchat – der forsvinner i hvert fall driten!

Del artikkelen i Sosial medier

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this