Etterlyser sak
INNOVATIV UKE: Hans Fredrik Hag (t.v) og Erlend Waaler brenner for innovasjon og entreprenørskap. – Entreprenørskapsuken er en gyllen mulighet til å oppdage hvilken samlekraft vi har i byen vår. Det jobbes knallhardt av mange i Bergen med å skape ny teknologi, nye tjenester og prosesser som skal bringe samfunnet fremover.

Vi trenger flere modige investorer

Del artikkelen i Sosial medier

– Risikokapital er en mangelvare i mange byer, og Bergen er ikke noe unntak. Det er derfor arenaer som entreprenørskapsuken er viktige, sier Hans Fredrik Hag og Erlend Waaler.

Global Entrepreneurship Week (GEW) er et internasjonalt arrangement som setter innovasjon og entreprenørskap i fokus. I løpet av fem dager i neste uke samles gründere, investorer og andre innovatører fra ulike miljøer og bransjer for samtaler, idémyldring og nyskaping.

– Det trengs mer risikokapital til å investere i tidligfase- og vekstselskaper.

Entreprenørskapsuken arrangeres samtidig i 160 byer verden over, og mandag 14. november vil Bergen fylles av en innovativ energi. Det er opp til hver enkelt deltaker å skape sitt eget arrangement, og deretter er det fritt for alle interesserte å møte opp til et forhåpentligvis produktivt og inspirerende møte.

Dette er fjerde året på rad entreprenørskapsuken arrangeres i Bergen, men årets uke blir enda mer forseggjort enn de tidligere. Bergen teknologioverføring (BTO), ved prosjektleder Hans Fredrik Hag (31), har i år ansvaret for gjennomføringen og markedsføringen av arrangementene.

Bygge nettverk

– Arrangeringen av entreprenørskapsuken i Bergen har vært basert på frivillighet, og er en grasrotbevegelse som nå har vokst seg stor. Uken er fortsatt tuftet på dugnad, men i år har vi fått mer struktur, og vi har gjort store forbedringer knyttet til kommunikasjonen.

– Det er i alles interesse at miljøet vokser.

Uken har nå en egen nettside, med all nødvendig informasjon samlet på ett sted. Det skal være enkelt for deltakerne å finne informasjon om de ulike arrangementene og tidsplaner, og enkelt for arrangørene å opprette sine egne arrangementer.

I styregruppen sitter også Erlend Waaler (36) fra DNB, en bank som har vært aktiv i entreprenørmiljøet i Bergen i mange år. DNB besitter et stort nettverk av investorer og kunder, fra både person- og bedriftsmarkedet.

– Vi er med for å bygge nettverk rundt entreprenørskapsmiljøet; å gjøre det enda sterkere og større. Det er i alles interesse at miljøet vokser. Det finnes mange selskaper som trenger innovasjonspåfyll, som kan være aktuelle kunder for gründerne.

Skape arenaer

Uken er et arrangement for faglig påfyll og inspirasjon, og alle som jobber med entreprenørskap og innovasjon kan lage sitt eget arrangement. Det spiller ingen rolle om det er et enmannsfirma eller store aktører i næringslivet. For arrangørene er det viktig å vise frem kompetansen som finnes i Bergen og vestlandsregionen.

– Alle får muligheten til å invitere folk inn til sine lokaler og fortelle hva de holder på med. Vi tror på fremsnakking av ulike initiativer for innovasjon og entreprenørskap, og så tror vi at et slikt arrangement gir selskaper en glimrende mulighet til å vise seg frem utenfor sitt eget miljø, sier Waaler.

Uken er også en særlig viktig arena for næringsklyngene, som nå får muligheten til å vise seg frem for et enda større publikum.

– Det å få være en pådriver for å skape arenaer hvor disse kundegruppene kan møtes er betydningsfullt for DNB, og vi sørger for at vi er til stede i miljøer hvor det settes fokus på entreprenørskap. Vi kan blant annet bidra med kompetanse, realisering og tilgang til nettverket vårt.

Mer risikokapital

Styringsgruppen består av representanter fra næringslivet, de frivillige og det offentlige. Hordaland fylkeskommune, Bergen kommune, Etablerersenteret, BTO og DNB er blant de representerte.

Også nettverket Startup Bergen, som har vært ansvarlige for gjennomføringen av GEW tidligere, er med som samarbeidspartner i år. I tillegg er Christina Sundli-Hardig fra Q-Meieriene, Helge Hannisdal fra Quantfolio og Katrine Marthinsen fra Folkelig viktige bidragsytere.

Det er ikke bare i Bergen det skjer; det er også satt opp arrangementer på Voss, Stord og Leirvik. Hittil har uken hovedsakelig vært en arena for gründerne, og i år har det vært viktig å få investorene og næringsaktørene på banen.

– Risikokapital er en mangelvare i mange byer, og Bergen er ikke noe unntak. Det er derfor slike arenaer er viktige. Terskelen til å invitere til seg selv og vise frem er lav. Det trengs mer risikokapital til å investere i tidligfase- og vekstselskaper, sier Waaler.

Innovasjon og verdiskaping

De som er interesserte i hva slags arrangementer som foregår i løpet av uken, kan ta en titt på GEW Bergens arrangementskalender på nettsiden eller følge Facebook-gruppen.

– Hva blir ukens høydepunkt?
– Det er duket for mange spennende arrangementer. Corporate Innovation-dagen blir nok et av høydepunktene for gründere. Her får de knyttet kontakt med næringslivet og de store selskapene, sier Hag.

Her stiller blant andre representanter fra Skandiabanken, Telenor, Evry, Fjordkraft, DNB og Tryg forsikring. Oppstartsselskaper får muligheten til å diskutere sine tjenester og produkter med det som kan være en potensiell førstekunde. De store selskapene kan finne tjenester som allerede er laget og se på muligheten til å samarbeide om et utviklingsarbeid. I tillegg kan de etablerte selskapene sette seg ned sammen og diskutere utfordringer og lære av hverandre

– Det nytter ikke at alle sitter på hver sin lille tue, og håper på det beste.

Ellers står aktører fra næringslivet bak flere arrangementer. Konsulentselskapet Bouvet, som jobber med IT-teknologi og kommunikasjon, inviterer til et møte med «Menneskene bak robotene». Her vil deltakere få høre om robotteknologi.

Det er også planlagt kurs om Google Analytics, sosiale medier og hvordan man starter opp sitt eget selskap. Onsdagen samles næringsklyngene innen havnæringen til et felles arrangement om «Innovasjon i havrommet», hvor man får høre om bruk av innovative løsninger i det våte element.

Hag tror slike arrangementer er svært viktig for å bygge opp Bergen til å bli en best mulig by for økt innovasjon og verdiskaping.
– Det nytter ikke at alle sitter på hver sin lille tue, og håper på det beste. Her må man ut og snakke med både konkurrenter og potensielle samarbeidspartnere.

Gasellekonferansen i Bergen

Torsdagen samles arrangører og deltakere til DNBs store entreprenørskapsfest. Her blir det utdeling av Bergen kommunes etablererpris, og dagen etter offentliggjøres vinneren av idékonkurransen på Bergen næringsråds årskonferanse.

Konkurransen er et samarbeid mellom Sparebanken Vest og Bergen teknologioverføring som skal stimulere til at enda flere forskningsbaserte ideer når samfunnet gjennom ny teknologi og nye tjenester.  Den årlige gasellekonferansen, som arrangeres av Dagens Næringsliv, legges også til Bergen samme uke. Her hedres bedriftene i Hordaland som vokser raskest.

– Dette blir uken for både næringslivsaktører og gründere.

– Det er stas at det i løpet av uken arrangeres to store konferanser for næringslivet, og at det skal deles ut to priser for etablering og forskning. Det er tydelig at dette er uken for både næringslivsaktører og gründere, skyter Hag inn.

Til gründerne har Waaler og Hag følgende råd:
– Det handler om å tørre å selge inn idéen sin; det nytter ikke å sitte og holde på den. Deretter er det viktig å ta med seg tilbakemeldinger, og sørge for å forbedre produktet ut fra tilbakemeldingene man får.

Duoen oppfordrer interesserte til å ta turen innom et av de mange arrangementene.
– Entreprenørskapsuken er en gyllen mulighet til å oppdage hvilken samlekraft vi har i byen vår. Det jobbes knallhardt av mange i Bergen med å skape ny teknologi, nye tjenester og prosesser som skal bringe samfunnet fremover. Vi må bli flinkere til å vise frem alt det flotte vi skaper.

Global Entrepreneurship Week er en arena for dette.
– Vi sørger for at folk får treffe hverandre, og det er disse møtene som avgjør om det blir en suksess.

Global Entrepreneurship Week 2016 i Bergen arrangeres i perioden 14.-20. november. Program finner du på www.gewbergen.no, og her kan du også melde deg på arrangementene. Samarbeidspartnere er Bergen Teknologioverføring – BTO, Innovasjon Norge Hordaland, DNB, Hordaland fylkeskommune, Etablerersenteret i Business Region Bergen og Startup Bergen.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this