Helge Nilsen
BETYR MYE FOR MANGE: – Musikk betyr så mye for så mange mennesker, og det er noe av det viktigste vi har, sier Helge Nilsen, som har fylt 75 og inviterer til fest i Grieghallen. (Foto: Ove Landro)

En musikalsk feiring av livet

Del artikkelen i Sosial medier

– For mange av publikummerne er sangene vi spiller et lydspor til livene deres. Derfor blir denne kvelden i Grieghallen en feiring av livet, sier 75-årsjubilanten Helge Nilsen.

Første søndagen i februar inviterer Helge Nilsen til 75-årsdag i Grieghallen. Etter 60 år på scenen trekker han fremdeles et stort publikum; det fikk han ikke minst bekreftet da han markerte 60 år som artist på den samme scenen i november i 2018.

SIN EGEN UNGDOMSTID

– Mange blir tatt med tilbake til sin egen ungdomstid når de kommer på konsertene våre. Dette er gjerne mennesker som har møtt hverandre på striledans, men det er jo ingen som går på dans lenger. Så dette blir en feiring av livet. Musikk betyr så mye for så mange mennesker, og det er noe av det viktigste vi har.

Helge Nilsen setter fremdeles stor pris på kontakten med publikum.

– Jeg opplever at jeg treffer noe i dem med musikken. Samtidig forteller jeg også historier fra den tiden vi vokste opp, og knytter noe fra mitt eget liv opp mot sangene vi spiller, og det er veldig kjekt å få denne stunden med folk, sier Nilsen.

– Vi prøver å ha en blanding av humor og alvor, og ser at folk setter pris på det.

– Det var jo Rune (Larsen, journ. komm.) som begynte med disse konsertene i Grieghallen med sitt 50-årsjubileum, Lollipop-feiring og etterhvert sin egen 70-årsfering.

– Så fulgte Tor Endresen opp med sitt 60-årsjubileum, men han var også med på Runes jubileer. På disse konsertene kommer det et publikum som kanskje ikke har tråkket ned dørene i Grieghallen tidligere, og jeg synes det er fint hvis disse kveldene i Grieghallen har gjort arenaen litt mer folkelig.

HUMOR OG ALVOR

Nilsen har etterhvert livslang erfaring med hvordan man kommuniserer med folk i salen.

– Vi prøver å ha en blanding av humor og alvor, og ser at folk setter pris på det. Rune er spesielt flink til å veksle mellom det morsomme og det alvorlige, og når vi har opptrådt sammen gjennom disse årene har det også blitt en del av vårt uttrykk, og jeg ser hvordan vi lykkes med å bygge broer mellom latter og tårer. Så da gråter vi litt og ler litt på disse konsertene; vi mennesker har behov for begge deler.

– Grieghallen er en stor sal – er du fremdeles spent på om folk kjøper billetter?

– Du må være ganske høy på pæra om du ikke er spent på om folk kommer. Forrige gang fylte vi Grieghallen en og en halv gang og det er vi stolte over. På den ene siden tror jeg folk fra min generasjon er sulteforet på slike konserter, men dagens godt voksne har også flere jern i ilden enn tidligere; de har barn, barnebarn, hytter og sydenturer, og det er ikke gitt at de kommer.

FOLK MØTTES PÅ DANS

Men konserten selger bra, og Grieghallen er allerede fylt godt opp to uker før det braker løs. Kanskje hjelper det også litt at Johnny Logan står på plakaten.

– Jeg har likt ham siden første gang jeg så og hørte ham, han har gode låter og en god stemme. Jeg hadde ansvaret for et musikalsk show på SS Norway der Rune Larsen, Tor Endresen og Bettan Andreasson var med. Johnny Logan opptrådte også, og jeg likte ham så godt at jeg ville ha ham med i Grieghallen nå i februar.

Tiden da folk gikk på dans er bare et minne, og Helge Nilsen erkjenner at en epoke er over.

– En gang var det på dans folk møttes, og mange forhold har startet på slike dansekvelder. Banco Rotto holdt liv i denne kulturen til begynnelsen av 2000-tallet, og siden har det ikke vært mer. Men vi spiller fremdeles, og selv om det kommer både unge og eldre på våre konserter, så er det nok flest godt voksne, smiler Nilsen.

– Rune og jeg har opptrådt gjennom et helt liv, og vi har vår stil når det gjelder innholdet. Vi ser an publikum og passer oss vel for å bli for dristig i kommentarene mellom låtene. Vi forteller noen historier for å binde låtene sammen, sier han.

Et eksempel er når han forteller om en gang på 60-tallet da han besøkte Kniksen i Skottland mens han spilte for Hearts. Laget hadde tapt en kamp, og de andre måtte ha straffetrening, men Kniksen hadde besøk fra Norge og fikk slippe.

– Så dro vi ut for å spise, og gikk tilfeldig inn på en restaurant med et stort «ballroom», og der sto Tom Jones på scenen. Så når jeg da tar en låt av Tom Jones blir det ikke bare mange sanger, men også litt historiefortelling fra en annen tid.

Helge Nilsen feirer 75 år med konsert i Grieghallen 2. februar.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this