Viltpaakjoersler Senk farten
RÅD TIL BILISTER: Vær ekstra oppmerksom og demp farten, spesielt der det er skiltet med viltovergang eller fare for vilt. (Foto: Gjensidige)

Høysesong for viltpåkjørsler

Del artikkelen i Sosial medier

En av tre viltpåkjørsler skjer fra nå og frem mot nyttår.

Mange viltpåkjørsler av blant annet hjort i Vestland skjer fra nå og utover høsten og vinteren. Kart fra hjorteviltregisteret viser hvor de fleste lykkene skjer i fylket.

–  I tiden fremover må bilførere være ekstra oppmerksomme på at det plutselig kan dukke opp dyr i veibanen.

– Vi tror det vil være nyttig for trafikanter for å se hvor i sitt område det statistisk sett er størst fare for påkjørsler, råder kommunikasjonssjef i Gjensidige, Arne Voll, som oppfordrer bilister til å studere Miljødirektoratets oversikt over hvor ulykkene inntraff i fjor.

Totalt ble det registrert 835 viltpåkjørsler i Vestland fylke i løpet av fjoråret. Hver tredje av disse (291 kollisjoner) inntraff i årets tre siste måneder.

–  I tiden fremover må bilførere være ekstra oppmerksomme på at det plutselig kan dukke opp dyr i veibanen. Flere av de mer alvorlige ulykkene skjer fra nå og gjennom vinteren, sier Arne Voll. 

Økningen på høsten og vinteren kan forklares med kortere dager og mørkere kvelder, vanskeligere føreforhold både for dyr og trafikanter, sesongtrekk og høstjakten – som fører til at dyrene forflytter seg mer.

E39, E16 og veier med mye trafikk kommer naturlig nok høyt på listen. Men også her er enkelte strekninger mer utsatt enn andre. Generelt bør man være ekstra oppmerksom og dempe farten, spesielt der det er skiltet med viltovergang eller fare for vilt. Tidspunkt på dagen har også noe å si. Flest ulykker skjer mellom klokken 07.00 og 08.00 på morgenen, og etter klokken 17.00 og frem mot midnatt.

Meld fra hvis du kjører på dyr

Kjører du på et dyr, har du plikt til å melde fra. Skadde dyr vil ofte prøve å gjemme seg og er vanskelig å finne. Dermed kan de bli liggende i dagevis og lide en smertefull død.

Det å etterlate skadde dyr er straffbart. Politiet kontaktes på 02800, som så rekvirerer viltnemnda.  

Skader på eget kjøretøy ved dyrepåkjørsler dekkes av kaskoforsikringen på bilen.

Husk:

  • Demp farten, spesielt på utsatte vegstrekninger og utsatte tider på døgnet.
  • Vær ekstra oppmerksom der det er mye vegetasjon nær veien.
  • Fareskilt er utplassert langs veien av en grunn.
  • Meld fra hvis uhellet er ute. Det er straffbart å etterlate skadde dyr.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this