Redaktøren spør om jeg vil anmelde en komikerpremiere på Lille Ole Bull Scene. «Er han østlending?», spør jeg. «Ja» svarer redaktøren. «Men østlendinger er jo ikke like morsomme som vestlendinger!», utbryter jeg. Redaktøren ler. «Showet handler om fordommer. Vil du gå?»
Gjennom elleve opptredener av showet Fordommer skal Bergen denne måneden få glede seg over en komiker jeg oppriktig vil se mer av.
Ørjan Burøe tar kleine, seriøse og langt-over-kanten temaer som de fleste normalt ville gått en vid sirkel rundt, og dytter dem rett inn i komfortsonen til publikum. Publikum sin tilgivelse er umiddelbar og ekte, og avslutter med en stående og varig applaus etter et show med selvironi, innsikt i andres og ikke minst egne fordommer, og en brå men samtidig uskyldig fremførelse av disse temaene.
Man er hva man spiser, er det jo noe som heter, og Burøe gir absolutt mersmak.
For som Burøe så enkelt setter i perspektiv, så forhåndsdømmer vi alle basert på ting som kultur, religion, nasjonalitet og kjønn, og man skal ikke lenger enn fra Paradis til Vadmyra før også bergenseres fordommer mot hverandre er til å ta og føle på.
Med tilleggsemner som sin kones svulst, størrelsen på sønnens lem, rompetasker og tissing i havet, ville mine fordommer normalt fortalt meg at dette var et show jeg kunne droppe.
Men historiene fortelles ikke på en barnslig eller ekkel måte, men på en ydmyk og ofte varm (som den varme undervannsstrømmen man plutselig kjenner når man bader på en strand, men som egentlig er noen som tisser i vannet ved siden av deg) måte.
Nå skal det sies at Burøe er halvt bergenser, og når man har vokst opp på raspeballer og ikke komler, så er det kanskje naturlig at denne komikeren faller i smak hos et bergensk publikum. Man er hva man spiser, er det jo noe som heter, og Burøe gir absolutt mersmak.
Burøe spøker med nordmenns fordommer mot utlendinger og med utlendingers fordommer mot nordmenn, som når han skal på thailandsk restaurant og tildeles kniv og gaffel, mens hans asiatiske venner får spisepinner.
Vi er alle like skyldige, og uskyldige, i fordommene vi til daglig tenker og kjenner på.
Nettopp det som avvæpner ellers ofte eksplosive emner, er at Burøe ikke skiller mellom oss og dem, eller utpeker den ene fordommen som verre enn den andre. For vi er alle like skyldige, og uskyldige, i fordommene vi til daglig tenker og kjenner på.
Det spøkes med at når en komiker opptrer på Lille Ole Bull scene, så opptrer han i Dagfinn Lyngbø sin kjeller. At Burøe også hører hjemme i storstuen over, er etter bergenspremieren av Fordommer hevet over en hver tvil.
Som komikeren selv sier, så er det ofte lettere å ha fordommer enn å bruke tiden på å bli kjent med noen. Jeg anbefaler på det varmeste at publikum tar seg tid til å bli kjent med Ørjan Burøe.