Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
DE ALLER BESTE SANGENE: – Det blir veldig gøy å stupe ned i noe av det vakreste jeg vet om, sier Tine Taule, som har sydd sammen en hel forestilling der hun tolker sanger som treffer henne i hjertet.

Det vakreste i verden

På torsdag inviterer Tine Taule til premiere på den musikalske forestillingen En sangerinnes bekjennelser. – Det blir utrolig godt å få synge sanger som betyr mye for meg, sier hun.

Tine Taule har selv skrevet manus til forestillingen, som er basert på bruddstykker og episoder fra livet hennes. Hun håper at de som kommer vil få en følelse av at de går inn i stuen til en de ikke kjenner og får en koselig kveld.

– Vi må aldri slutte å tro at magiske ting kan skje; du har tryllestøv i lommen om du bare ser etter.

– Jeg har laget arrangementer på låter jeg virkelig elsker, som passer inn i historien, både stemningsmessig og tematisk. Det blir veldig gøy å stupe ned i noe av det vakreste jeg vet om, sier hun. 

Når jeg prøver å fiske etter hvilke låter det er snakk om, blir hun straks mer hemmelighetsfull; dette er noe hun vil at skal være en overraskelse for publikum. Det eneste jeg får ut av henne, er at «Prince er obligatorisk».

– Han var en komplett artist som klarte å kanalisere alle musikksjangre inn i sin verden, fra 60-tallssoul, gospel og funk til pop, jazz, klassisk og elektronisk musikk. Da han døde, var jeg i Berlin sammen med Dancing Kings. Vi hørte Prince-låter hele kvelden.

– Hvilke andre artister setter du pris på?

– Den listen er utrolig lang. Jeg kan si det slik at musikk handler om å formidle følelser; det du har i hjertet ditt. De låtene jeg velger må ha noe som jeg på en måte gjenkjenner. Sangtekster gir et innblikk i andres følelsesliv. Du kan enten holde det inne eller gi det til verden. De beste tekstene kan føles som om noen snakker for deg. Dersom du har verdens verste kjærlighetssorg, er det godt å kjenne at du ikke er alene om å ha det slik.

FØDT TIL MUSIKK

Tine Taule er oppvokst i Fyllingsdalen og på Sotra. Hennes inngang til musikkens verden kom via hennes seks år eldre bror, som var DJ.

– Han hadde en stor platesamling som jeg elsket å gå på oppdagerferd i, forteller hun.
– For å forstå musikk må man utvide horisonten. Musikk er ikke bare én sjanger. Du kan ikke bare sitte i din egen stue når det finnes tusen bra kafeer, eller bare spise kjøttkaker hele livet.

– Kjemien som oppstår mellom musikere; den uforklarlige kraften; det er dét som er stor musikk for meg, i motsetning til noe som bare er klippet og limt sammen i et studio.

– Så du er altetende innen musikk?

– For det meste, men jeg styrer unna danseband og death metal. Den musikken som blir sittende igjen i meg, er den som er skapt av mennesker som har sittet i samme rom og spilt den, sier hun.

– Kjemien som oppstår mellom musikere; den uforklarlige kraften; det er dét som er stor musikk for meg, i motsetning til noe som bare er klippet og limt sammen i et studio. Musikk handler ikke om å ha verdens beste sangstemme, eller å nødvendigvis måtte skrive låtene du fremfører selv. Å være en sanger er å være en formidler av tekst og toner.

Man kan trygt si at dette er noe Tine Taule har fått inn med morsmelken. Hun spilte i sitt første band da hun var seks år gammel, begynte å skrive egne låter da hun var åtte, og har jobbet som musiker siden hun var tolv. Da hun var 15, flyttet hun til hybel i Bergen for å gå på musikklinjen på Langhaugen videregående skole.
– Jeg har prøvd noen streite jobber, men har alltid vendt tilbake til musikken, forteller hun.

Noe av hennes karriere som musiker og låtskriver er fanget på plater, blant annet to med Splean; en duo hun hadde sammen med Kåre Kalvenes (Program 81, Program 82, Ken Dang, Secret Mission) på slutten av 90-tallet. Ellers har hun jobbet mye som korist både live og på mer enn 40 album siden 90-tallet, blant annet med Jan Eggum, Datarock, Elg, Kurt Nilsen, Morten Abel, Vidar Busk og Karin Park.

Hun har også gitt ut et soloalbum og en del radiosingler på sitt eget plateselskap, Piper Recordings. I tillegg er hun med i The Flying Dancing Kings, et eventband som klarer å sette fyr på selv de tregeste forsamlinger. Nå er hun altså klar med den musikalske forestillingen En sangerinnes bekjennelser, som har premiere på Lille Ole Bull torsdag i neste uke.

SNAKKER MED KATTEN

– Skriver du fortsatt egne låter?

– Hele tiden. Jeg har laget fire-fem plater som ikke er utgitt, og kommer ofte for sent til avtaler fordi det dukker opp en strofe som jeg bare er nødt til å skrive ned. Det kommer til meg hele tiden.

– Det var litt derfor jeg flyttet på landet (hun flyttet til Hjelmås i Nordhordland på begynnelsen av 2000-tallet, journ. komm.); jeg måtte stoppe verden litt opp. Det å være omgitt av lyd både i konsertlokaler og på øvinger gjør det nødvendig med stillhet. Det har vært godt å bo landlig og lage en ro rundt familien. På Hjelmås er det stille, masse frisk luft og mulig å ha fokus på å gjøre litt av alt det jeg liker, som er å tegne, male, skrive og fotografere.

– Snakker du med katten, slik Olav H. Hauge rådet oss til?

– Katten er vår beste venn. De er som barn; de ser det som vi ikke fanger med våre øyne. 

– Katten er vår beste venn. De er som barn; de ser det som vi ikke fanger med våre øyne. Vi må bare aldri slutte å tro at magiske ting kan skje; du har tryllestøv i lommen om du bare ser etter. Den aller største gaven vi mennesker har er evnen til å fantasere. Min far lærte meg at uansett uansett hvor i verden vi er, så kan vi skape vår egen virkelighet.

Bergensmagasinets tilmålte intervjutid ebber ut; forestillingens regissører Hilde Sol Erdal og Arvid Ones sitter og venter ved nabobordet på utekafeen der vi sitter. One Direction-sangeren Harry Styles’ store sommerhit Sign of the Times kommer over høyttalerne. En skipsfløyte fra et stort lasteskip ute i Byfjorden droner entonig gjennom den klare sjøluften.

– Hør, sier Tine Taule.
– Den fløyten er i samme toneart som sangen.

Forestillingen En sangerinnes bekjennelser har premiere på Lille Ole Bull torsdag 19. oktober. På scenen har hun med seg Kai Taule (bass og vokal) og Christian Øvreaas (tangenter).

Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this