Zachariasbryggen Bryggeriet.biz
HISTORIER FRA VEIEN: – Jeg håper at showet vil bli som et godt nachspiel etter et helt liv, sier Herodes Falsk, som ser frem til å opptre på Ole Bull Scene til helgen. (Foto: Nacho González Oramas)

Blant ulv og oliventrær

– Dette blir kanskje siste gang jeg opptrer med stand up, melder Herodes Falsk på telefon fra Gran Canaria, og forteller at helgens to forestillinger i Bergen er de siste som er planlagt. Kan hende blir det ikke flere.

– Det går en gangtunnel under motorveien som de kunne døpt Herodes Falsks undergang. Det hadde vært kult.

Helt siden Herodes Falsk kjøpte sin første leilighet på Gran Canaria på åttitallet, har han hatt en tilknytning til den spanske ferieøya. For ti år siden kjøpte han en gård på ti mål oppe i fjellene.

– Den ligger 850 meter over havet, og på en klar dag ser jeg helt over til Fuerteventura, forteller han.

– Utsikten er så fantastisk at jeg ikke klarer å konsentrere meg om skrivingen. Jeg ble nødt til å få meg en skrivestue nede i byen der jeg stirrer rett inn i murveggen. Bare på den måten klarer jeg å samle tankene.

LIVET OG ANDRE PINLIGHETER: – Jeg kommer til å fortelle historier som vanligvis ikke tåler dagslys, lover Herodes Falsk foran showet på Ole Bull Scene. (Foto: Per Johan Waag)

– Hvem skulle trodd du ville ende som bonde i Spania?

– Det er bare for egen kos og fornøyelse. Jeg har en grønnsakhage som holder meg forsynt med alt jeg trenger. Samt oliventrær og mandeltrær. Dyr har jeg også: Høner, en schæferhund og en ulv.

– Har du ulv!?

– Ja, det er en lobo herreño, en rase som finns her nede.

Så kan altså Herodes Falsk, i likhet med tegneseriehelten Fantomet, omgås oss dødelige med en ulv i bånd. Om noen prøver seg med å si at hunder ikke har adgang, kan han si den kjente frasen – slik Ånden som går avslutter alle innvendinger: «Det er ikke en hund, det er en ulv!» Herodes skrev ikke musikalen Fantomets glade bryllup for ingen ting.

INSPIRERT AV ZAPPA OG BEATLES

GJENFORENT ETTER 16 ÅR: Prima Vera-trioen skilte lag i 1984 etter noen (ifølge Rockipedia) «skandaløst dårlige opptredener» i Stockholm: De ble ikke gjenforent på scenen før under minnekonserten for Marius Müller 14. mars 2000, noe som ledet til avskjedsturneen Du grønne glitrende tre (2000-2001). (Foto: Torbjørn Kjosvold)

Det var i tenårene hjemme i Drammen det begynte. Kim Bård Hansen ble Herodes Falsk og kompisen Terje Lillegård Jensen ble Jonas Fjeld. I periode 1972-1977 spilte de sammen i Jonas Fjeld Rock n’ Rolf Band, som i dag er legendariske for sine show med rock og humor. En norsk variant av Frank Zappa eller The Sensational Alex Harvey Band.

– Jeg har fått høre mange ganger at vi knabba stoff fra Monty Python både i Jonas Fjeld Band og senere i Prima Vera, sier Falsk.

– Det stemmer ikke. Vi kjente ikke til dem i det hele tatt, og det var jo ikke noe Youtube den gangen. Da jeg begynte med humor var forbildene Marx Brothers, Frank Zappa og Captain Beefheart. Og The Beatles. Filmene deres var jo dritmorsomme.

En karrierevei var lagt, og siden den gang har det kommet en imponerende mengde tekster fra Falsk. Vi snakker om hundrevis av sanger fordelt på et førtitalls album, musikaler, filmmanus, romaner, foredrag, stand up-show, you name it.

Falsk dukker opp der du minst venter det. Hvem skrev tekstene til Jahn Teigens mest kjente ballader; Min første kjærlighet og Adieu? Jo, samme fyren som skrev Fylla har skylda og Snørr er godt.

Falsk er imidlertid mest kjent for samarbeidet med Jahn Teigen, og allerede i 1975 kom platen Teigen synger Falsk.

I årevis skrev han nesten alle tekstene til Teigen, og sammen med Tom Mathisen startet de i 1976 humorgruppen Prima Vera. Det var lavterskelhumor fra artister som elsket å fremføre tøys og tull fra en scene.

EN EKTE NORSK KULTFILM

– Vi reiste rundt og opptrådte der folk ville se oss, minnes Falsk.

– En gang i Bergen hadde vi forestilling på restauranten på Fløyen. Yngvar Numme fra Dizzie Tunes tok turen opp for å sjekke hva dette var. Da han kom inn i lokalet var det et svare kaos av veltede stoler og bord og mikrofoner over alt. Vi var punk, det motsatte av alt Dizzie sto for. Han bare ristet på hodet og gikk. Dizzie Tunes trengte ikke å frykte konkurranse fra disse gærningene, liksom. Men publikum var helt med; det var en flott kveld.

Da Jahn Teigen ble superstjerne i Norge i 1978, tok også sideprosjektet Prima Vera helt av. Platene solgte i hundretusener, og eventyret varte til 1984.

De spilte også inn filmen Prima Veras saga om Olav den Hellige. Falsk skrev manus og regisserte, og Teigen hadde rollen som helgenkongen. Det gikk ikke så bra, og filmen ble belønnet med slakt og terningkast én av kritikerne. I dag regnes den som kultfilm her til lands. En film mange har hørt om, men få har sett.

– Vil vi noen gang få sjansen til å se filmen på DVD, eller er den begravd for godt?

– Tja, jeg vet ikke helt. Jahn og jeg leide den på VHS en gang på nittitallet. For å være ærlig, skjønte vi ikke bæret hva den handlet om noen av oss. Den får nok ligge i fred.

Du vet det er kultfilm når hverken regissør, manusforfatter eller han som spilte hovedrollen forstår hva de selv har laget!

– Hva med din andre film, Showbiz – eller hvordan bli kjendis på en-to-tre!, blir den tilgjengelig noen gang?

– Jeg ble tilbudt en stor sum penger for å klippe den om for noen år siden, men jeg takket nei. Jeg har brukt ett år av livet mitt på den filmen, og det får holde.

Du vet det er kultfilm når opphavsmannen ikke orker å se sin egen film flere ganger!

ETTER PRIMA VERA: Etter bruddet med Jahn Teigen i 1984 fortsatte Herodes Falsk og Tom Mathisen som duo, blant annet med et eget show på TVNorge. (Foto: Trygve Indrelid)

4-STJERNERS MIDDAG? NEITAKK

Da Prima Vera ble oppløst i 1984, fortsatte Falsk samarbeidet med Tom Mathisen. Det ble plateinnspillinger, fjernsynsprogrammer og sceneshow i årene som fulgte.

– Platene ble innspilt i hjemmestudioet mitt i Drammen. Marius Müller spilte alle instrumentene, det var så vidt Tom fikk slippe til litt på gitar, husker han.

– Men Marius bidro med mer enn det musikalske. Han var jævlig morsom og kom med mange innspill. Det var mye humor i den mannen. De platene solgte førti tusen hver. Vi hadde førti tusen fans på den tiden.

Du vet det er kultfilm når hverken regissør, manus-forfatter eller hovedrollen forstår hva de selv har laget!

– Bergen har forresten alltid tatt godt imot oss helt fra Prima Vera-tiden. Der har det alltid vært god stemning, og en glede å vende tilbake til. Vi hadde Bjørn Holbæk-Hanssen som manager i alle år, og da vi var i byen ba han oss med hjem til Askøy på kamskjell og krabber.

Til tross for interesse og forespørsler, er det ikke ofte man ser Herodes Falsk i andre sammenhenger enn de artistiske. Han har i alle år holdt en lav profil når det kommer til privatlivet.

– Jeg får støtt telefoner om å bli med på 4-stjerners middag, Skal vi danse og jeg vet ikke hva. Jeg sier alltid nei, men de gir seg ikke. En gang sa jeg ja, om de satte inn femti millioner på kontoen min mens vi snakket. Da fikk jeg fred en stund. Men året etter var det på’an igjen.

STAND UP-PIONER

Herodes Falsks forestilling Born in Drammen fra 1984 har fått æren av å være Norges første rene stand up. Dagfinn Lyngbø gir Falsk æren for at han begynte med stand up.

– Det var jo hyggelig sagt. Han gikk vel på barneskolen på den tiden. Å fortelle vitser fra scenen er jo ikke noe nytt, men før var det alltid sang- og dansenummer i tillegg. På den tiden var jeg veldig interessert i hva som rørte seg; gikk på klubber i New York og sånn. Men nå følger jeg ikke så mye med på hva som er populært, innrømmer han.

– Da jeg hadde forestillinger på Latter i fjor høst, kjente jeg ikke noen av de andre artistene som det hang plakater av på veggene. Jeg er begynt å trappe ned, og lever et godt liv på Gran Canaria. Jeg har to bøker klare til utgivelse, og skriver på ting hele tiden.

– I fjor hadde jeg en jubileumsforestilling sammen med Mathisen i Drammen. For første gang fikk jeg gode kritikker i min hjemby, og det likte jeg godt. Ikke sånn å forstå at jeg forventer en statue i parken. Langt i fra. Men det går en gangtunnel under motorveien som de kunne døpt Herodes Falsks undergang. Det hadde vært kult. 

Herodes Falsk opptrer med forestillingen «En gang Herodes Falsk – alltid Herodes Falsk: Et show om livet og andre pinligheter» Ole Bull Scene fredag 15. og lørdag 16. februar.

HARSELAS MED KIRKEN: Mange kirkegjengere kjøpte Prima Vera-albumet «Salmer og sanger vi gjerne hiver» (1979), siden de trodde det var musikken fra et kjent radioprogram med nesten samme tittel. De kom som regel bare til den første sangen (Det er makt i de fjollete hender) før de innså feilen. (Pressefoto)
ANNONSE:
Peisbord 800×300

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this