ROCKER FORTSATT ETTER 56 ÅR: Jan & The Secrets ble startet i 1963, med den fortsatt aktive Jan Berg (foran) som vokalist. Repertoaret besto av Cliff & Shadows, noe Beatles, Stones, Kinks, Who og The Troggs, samt Top Twenty-låter. Jan & The Secrets byttet navn til Mersey Team på slutten av 1964, og har holdt på det navnet siden. (Pressefoto)

Bergen Beat-band på Torgallmenningen

I morgen blir det gratiskonsert på Torgallmenningen med 15 band, hvorav seks har røtter tilbake til Bergen Beat-tiden på slutten av 60-tallet.

I et samarbeid med Bergen Kommune og Bergen Sentrum har Bergen Beat Club fått regien på morgendagens gratiskonsert på Torgallmenningen, som presenteres inder tittelen «Rock’n roll i smitt og smau».

– Vi har lagt opp til årets musikkbegivenhet med grupper fra Vestlandet. Dette blir en opplevelse for både unge og eldre.

Det hele begynner kl. 11.00, og slutter rundt klokken 22.00. Da vil hele 15 band ha stått på scenen, seks av dem med opphav fra 1960-tallet.

Sammen med Helse Bergen vil det også bli tilrettelagt med sitteplasser for pensjonister og handikappede.

– Vi har lagt opp til årets musikkbegivenhet med grupper fra Vestlandet. Dette blir en opplevelse for både unge og eldre, og alle er velkommen, sier Jan Berg, som er styreformann i Bergen Beat Club.

Denne ble etablert i 2005, etter arrangementet «Bergen Beat i 40 år», som ble holdt i Arenum, og hvor nærmere 2000 var til stede. Klubben ble etablert på oppfordring fra flere, og har en visjon om å underholde på klubbkvelder og en rekke sosiale og kulturelle aktiviteter. Klubben har fokus på 50-, 60- og 70-talls musikk, og har en «band bank» på 30 band fra Bergen, Askøy og omegn.

BERGEN BEAT-SINGLER: Dersom du eier noen av disse singelplatene, kan det være at du sitter på en liten formue.

Musikkstilen merseybeat oppstod i England på begynnelsen av 60-tallet, og ble skapt av Liverpool-grupper som The Searchers, The Beatles, Gerry & the Pacemakers og The Swinging Blue Jeans.

Bergen ble etter hvert kjent som Skandinavias Liverpool, begrunnet med at det i 1966 var mer enn 80 aktive beat-band i byen.

På denne tiden var den senere komikeren Rolv Wesenlund innspillingssjef i plateselskapet Philips, og reiste på studieopphold i London for å lære seg innspillingsteknikk.

Wesenlund var blant annet med på originalinnspillingene av Needles and Pins med The Searchers og You Really Got Me med The Kinks.

Tilbake i Norge reiste han over fjellet for å spille inn popmusikk fra Bergen for Norsk Phonogram. Alle disse innspillingene ble utgitt med logoen «Bergen Beat» stemplet på omslaget. I de tre årene denne bølgen varte (1964-1967) ble det utgitt totalt 30 singler med artister som Helge Nilsen & The Stringers, Sverre Faaberg og The Young Ones, Rune Larsen & Teen Beats, The Tornadoes og Rhythmic Six.

Dersom du eier noen av disse singelplatene, kan det være at du sitter på en liten formue. De er i dag ettertraktede samlerobjekter – ikke minst fordi alle ble utgitt med billedomslag.

Plateselskapet Backstage Records har samlet alle disse singlene på to utgivelser i CD-serien «Norsk rocks skattkammer» (vol. 3, utgitt i 2004 og vol. 5, utgitt i 2005 – totalt 55 låter). Platene i denne serien ble dessverre utgitt i et begrenset opplag på 800 eksemplarer, og har allerede rukket å bli samlerobjekter i seg selv.

I dag er Liverpool venneby med Bergen. Det utveksles band begge veier, og den ikke helt ukjente Cavern Club har hatt Bergen Beat Club sine band på scenen.

Torgallmenningen, lørdag 22. juni kl. 11.00-22.00. Gratis adgang.

BERGEN BEAT PÅ CD: Plateselskapet Backstage Records har samlet alle Bergen Beat-singlene på to utgivelser i CD-serien «Norsk rocks skattkammer» (vol. 3 og vol. 5 – totalt 55 låter).
Magne Fonn Hafskor
Journalist i Bergensmagasinet. Send meg en epost

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this