– Nikolai Astrups magiske bilder setter seg rett i hjertet og forblir der for alltid, sier Pål Øie, som har laget film om den store norske kunstneren – med danske Thure Lindhart i hovedrollen.
I det biografiske dramaet «Astrup – flammen over Jølster» kommer vi tett på kunstneren Nikolai Astrup (1880-1928). Filmen får frem både kunstens tilblivelse, det vanskelige forholdet hans til den strenge prestefaren, hans forhold til alkohol, og ikke minst hans store kjærlighet til Engel Astrup.
GJØR OPPRØR MOT FAREN
– Vi ønsker å gjøre den folkekjære maleren fra Jølster mer kjent for en ny generasjon publikum både nasjonalt og internasjonalt, sier filmregissør Pål Øie (Villmark, Skjult, Villmark 2) om filmen, som er blitt til i et samarbeid mellom bergensselskapet Handmade Films in Norwegian Woods og Karl Johan Paulsen.
Dette er for øvrig ikke første gang Paulsen og Øie samarbeider om en kunstnerbiografi – i 2013 laget de dokumentaren «Lysets vanvidd» sammen, som er en dokumentarfilm om Lars Hertervig.
– Etter fire års arbeid ser vi nå frem til å vise filmen om Astrup både her hjemme og ute i verden. Jeg mener publikum har mye å se frem til. Det er en storslått film med flere kjente skuespillere, sier Øie om den nye filmen, som har norgespremiere fredag i neste uke.
Den danske skuespilleren Thure Lindhart – i Norge best kjent som politietterforsker Henrik Sabroe i de to siste sesongene av «Broen» – spiller her hovedrollen som kunstneren Nikolai Astrup, som gjør opprør mot sin pietistiske prestefar. Mentoren, kommunisten Anton Fond (Dennis Storhøi), inspirerer den unge kunstneren til å reise ut i Europa for å lære.
HEDENSK FEIRING RUNDT BÅLET
I Paris forakter han moteriktige malerkollegaer og finner sin egen stil. Etter et halvt år med studier og et utsvevende liv reiser han våren 1902 hjem til Jølster i Sunnfjord. Her fortsetter han å la seg inspirere av lokale tradisjoner, overtro og hedenske skikker. De ikoniske midtsommernattbildene med sankthansbål, livsglede, dans, alkohol og erotikk er salt i såret for prestefaren og bygdas pietister.
– Vi ønsker å gjøre den folkekjære maleren fra Jølster mer kjent for en ny generasjon publikum både nasjonalt og internasjonalt.
Astrup skriver selv (om det kjente bildet «Jonsoknatt») om hvordan det ble sett på som synd å delta i sommernattens feiring rundt bålet – og at han som barn måtte «stå på avstand bak gjerdet og se og høre, hvorledes de andre dansede om bålet og hujede av glede – den siste rest av urreligion som ubevisst blussede op».
Da han gifter seg med 15 år gamle Engel (Henriette Marø) vekker det reaksjoner, men Nikolai og Engel bryr seg ikke om sladderen. Ekteparet får åtte barn, og skaper et hjem på Astruptunet – som blir motiv for mange av hans mest kjente bilder.
MAGISKE BILDER
– Jeg er selv halvt jølstring, og i barndommen hadde jeg somrene mine i Vassenden i Jølster, forteller Øie.
– Min bestefar var god venn med en av sønnene til Nikolai Astrup. Selv om Astrup døde lenge før jeg var født, så har jeg på mange måter vokst opp med denne ikoniske skikkelsen gjennom historier jeg fikk høre og besøk på det nydelige Astruptunet – og selvsagt gjennom disse magiske bildene hans som setter seg rett i hjertet og forblir der for alltid.
Til tross for at Astrup døde bare 47 år gammel, fikk han utrettet mye. I tillegg til kunstnervirksomheten og mange utenlandsreiser bygget han egenhendig opp Astruptunet, som opprinnelig var en forfallen husmannsplass på «feil» side av Jølstravatnet. Gården lå så bratt til at Astrup måtte anlegge terrasser for å få plass til åker og eng.
Her plantet han blant annet rabarbra, tromsøpalme og hvitpestrot (i Jølster fikk den navnet djevelrot); ikoniske planter som er gjengitt i flere av bildene hans.
PÅ HØYDE MED MUNCH
Kunsten hans lever fortsatt videre, og turnerer nå rundt i verden i kjente kunstgalleri med stor suksess. «He should be as famous as Edvard Munch, but the world seems to have forgotten him – until now» skrev britiske The Guardian i forkant av at Dulwich Picture Gallery i London startet seiersferden med en større Astrup-utstilling våren 2016.
– Nikolai Astrups fargesterke skildringer av Vestlandets frodige natur og folkeliv har vært folkeeie i generasjoner, sier Øie.
– Han er en av våre aller største bildekunstnere gjennom tidene, men har kommet litt i skyggen av Edvard Munch. Det håper jeg filmen kan rette på.
Det biografiske dramaet «Astrup – flammen over Jølster» har kinopremiere over hele landet fredag 4. oktober. På førstkommende lørdag blir det gallavisning på Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF), med skuespillerne til stede.