Benedictinerne
ØNSKER VELKOMMEN: Forfatter og musiker Chris Tvedt (til venstre), arrangør Benedicte Sjøvold og leder i Kirkens Bymisjon Arne Liljedahl Lynngård ønsker velkommen, og gleder seg til å gi bergensere gratis julekonsert i Korskirken søndag 15. desember. (Foto: Hege Cecilie Bolann)

Vil glede noen som gruer seg til jul

Del artikkelen i Sosial medier

Chris Tvedt, Jan Eggum, Karoline Krüger og Claudia Scott er noen av årets artister som ønsker å gi mer enn god julestemning til Bergens befolkning. 15. desember stiller de på Kirkens Bymisjons gratis julekonsert i Korskirken.

Tekst og foto: Hege Cecilie Bolann

Julekonserten i Korskirken arrangeres for femte år på rad, og er i ferd med å bli en meningsfull førjulstradisjon for mange.

Alle artistene spiller gratis, og de innsamlede midlene fra konserten går uavkortet til Kirkens Bymisjons arbeid i Bergen.

[PostBlock id=500]

Benedicte Sjøvold er initiativtaker og arrangør, i tillegg til at hun selv i år skal opptre sammen med Chris Tvedt med band. Forberedelsene til julekonserten starter Sjøvold med allerede i mai.

– Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen er mitt motto. Med utgangspunkt som musikklærer og dirigent i kor ble det å arrangere konserter min måte å hjelpe noen, forteller Sjøvold, som tidligere har arrangert støttekonserter for flyktninger.

Uformelt høytidelig

Ikke alle har anledning til å gå på kostbare juleforestillinger. Sjøvold ønsket å gi flere muligheten til å oppleve en magisk konsertopplevelse i førjulstiden, samtidig som hun kunne samle inn penger til et godt formål med lokal forankring.

– Jeg er så glad jeg ble spurt om å være med igjen. Det er noe med å være her midt i min egen by og håpe at du kan gjøre en forskjell.

Konserten den 15. desember er organisert etter drop-in-prinsippet. Ingen billetter, og kom og gå som du vil i løpet av konserten. Det skal være både uformelt og høytidelig, og åpent for alle. Filosofien bak konserten gjenspeiles i utvalget av artister som skal opptre, med mangfold og bredde. Tanken er å vise frem ulike sider av bergensk musikk og underholdning.

Egil Eldøen, Frynsegodene med Linda Eide, Marianne Juvik Sæbø, Mikael Chauvet Jørgensen med venner, Elisabeth Vannebo og det nystartede Damekoret er alle blant dem som har sagt ja til å spille på julekonserten. Det blir en god blanding av julemusikk og andre musikksjangre. 

God diakoni i musikk 

FAKTA Bymisjonens julekonsert
Mer informasjon: Facebook-event

Chris Tvedt er gjenganger på flere måter på julekonserten i Korskirken. Den bergenske krimforfatteren og musikeren gleder seg til å opptre med bandet sitt Gjengangerne. Han innrømmer at han beveget seg utenfor komfortsonen på sin første Bymisjon-julekonsert. Profesjonell musiker er han ikke, og det å stå på scenen sammen med kunstnere og artister som har drevet med musikk hele livet, var litt skremmende.

– Men det var en helt fantastisk opplevelse. For det første er det noe med rommet. Jeg har i voksen alder ikke tidligere spilt i en kirke. Med en smekkfull Korskirken, som er den vakreste kirken i Bergen, fantastisk lyd og atmosfære, var det helt magisk, sier han.

– Det var så mye varme fra salen og rommet, og det var aldeles strålende å stå der på scenen. Jeg er så glad jeg ble spurt om å være med igjen. Det er noe med å være her midt i min egen by og håpe at du kan gjøre en forskjell. 

Daglig leder i Kirkens Bymisjon, Arne Liljedahl Lynngård, kunne ikke annet enn å si ja da Benedicte Sjøvold spurte om hun kunne få holde julekonsert i Korskirken.

Kirken disponeres av Kirkens Bymisjon, og er en åpen kirke der man blir møtt med holdningen at «alle er mer enn det du ser». Her skal alle oppleve respekt, rettferdighet og omsorg, uavhengig av hva man bærer med seg og har behov for.

– Julekonserten passer glimrende inn i Korskirken, der døren er vid og takhøyden stor. Jeg tenker at det er utrolig mye god diakoni i musikk, sang og kunst, og det trenger vi, mener Lynngård.

– Vi vet at ikke alle ser frem mot jul med de store forventningene; de kan ha hatt mange juler som har vært store skuffelser og nedturer. Her det åpent for alle. Her kan vi føle glede i musikken, og kanskje sorgen i musikken også, og få utløp for følelsene.

Han trekker også frem den flotte dugnadsånden.

– Alle stiller opp gratis og bidrar for en god sak. Vi står sammen om ønsket om en varm og inkluderende by. Vi ønsker å glede noen som gruer seg til jul, og da blir det en god ånd over det hele, sier Lynngård, som selv er med i det mangfoldige musikalske dugnadslaget, og bidrar med sang.

Inspirasjon og ro i sjelen

Benedicte Sjøvold håper at julekonserten kan vise i praksis at alle kan hjelpe noen. Målet er at flere skal tenke det samme.

– Hvis det gjennom julekonserter går an å inspirere andre til å sette i gang ting for å skape en varmere by og et varmere samfunn, så tenker jeg at da har vi gjort masse, sier Sjøvold engasjert.

Hun lover tre timer, fra klokken 17 til 20, med sanselige opplevelser for kropp og sjel, og servering av pepperkaker og gløgg til konserten. Med vakker musikk, fulle benkerader, folk fra alle samfunnslag, smil, begeistring, tårer og glede, er ingen uberørt i lyset, varmen og fellesskapet i Korskirken.

– Stress ned, slapp av og nyt! Når du går fra Korskirken lover jeg at du tar en god følelse med deg hjem, sier Sjøvold, og får resolutt støtte.

– Folk får en bedre jul hvis de kommer på julekonsert i Korskirken. Tar de seg en halvtime her, kommer de ut med ro i sjelen, forsikrer forfatter og musiker Chris Tvedt.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this