vivianmidttveit1
DEN STERKESTE KRAFTEN: – Lengselen er den sterkeste kraften vi har. Den sier noe om det uforløste i oss. Om et potensiale som ennå ikke er realisert. Jeg bruker å si at vi er det vi lengter etter, og vi lengter etter å være det vi er. (Foto: Ove Landro)

– Vi er det vi lengter etter

Del artikkelen i Sosial medier

– Det finnes en lengsel i et hvert menneske, en dypere bevissthet om at livet er noe mer, sier Vivian Midttveit. Hun driver Living Yoga på Bønes, og i vår ga hun ut boken Gudegnist.

Hun startet Living Yoga i 2011, samtidig som hun tok utdannelsen sin. Midttveit ringte klubben i nabolaget på Bønes og spurte om å få låne lokaler i klubbhuset, og det fikk hun. Folk meldte seg på, og mange har fulgt henne i disse syv årene. Nå har Vivian eget studio, fremdeles på Bønes, og flere instruktører.

– Lengselen vil som regel oppleve eller uttrykke noe; kjærlighet, kreativitet, liv, glede, visdom.

Men konkurransen øker stadig; treningssentrene har skjønt at yoga er populært, og de kan gi et tilbud med større fleksibilitet enn Midttveit, som må selge kurs for å være sikker på at folk kommer.

– Samtidig er yoga så personavhengig, det betyr noe hva slags stil du har og hva du som lærer bringer inn; får du god kontakt og god kommunikasjon med folk, så kommer de tilbake. Jeg har fått veldig lojale kunder etterhvert, sier hun.

MÅTTE UTFORSKE MER

– Hva er det med yoga?

– Første gang jeg ble kjente med yoga var da jeg gikk i terapi. Jeg var ganske syk. På den tiden hadde jeg allerede trent nesten daglig på treningssenter. Jeg kjørte meg ganske hardt, forteller hun.

– Samtidig hadde jeg en terapeut som hadde et konsept med mykere yoga; på slutten av yogatimer har man som regel avspenning, og jeg merket hvordan jeg fikk kontakt med kroppen på en helt annen måte. Dette kjente jeg at jeg måtte utforske mer.

Midttveit forteller om en litt kronglete vei frem til der hun er i dag.

– Den utdannelsen jeg tok i 2011 var fysisk krevende og fokuserte mye på teknikk i de fysiske stillingene, så da var jeg veldig skuffet. Det var ikke det jeg hadde opplevd som magisk i yogaen som var fokuset der.

– Yoga inkluderer selvsagt det fysiske og det kan være god trening for kroppen, men det er så mye mer enn det. Det er en hel vitenskap hentet fra en flere tusen år gammel filosofi. Dette er like aktuelt i dag, og det er det som inspirerer meg.

Yoga ser mennesket i helhet. Praksisen består i hovedsak av fysiske stillinger (asana), pusteøvelser (pranayama) og meditasjon. Den inviterer oss til å frigjøre kroppen fra spenninger, og å bruke bevisstheten til å roe ned sinnet.

– Dette sammen med guidede pusteøvelser hjelper oss til å bygge og sirkulere livskraft – det yogiene kaller prana, eller kineserne kaller for chi, forklarer hun.

Midttveit er opptatt av fokuset på avspenning, som hun sier er en forutsetning for fri flyt av livskraft og det å tenke klart.

– Det var denne avspenningen som fascinerte meg mest med yogaen i begynnelsen, og som ledet meg til den indre kontakten og til en dypere forståelse av meg selv som menneske.

LYTTE TIL KROPPEN

– Hvordan virket dette på deg?

– Jeg følte at det var først da ting begynte å skje. Det å lære å lytte til kroppen har vært det viktigste steget for meg på veien til å bli frisk.

Kroppen vet selv hvordan den skal finne tilbake til balansen, men den må få rommet og tiden den trenger til å gjøre nettopp det.

– Akkurat som når man skal skrive eller kreere på andre måter, så trenger man tid til å åpne opp for den kreative flyten; det er ikke bare en bryter man kan skru på, sier hun.

– Kommer det menn til Living Yoga?

– Akkurat som når man skal skrive eller kreere på andre måter, så trenger man tid til å åpne opp for den kreative flyten; det er ikke bare en bryter man kan skru på.

– Ja, vi har noen menn, og kvinnene deres er veldig fornøyd. Det viktigste jeg gjør er å hjelpe folk å roe ned. Gi dem en pause. Skape en oase for å kunne kjenne litt etter og lytte til kroppen. Det er da vi har det best, og det er da vi er best å leve sammen med. Noen menn kjenner kanskje at de er litt ute av komfortsonen, sier Vivian og smiler.

– Kommer det noen for å gå ned i vekt?

– Ja, men ikke til meg. Jeg har mindre «power» i mine timer, så da har vi andre instruktører som passer bedre.

– Møter du skepsis blant folk?

– Nei, ikke så mye skepsis, men kanskje litt forutinntatthet om hva yoga er.

ET STED HVOR FOLK KAN MØTES

Nå ønsker hun å utvikle Living Yoga og skape et miljø og en møteplass på Bønes.

– Jeg har lyst å utvikle enda mer; en kafé, skape et sted hvor folk kan møtes. Jeg mener vi har for få møtepunkter. Jeg vil ha et sted hvor man kan bli igjen etter en yogatime.

– Vi tar av oss en maske når vi er på en yogatime, og jeg savner en plass hvor man kan møtes med denne masken av, og skape et miljø rundt yogaen, og kanskje også ha samtalegrupper. Vi haster av gårde i livene og hverdagene våre; samfunnet er som det er, men da blir jo behovet for en pause i denne hverdagen enda større. Så en arena hvor man kan få denne pausen, komme i balanse og i kontakt med seg selv, og samtidig åpne for samtaler rundt disse tingene, det ønsker jeg å få til.

I vår ga hun ut boken Gudegnist, som hun kaller en poetisk og filosofisk bok om utvikling, med egne illustrasjoner. Vivian Midttveit snakker om yoga og om å finne balanse i livet, samtidig som hun er ærlig og forteller om egne oppturer og nedturer.

– Hva legger du i bokens tittel?

– Med «gudegnist» mener jeg det genuine i et menneske, det som har vært «deg» igjennom alle livets faser, uavhengig av rollene livet har gitt.

– Det er essensen av, eller gullet i, et menneske. Det er den verdien som er uforanderlig, som ikke kan økes eller minskes eller påvirkes av prestasjoner eller feilsteg. Det er en kraft som ikke kan kues eller ødelegges, en kraft som vil skape utvikling og vekst og som vet hvorfor akkurat du er her akkurat nå. Denne rene kraften og ufravikelige verdien vi alle har, er det jeg kaller «gudegnist».

– Du snakker mye om lengsel – hva er det vi lengter etter?

– Vi lengter uten helt å forstå hva vi lengter etter. Vi bruker mye energi på å lete etter dette noe utenfor oss selv, i materielle ting, karriere, status, i en kjæreste og så videre. Omverdenen bombarderer oss med svar, og i lengselen løper vi fra gullkalv til gullkalv, uten å finne en sann og varig tilfredsstillelse, sier forfatteren.

– Lengselen er den sterkeste kraften vi har. Den sier noe om det uforløste i oss. Om et potensiale som ennå ikke er realisert. Jeg bruker å si at vi er det vi lengter etter, og vi lengter etter å være det vi er.

LENGSEL I BRYSTET

– Hvor kommer lengselen fra?

– Lengselen ligger rent fysisk i brystet. Hjertet vil noe. Hjertet vet noe. Det er sjelden lengselen vil eie noe, slik begjæret vil. Lengselen vil som regel oppleve eller uttrykke noe; kjærlighet, kreativitet, liv, glede, visdom.

Midttveit begynte å skrive som terapi da hun hadde det vanskelig. Etter en stund merket hun at det løsnet.

– Jeg følte at det ble mer og mer flyt i skrivingen, og at ordene etterhvert ikke bare kom fra meg, men til meg. Det er egentlig lenge siden jeg bestemte meg for at jeg skulle bruke dette til noe, sier hun.

– Og så merker jeg at når jeg deler noe personlig – slik jeg også kan gjøre i yogatimene – så blir folk veldig berørt. Og da forsto jeg at kanskje andre kan ha nytte og glede av de tankene og prosessene som jeg har vært gjennom.

– Hvordan har responsen vært?

– Jeg får mange rørende og sterke mailer fra folk som overhodet ikke kjenner meg, men som har fått noe ut av boken. Og det føles veldig sterkt. Kvinner foreløpig, jeg har gått via yogaen, og der er det overvekt av kvinner.

– Men noen få menn har gitt tilbakemeldinger og forteller at de blir rørt. Nå viser det seg også at det er en overvekt av menn som har sett en video jeg la ut om Gudegnist på Facebook.

– Boken handler vel til syvende og sist om å være menneske?

– Ja, akkurat! Og vi er jo egentlig så like, men jeg sikrer meg litt og sier at jeg ikke har noen ferdige svar. Jeg prøver å berøre tema vi kan kjenne litt på og reflektere over. Jeg forsøker å legge til rette for at vi kan kjenne litt på de følelsene som ligger under overflaten. Vi lever så mye her oppe, sier hun og hever hånden.

– Her oppe i Facebook-verden. Den er så lite «real». Jeg tror mange kjenner på disse tingene nå, den tomheten som er i mye av det vi driver med.

Del artikkelen i Sosial medier

Ove Landro
Redaktør Bergensmagasinet AS | Helgesensgate 17 | 5038 Bergen | Norge

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this