Kine 1
BRUK PUSTEN: – Vi kan ikke slutte å puste selv om det gjør vondt. Vi kan derimot bruke pusten til å unngå at smertefølelsen setter seg i kroppen.

Kine startet en pustebevegelse

Del artikkelen i Sosial medier

– Vi kan ikke slutte å puste selv om det gjør vondt, sier Kine Charlotte Solend. Sammen med kjæresten har hun startet Just Breathe Movement i Birkebeinersenteret.

Du har kanskje sett henne i yogapositur på toppen av Stoltzekleiven, eller på TV-skjermen da hun ble kåret til norsk helt på TVNorge. Med fokus på pust, åpenhet og yoga bruker Kine Charlotte Solend sine egne erfaringer til å hjelpe andre.

Når kroppen er dypt forankret i en yogastilling, er også sinnet og pusten med. For Kine Charlotte Solend (31) har særlig sistnevnte vært en viktig del av hverdagen lenge. Som barn ble hun utsatt for overgrep. I tiden etterpå forsto hun hvor viktig det er å bearbeide følelsene og minnene, og ikke bare gjennom samtaler. I lang tid har Solend brukt sine egne erfaringer til å hjelpe andre, og yogaen har vært en viktig del av prosessen.

– Yoga handler om sannhet og ærlighet og forståelsen av at alt henger sammen.

– Yoga handler om sannhet og ærlighet; om rensing fra det materialistiske, misunnelse, ego og frykt. Den gir en forståelse av at alt henger sammen, og kan ta deg med på en sti hvor du gjør ting av de riktige grunnene. 

Eget yogasenter

Nå har Solend laget sin egen sti. Sammen med kiropraktorkjæresten Kenneth Rønningen har hun startet opp Just Breathe Movement i Birkebeinersenteret. Her er det egne gratistimer for folk som har vært utsatt for overgrep, men også yoga for barn, ungdom og andre interesserte. Hun tilbyr også privattimer for overgrepsofre og andre som sliter med blant annet angst, utbrenthet og avhengighet, hvor både samtaler, pusteteknikk og yogaøvelser er i fokus.

Solend vet selv hvor viktig en aktiv bruk av kroppen og pusten var for å håndtere de vonde hendelsene. Da hun ble introdusert for pusteterapi og yoga var det starten på et livslangt forhold.
– Jeg merket raskt at det ikke holdt å snakke det i hjel, for verken traumene, følelsene eller angsten gikk vekk selv om jeg snakket om det. Det å aktivt bruke pusten har derimot hjulpet meg stort. Pusten er energikilden vår, og den har en direkte innvirkning på alt fra fordøyelse til forbrenning, søvn og humør. Det vi ikke snakker så mye om er at den også fordøyer både følelser og hendelser.

– Vi kan ikke slutte å puste selv om det gjør vondt.

Når vi kjenner smerte, blir pusten kortere. Nettopp da er det viktig å bruke pusten bevisst, understreker Kine.
– Vi kan ikke slutte å puste selv om det gjør vondt. Vi kan derimot bruke pusten til å unngå at smertefølelsen setter seg i kroppen. Hvis du blir lei deg, og i tillegg blir lei deg for at du er lei deg, så blir det verre. Ikke vær sint for at du er sint, men vær glad for at du er glad. 

En norsk helt

Engasjementet hennes har satt spor. Da TVNorge kåret ti norske helter i slutten av 2015 fikk Solend prisen for årets inspirasjon. Det var flere som måtte tørke tårer da hun entret scenen, inkludert henne selv. Det å skulle fortelle sin historie foran kamera var nervepirrende og overveldende.

– Selve innspillingsdagen i Oslo var tøff. Jeg var gravid, min stefar hadde nettopp dødd, og min samboer var akkurat kommet hjem fra en lang reise i India. Derfor ble det ekstra sterkt. Men det var utrolig godt å få bekreftelse på at det jeg gjør virker og når flere enn jeg hadde trodd.

Med medieoppmerksomheten kom også flere henvendelser fra publikum. Mange ønsker kun å fortelle at de blir inspirert av historien og engasjementet hennes, men noen spør om hjelp. Det kan være overveldende, men Solend er takknemlig for alle som tar seg tid til å skrive til henne.
– Det går veldig inn på meg når folk forteller meg historiene sine, og det er sterkt å se hvor mange historier som finnes. Jeg får bekreftet at dette er noe man trenger å snakke mer om.

Kine C 3
YOGA PÅ ULRIKEN: Under den internasjonale yogadagen 21. juni tilbyr Kine Charlotte Solend og Kenneth Rønningen yogatimer på av Ulriken. Her får de ro, og sønnen Leo er selvsagt med. (Foto: Privat)

Yoga på Stoltzekleiven

Yogaen begrenses ikke til studioets fire vegger. Siden sommeren 2013 har hun ledet yogatimer på toppen av Stoltzekleiven så å si hver uke. Da samles alle som vil til en yogatime, uansett værforhold. Blant deltakerne finnes både kvinner og menn, unge og godt voksne. Det er både spennende og uforutsigbart, akkurat som naturen selv. Den har alltid vært viktig for henne.
– Jeg har nok ubevisst brukt naturen, og har alltid gått mye turer. Men jeg har ikke skjønt hvor mye naturen betydde for meg før jeg begynte å bruke den bevisst i terapi.

For Solend er det spesielt viktig å finne en motpart til stresset og maset som er så tydelig i hverdagen, hvor alle er «på» til alle døgnets tider.
– Her nede er det mye «se og bli sett». Vi omgir oss i et kaos av reklame, mobiler og raske inntrykk. Jeg husker særlig forrige 17. mai da Kenneth og jeg tok del av feiringen i sentrum, for så å gå opp Stoltzekleiven på ettermiddagen. Da vi kom på toppen merket vi hvor stor forskjell det er fra stillheten i naturen til jaget og alt som skjer i byen. Og tenk, naturen er der hele tiden. 

I sommer blir det anledning for folk å gjøre yoga på toppen av Bergens høyeste fjell. Under den internasjonale yogadagen 21. juni tilbyr Solend og Rønningen yogatimer på av Ulriken, og deretter arrangeres Ulriken-yoga hver lørdag i juli. 

Mindre redd for smerte

Sønnen Leo er kun et par måneder gammel, og en ny sjef har entret familien. Når hun er sammen med ham får Solend virkelig testet ut livsfilosofien.
– Jeg jobber mye med livskvalitet, og har fokus på å gjøre ting som er bra for deg. Leo setter det hele litt på spissen. Hvis jeg ikke har det så bra og later som jeg er kjempeglad, så merker han det. Derfor er jeg ekstra bevisst på energien min, og å gjøre ting ekte og helhjertet. Han får meg dessuten til å ta ekstra vare på meg selv.

Ønsket om å ta vare på seg selv må komme innenfra. At man stadig blir tilbudt piller som skal døyve smerte, har Solend lite til overs for. Selv var hun mye syk som følge av traumene, og hun ble tilbudt medisiner for både angst, depresjon og magesår. Hun visste derimot at pillene ikke kunne fikse det bakliggende; det som utløste plagene. Derfor sa hun nei til medisin. Hun nekter å være redd for å kjenne på smerten.

– Gråt når du trenger det, og le til du gråter.

– Vi er så opptatt av komfort i dagens samfunn. De fleste som er syke, har ikke lyst til å kjenne på det. Jeg tror det er viktig at vi tør å kjenne på følelsene våre, og vi må være mindre redd for smerte.
I dag er Kine Charlotte Solend en tøff, bevisst og lykkelig person, men ikke alle dager er like gode. Nå vet hun hva som fungerer, og ønsker å dele sine erfaringer med andre. Hun vil ikke la seg kue av de vonde minnene.

– Tankene om fortiden og fremtiden er med på å avgjøre helsen din i dag. Er du negativ til fremtiden, vil det gjøre noe med allmenntilstanden. Ikke døm fremtiden, men ha fokus på det du vil. Vær bevisst, og legg merke til de små tingene. Gråt når du trenger det, og le til du gråter.

Kine 3
SJEF: En ny sjef har entret livet til Kine Charlotte og Kenneth. Leo er kun et par måneder gammel.

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this