Uken feirer 40 år. Til sammen 950 frivillige studenter fra NHH, universitet og høyskoler i Bergen stiller opp i løpet av den 18 dager lange festivalen som foregår på Handelshøyskolen, Kvarteret, Ole Bull Scene og Forum Scene.
– Planleggingen har pågått siden 2018, og de siste månedene har all min tid gått med til dette, forteller Martine Fornes.
NHH-studenten nøler ikke med å svare ja når hun får spørsmål om det verdt å stryke på en eksamen eller fire denne våren. Å være Uke-sjef er en livsstil, det er både jobb og fritid. Og nå nærmer Uken seg med storm i kastene.
– Jeg ligger ikke søvnløs om nettene, men nå begynner jeg å bli kjempenervøs, medgir hun.
DEN MODERNE UKEN
Uken-bussen Torvall Menningen har allerede stått parkert på Torgallmenningen en god stund. Det er signalet på at Uken, Vestlandets klart største studentfestival, snart er i gang. Torsdag 5. mars braker det løs i Speilsalen på Handelshøyskolen. Da viser Orvil seg, og sangen om ham avsynges: «Visst kan jeg sitte glad høyt her oppe, løfte en arm og rope så kry: Ærefulle gjest, kos deg nå som best, velkommen, og nyt vår revy!».
– Hvem Orvil er? Han er en grønn ball med tynne bein, hatt og paraply. Han dukker opp både her og der. Han er maskoten vår, symbolet på Uken, forklarer Martine.
– Uken var i utgangspunktet bare en studentrevy, men etter hvert har det ballet på seg.
Orvil har vært med siden 1980, det året man har valgt å sette som starttidspunkt for Uken. Studentfestivalen feirer 40 år, og det kommer selvfølgelig til å prege både festivalen og byen.
Men blar vi oss tilbake i historiebøkene, finner vi raskt ut at Uken har vart mye lenger enn 40 år, så her trenger vi en oppklaring.
– Uken var i utgangspunktet bare en studentrevy, men etter hvert har det ballet på seg. Det er faktisk noen som kaller dagens festival for Den moderne Uken, forteller Martine.
UFULLKOMMEN, MEN SJARMERENDE
Den første heseblesende revyen ble kalt «Ta tonen» og hadde premiere på Ole Bull Kino (dagens Ole Bull Scene) allerede i 1946. Den gang lå NHH på Nygårdshøyden, og revyen var et samarbeid mellom Studentersamfunnet og NHHs studentforening. Bergens Tidendes anmelder var kritisk, men lot seg også begeistre av flere av numrene: «Den unge dame som sang i ‘Vi starter på ny’ og flere andre av kveldens numre eier en umiddelbarhet og en naturlig sjarm i sin fremtreden som fullt kompenserer stemmens ufullkommenheter».
Studentrevyene ble svært populære, og med tiden utvidet man tilbudet med både studentkroer og kapproing på Lille Lungegårdsvann. I 1966 tok man navnet Uken, et navn man har holdt seg til siden.
– Festivalen har aldri vart i bare en uke, sier Martine.
– Navnet stammer egentlig fra begrepet «studenteruke», som er en fellesbetegnelse for studentfestivaler. Uken varer alltid mellom 17 og 18 dager.
I 1972 gikk Uken konkurs. I «Sandkassa» – en bok som ble gitt ut i forbindelse med 75-årsjubileet til Norges Handelshøyskoles Studentforening i 2011 – legger man ikke fingrene imellom: «Interessen var laber, revyen dårlig og publikum uteble. De som møtte opp gjorde alt annet enn å le». Uken lå brakk i åtte år.
I 1980 lot studentene seg inspirere av Uka i Trondheim, og laget en festival i stedet. Uken har vært arrangert annethvert år siden den gang. Revyen er fortsatt navet i Uken, og i år settes det, i tillegg til den vanlige revyen, også opp en jubileumsrevy.
– Der skal de beste sketsjene fra de tidligere ukerevyene fremføres av de opprinnelige skuespillerne. Det er veldig artig, forteller Fornes.
MALING MED AUNE SAND
Bergensere flest forbinder nok festivalen mest med konserter og andre arrangementer. Uken har som mål å bringe NHH og andre studieinstitusjoner nærmere byen og innbyggerne, og det er ikke få bergensere som en eller annen gang har vært publikummere på et Uken-arrangement. I 2016 var 30.000 mennesker innom festivalen, mens antallet var 23 .00 i 2018.
Internasjonale, nasjonale og lokale artister som The White Stripes, The Rainmakers, Aurora, Raga Rockers, Barbie Bones, Kygo, Travis, Axwell & Ingrosso, The Cardigans og 50 Cent har stått på scenen under Uken, og ryktene vil ha det til at man var nær ved å booke Guns’N Roses en gang på 80-tallet. I år står artister som Klovner i kamp, Brenn og Tix på plakaten.
– Uken skal ikke bare være en musikkfestival. Det hadde fort blitt for dyrt både for publikum og oss som arrangerer, sier Martine.
– Hvilke arrangementer håper du selv at du får tid til å være med på under Uken?
– Revyen, ølfestivalen St. Orvil’s Day og «Maling & moro med Aune Sand».
– Skal Aune Sand male?
– Det er et såkalt sip-and-paint-arrangement. Aune Sand skal instruere, og publikum skal male. Jeg er litt usikker på hva han egentlig kan, men dette tror jeg blir veldig morsomt.
GRØNN, GRØNNERE
Uken har en variert meny, og mange av postene har vært faste på programmet i de 40 årene festivalen har pågått. Hvert partallsår siden oppstarten i 1980 har man samlet inn penger til gode formål i Bergen. Årets bergensgave går til Blå kors. Tidligere har pengene blant annet blitt delt ut til nye pingviner til Akvariet i Bergen, ny spiss til Brann, nytt sceneteppe på DNS og ny blodrensemaskin til blodbanken på Haukeland sykehus. Det er lov å tenke, selv om man har det gøy.
Tradisjonen tro skal man også i år forsøke å sette verdensrekord under Uken. Tidligere har man gått på tredemølle til Warszawa, bakt en pannekake på 13 kvadratmeter og fått 3638 mennesker til å spille Bjørnen sover på blokkfløyte samtidig på Festplassen. Sinnsykt? Absolutt.
En NRK-reporter lurte på hvorfor studentene hadde funnet på dette, og fikk til svar at «det var rett og slett fordi det ikke var plass til 3000 pianoer på Festplassen».
– I år skal vi se hvor mange mobiltelefoner vi klarer å lade med strøm produsert av to sykler på Torgallmenningen, forteller Martine.
– Fargen til Uken har alltid vært grønn, men i år vil vi at den skal bli enda grønnere.
– Har dere ikke snart satt verdensrekord i antall verdensrekordforsøk?
– Jo, kanskje. Men det koster mye penger å få registrert rekordene, og det er faktisk bare en av rekordene våre som har blitt offisielt godkjent av Guinness som verdensrekord.
Det var i 1992, og var for verdens lengste slips. Det målte 69,97 meter.
Uken feirer 40 år med et bredt program på ulike scener i Bergen fra 5.-22. mars.