kunstgarasjen1
KUNST I GARASJEN: – Navnet Kunstgarasjen kom helt naturlig, siden dette bygget forbindes med bilindustri, sier Heidi Jaeger. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Verdenskunst i garasjen

Del artikkelen i Sosial medier

– Kunstnerne våre er innkjøpt både av Museum of Modern Art (MoMa) i New York og V&A i London, sier Heidi Jaeger, daglig leder for Kunstgarasjen i Møllendalsveien.

– Folk kommer hit både for å se kjente navn og yngre kunstnere på vei opp. Det skaper en fin dynamikk i rommet.

85 bergenskunstnere fra 17 ulike nasjoner disponerer her et 530 kvadratmeter stort lokale, med store panoramavinduer mot Store Lungegårdsvann og byen. I etasjen under er det et dekkverksted, mens Kunstgarasjens lokaler i etasjen over tidligere ble brukt av Hartveit Karosseri.

Kunstgarasjen ble til på et initiativ fra huseier Berit Hartveit, som er innehaver og daglig leder av Hartveit Eiendom.

– Hun tok kontakt med kunstnermiljøet, og spurte om det kunne være interessant å bruke dette lokalet til visning av kunst, forteller Heidi Jaeger, som er utdannet kunsthistoriker, og tidligere daglig leder ved Kunsthuset Kabuso i Øystese.

VISNINGSROM FOR BERGENSKUNSTNERE

kunstgarasjen2
NYETABLERT BERGENSKUNSTNER: – Jeg er interessert i koblinger mellom folkemengder og jungelmotiver, og liker å utforske mengden av visuell informasjon i motivene, sier Linda Soh Trengereid, her foran hennes eget bilde Kakamega Forest, oppkalt etter regnskogen i Kenya der motivet er hentet fra. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Tanken er at lokalet skal fungere som et godt visningssted for lokale profesjonelle kunstnere, med både soloutstillinger og medlemsgalleri.

Kunstgarasjen er en medlemseid organisasjon, der kravet til medlemmene er at de skal være utdannete kunstnere, og har det som hovedjobb.

– Medlemsporteføljen vår består av alt fra nyutdannete til veletablerte kunstnere. Det som skiller oss fra andre steder, er at vi også blir et møtepunkt for ulike generasjoner, både når det gjelder kunstnere og publikum. Folk kommer hit både for å se kjente navn og yngre kunstnere på vei opp. Det skaper en fin dynamikk i rommet.

En av de unge kunstnerne er Linda Soh Trengereid (lindasohtrengereid.com), som holder på å installere en utstilling i lokalet samtidig som Bergensmagasinet er innom.

– Det er fantastisk at vi har fått et slikt utstillingsrom, der vi kan jobbe i så stor skala. For meg, som nyetablert kunstner, er det helt unikt, sier Trengereid, som tok bachelor og master ved daværende Kunsthøyskolen i Bergen (nå Fakultet for kunst musikk og design eller KMD) i 2011.

FOLKEMENGDER OG JUNGELMOTIVER

kunstgarasjen3
REGNSKOGMOTIV I STORBYJUNGELEN: – Jeg likte regnskogmotivet på tskjorten hans, og det at han stopper opp midt i folkemylderet, sier Linda Soh Trengereid om turisten på dette bildet, som er basert på hennes eget fotografi fra «storbyjungelen» i en av Tokyos bydeler. Tittel: Shibuya Jungle. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Trengereids utstilling har fått tittelen Mylder, og består av en rekke malerier og blyanttegninger på lerret og treplater som alle har det til felles at de tar utgangspunkt i fotografier.

– De fleste bildene har jeg funnet på nettet, men jeg har tatt noen av dem selv også,sier Trengereid.

Arbeidene som er utstilt i Kunstgarasjen tar utgangspunkt i materiale hentet fra noen av de mest befolkede byene i verden og fotomateriale fra ulike urskoger.

– Jeg liker å jobbe med det kontinuerlige mylderet i begge motivene. Med dette som utgangspunkt, utforsker jeg det abstrakte i det figurative, forklarer hun.

– Mylderet som på nært hold kan oppfattes som en serie usammenhengende fargekombinasjoner og former blir til tydelige motiver på avstand.

– Kan man leve av å være kunstner i Bergen?

– Nei, ikke ene og alene, det er alltid en utfordring å få økonomien til å gå rundt. Det er en annerledes arbeidshverdag enn i andre yrker, og de fleste har jobber ved siden av. Er du heldig, kan du få stipender som kan være med på å spe på inntektene.

KUNSTNER MED MANGE HATTER

Selv jobber hun litt som lærer, litt i klesbutikk, og er i tillegg prosjektleder for B open (b-open.no) – som er en årlig gratisfestival i slutten av april, der kunstnerne åpner atelierene for publikum.

– Jeg har mange hatter. Det uforutsigbare blir forutsigbart, smiler hun.

– Hva vil du med kunsten din? Hvorfor gjør du det?

– Det er et stort spørsmål. Et kort svar er at jeg gjør det fordi jeg må. Jeg kan ikke la være å gjøre det.

– Ligger det noe budskap i bildene dine?

– Jeg har alltid mine egne utgangspunkt for dem, men vil helst at de skal være åpne for publikums egne tolkninger. Noen av arbeidene mine kan n kanskje trekke noen logiske slutninger om vårt forhold til natur og sivilisasjon.

kunstgarasjen4
EGEN UTSTILLING: Linda Soh Trengereids utstilling har fått tittelen Mylder, og blir stående i Kunstgarasjen frem til 17. november. (Foto: Magne Fonn Hafskor)

Fakta

Kunstgarasjen

  • Non-profit galleri etablert i februar 2016 i de gamle lokalene til Hartveit Karosseri i Møllendalsveien 15.
  • Driver med støtte blant andre Bergen kommune, Hordaland fylke og Norsk kulturråd.
  • Kunstgarasjen har 85 kunstnermedlemmer fra 17 ulike nasjoner, både unge og godt etablerte.
  • David Hockneys galleri L.A. Louver i Venice Beach, Los Angeles, er mentor for Kunstgarasjen.
  • Jobber for å fremme den gode kunsten som skapes lokalt, og for å øke kunstomsetningen i Hordaland, som er halvparten så stor som i Rogaland.
  • Tilbyr kunstfaglig bistand i forbindelse med byggeprosjekter og innredningsprosjekter.
  • Ønsker å bidra til at kunst skal bli mer integrert i bybildet og mer brukt, både av den enkelte, næringslivet og byen generelt, samt at samtidskunsten kan bli en mer naturlig del av tilbudet til brukerne av byen.
  • Kunstgarasjens lokaler kan også leies for ulike møter og arrangementer.
  • Mer informasjon: kunstgarasjen.no

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this