towerofbabel1 WATER TRIBE
VANNSTAMMEN: Steinar Thorsen og Jorunn Lullau (K:13 Scenekunst) spiller to medlemmer av vannstammen – som konfronteres med massiv forurensing av havet. (Foto: Donatas Stankevičius)

Verden etter klimakatastrofen

Del artikkelen i Sosial medier

Teaterensemblet K:13 Scenekunst fra Bergen har nettopp vært i Litauen, der de deltok i en stor internasjonal forestilling regissert av den prisvinnende norske regissøren Hilde Brinchmann. Forestillingen vil vises i Norge i 2023/2024.

K:13 Scenekunst består av kunstnerne Steinar Thorsen og Jorunn Lullau, som mener at teater skal være en refleksjon av samfunnet, og at kunstnere har et ansvar for å bruke teater for å gjenspeile livet.

Dette kommer tydelig frem i den post-apokalyptiske ungdomsforestillingen «Tower of Babel – Planet Earth/Game over/Reset», som er blitt til i samarbeid med Nasjonalteateret i Kaunas (Litauen), dansekompaniet Bird & Bat (Island) og Káva Kulturális Műhely (Ungarn).

PREMIERE I LITAUEN

Premieren ble holdt på Nasjonalteateret i Kaunas (Litauen) 19. august, som stod for produksjonen i samarbeid med i samarbeid med det bergenske produsentselskapet Syv mil.

– Det var 31 varmegrader inne i riggen vår, men det gikk. Den norske ambassaden i Litauen sponset premierefesten, og det var en hyggelig kveld sammen med teateret, scenearbeidere, internasjonale partnere, skuespillere og kunstnerisk lag, forteller Hjørdis M. Steinsvik fra Syv Mil, og legger til at stykket ble spilt hele seks ganger før de satte seg på flyet hjem fra Litauens nest største by.

towerofbabel2 Hilde Brinchmann scaled
DELTAGENDE OG MEDSKAPENDE TEATER: – Vårt mål er å produsere en forestilling som tar unges meninger, valg og muligheter på alvor, sier Hilde Brinchmann – her under en tidlig fase av produksjonen. (Foto: A. Ufartas)

Forestillingen vil bli vist i Norge i 2023/2024, og det er også planer om å turnere i Ungarn, Island og andre europeiske land i de kommende årene.

Handlingen i stykket finner sted en gang i fremtiden, etter at jordklodens klima har kollapset. Menneskene lever nå som dyr i små stammer, spredt utover jorden. 32 ungdommer slippes så inn gjennom fire ulike innganger og blir en del av hver sin stamme.

For deltagerne blir det som å bevege seg inne i et dataspill der skuespillerne guider dem gjennom scenografien.

Skuespillerne tar deretter deltagerne med på en interaktiv reise der de selv tar del i handlingen og må foreta reelle valg underveis i forestillingen. De unge er med å bestemme hvordan forestillingen utvikler seg og hvordan den ender. For deltagerne blir det som å bevege seg inne i et dataspill der skuespillerne guider dem gjennom scenografien.

ET OMVENDT BABELSK TÅRN

towerofbabel4 GAIA
JORDENS GUDINNE: Ugnė Žirgulė fra Litauen spilte rollen som Gaia. (Foto: Donatas Stankevičius)

De fire deltagende kompaniene har jobbet siden 2018 med å undersøke ulike metoder for å involvere et ungt publikum i scenekunst. Da K:13 Scenekunst kontaktet Hilde Brinchmann om prosjektet, slo det henne at dette minnet om fortellingen om Babels tårn.

– Jeg sa det først på spøk, fordi jeg tenkte på hvilken utfordring det ville bli å koble sammen metoder, språk og kultur fra fire ulike land. Så tenkte jeg at vi kanskje kunne presentere myten om Babels tårn fra en ny side, forteller hun.

Som kjent er dette en bibelsk fortelling om hvordan alle verdens mennesker en gang snakket samme språk, og gikk sammen om å bygge et tårn som rakte helt til himmelen. En sint Gud straffet dem da for deres hovmod, og blandet sammen språkene. Når de ikke lenger kunne kommunisere, ble de sinte og krigerske.

– Her snur vi denne historien på hodet. Vi er i forskjellige stammer, men kanskje kan vi – til tross for våre forskjeller – komme sammen igjen for å løse våre felles problemer som klimaendringer, krig, sult og ulikhet i verden? spør Brinchmann.

– Eller er det slik at vi verner vi så sterkt om oss selv at vi aldri vil oppnå det? Disse spørsmålene er svært relevante og viktige for oss alle i vår tid. Unge mennesker i dag er svært bekymret for global oppvarming. Det er de som må håndtere konsekvensene i fremtiden.

TAR DE UNGE PÅ ALVOR

– Vi er i forskjellige stammer, men kanskje kan vi – til tross for våre forskjeller – komme sammen igjen for å løse våre felles problemer som klimaendringer, krig, sult og ulikhet i verden?

Det kunstneriske laget består i tillegg av scenograf Signe Gerda Landfald (Norge), kostymedesigner Helena Andersson (Sverige) og komponist Deividas Gnedinas (Litauen). Forestillingen produseres av nettverket Participate in Your Life, som består av kunstnere fra Ungarn, Litauen, Norge og Island. De stod også bak den internasjonale Join in-konferansen i Bergen høsten 2021.

Målet med nettverkets aktivitet er å skape en arena for ny og spennende scenekunst for barn og unge – basert på interaktivt, deltagende og medskapende teater.

– Gjennom dette vil vi gi unge et nærere forhold til kunsten, samtidig som de øker sin bevissthet om sosiale og politiske temaer i et Europa som stadig presses på demokratiske og medmenneskelige verdier, forklarer Brinchmann.

Produksjonen er blitt til i tett dialog med målgruppen, som er ungdommer i alderen 14-16 år. Som et forarbeid ble ungdommer i Norge, Island, Ungarn og Litauen intervjuet, og de har også hatt en rekke workshops i alle partnerlandene.

– Vårt mål er å produsere en forestilling som tar unges meninger, valg og muligheter på alvor. Handlingen tangerer deres egne liv, og stemmene deres skal derfor gis en arena for synliggjøring både i utviklingen av forestillingen og i selve avviklingen på scenen.

Ungdomsforestillingen «Tower of Babel – Planet Earth/Game over/Reset» hadde premiere på ConTempo internasjonale scenekunstfestival i Litauen, og inngikk som en del av markeringen av Kaunas som europeisk kulturby. Mer informasjon: Participate in Your Life, dramosteatras.lt/en og kultura.kaunas.lt

towerofbabel3 gruppebilde
PREMIEREFEST I KAUNAS: Den norske ambassaden i Litauen bød på premierefest. På bildet ser vi blant andre Steinar Thorsen, Jorunn Lullau, Hjørdis M. Steinsvik, Hilde Brinchmann, teatersjef Egidijus Stancikas, direktør Agne Buroviené og prosjektkoordinator Ruta Malaskeviciene – samt skuespillere, designere, partnere og andre nøkkelpersoner i prosjektet. (Foto: Ridas Beržauskas)
FAKTA Tower of Babel
Mer informasjon: Participate in Your Life, dramosteatras.lt/en og kultura.kaunas.lt
towerofbabel5 DESERT TRIBE
ØRKENSTAMMEN: Livaktig fremstilling av ørkenstammen fra de litauiske skuespillerne Saulė Gotbergė og Andrius Alešiūnas. (Foto: Donatas Stankevičius)
towerofbabel6 NUCLEAR TRIBE
KJERNEFYSISK STAMME: András Kazári og Anna Boznánszky (begge fra Ungarn) prøver å overleve på en jord ødelagt av en atomkatastrofe. (Foto: Donatas Stankevičius)
towerofbabel7 OIL TRIBE
OLJESTAMMEN: Islendingene Snædís Ingadóttir, Sigurður Arent (som rollefigurene Bird og Bat) opplever en massekatastrofe forårsaket av et oljeutslipp. (Foto: Donatas Stankevičius)

Del artikkelen i Sosial medier

Relevante artikler

Topp
Previous Next
Close
Test Caption
Test Description goes like this